Διαδόσεις

Γράφτηκε από τον/την Πρωινός Λόγος on . Posted in Διαδόσεις

Τους... ξέχασε;

 Ο Χρήστος Σπίρτζης και η εξ Άρτης Όλγα Γεροβασίλη ήταν δύο πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν καταθέσει μηνύσεις για παρακολούθηση των τηλεφώνων τους. Η κ. Γεροβασίλη μάλιστα μετά τη μήνυση, στα μέσα Νοεμβρίου, είχε κάνει και οξύτατες δηλώσεις κατά του Κ. Μητσοτάκη κλπ. Μέχρι εδώ όλα είναι... καλά. Προκύπτει όμως ένα ερώτημα: Γιατί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα που υπέβαλε λίγες εβδομάδες αργότερα στην ΑΔΑΕ, δεν συμπεριέλαβε και τα ονόματα των δύο στελεχών του στον κατάλογο των προσώπων που έπρεπε να ερευνηθούν αν παρακολουθούνταν, παρά μόνο ζήτησε έρευνα για έναν  νυν υπουργό  και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που ούτως ή άλλως είναι υπηρεσιακά πρόσωπα; Υπάρχει εξήγηση; Τους... ξέχασε τους δικούς του ή μήπως η όλη ιστορία ήταν ενταγμένη στο σχέδιο, απλά για να γίνει θόρυβος για το θόρυβο; 

Ν. 

Γιατί καταργήθηκε;

 Εμείς οι παλαιοί είχαμε συνηθίσει την 30η Ιανουαρίου να μην είναι γενική αργία μεν, αλλά «θορυβώδης», επειδή στους δρόμους περνούσαν μαθητές με τις σχολικές σημαίες κατευθυνόμενοι προς την Μητρόπολη. Ήταν των Τριών Ιεραρχών. Ήταν πολύ σημαντική Σχολική γιορτή, επειδή οι Τρεις Ιεράρχες είχαν καθιερωθεί παραδοσιακά ως οι προστάτες της εκπαίδευσης. Δεν είναι δουλειά μου να αναλύσω το γιατί. Αυτό θα εξηγούνταν στην Μητρόπολη, όπου κάποιος… «χρυσόστομος» προετοιμασμένος ομιλητής από την εκπαίδευση, θα το εξηγούσε στο Εκκλησίασμα, το οποίο κατά συντριπτική πλειοψηφία αποτελούνταν από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Φέτος αυτή η παράδοση καταργήθηκε -δεν γνωρίζω γιατί- γεμίζοντας θλίψη και απογοήτευση μαθητές και εκπαιδευτικούς. Εννοώ φυσικά τους ΜΑΘΗΤΕΣ και τους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ! Φαίνεται πως «τους τρεις μεγίστους Φωστήρες»… τους έφαγε η «μαρμάγκα» του εκσυγχρονισμού. Κρίμα!

Γι-Πας

Καλή ιδέα…

Δεν είναι άσχημη ιδέα η στέγαση του ΕΚΑΒ και της ΕΜΑΚ στο κτίριο του Δημοσίου ΚΤΕΟ Ιωαννίνων το οποίο θα κλείσει όπως αποφάσισε η Περιφέρεια Ηπείρου. Είναι σαφές ότι τουλάχιστον το ΕΚΑΒ δεν βολεύεται στο κτίριο του παλιού «Χατζηκώστα» όπου λειτουργεί σήμερα, ενώ το κτίριο που στεγάζει το Δημόσιο ΚΤΕΟ κοντά στον Κατσικά είναι και σύγχρονο και μεγάλο. Όσο για εκείνους οι οποίοι αντιδρούν στην κατάργηση του Δ. ΚΤΕΟ, πολύ θα θέλαμε να μάθουμε πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγαν εκεί το αυτοκίνητό τους. Γιατί, απ’ όσα είπε προχθές ο Αλέκος Καχριμάνης, μάλλον ελάχιστοι Γιαννιώτες… θυμούνταν ακόμα την ύπαρξή του!

Κ.Α.

Έχουν δίκιο…

 Όποιοι έκαναν την πρόταση κάτι ξέρουν… Επειδή κάθε κοινοβουλευτική ομάδα δεν μας κοστίζει και λίγο, όταν τα μέλη της απέχουν από τις εργασίες της Bουλής, να μην πληρώνονται και τα έσοδα να διατεθούν σε ευπαθείς ομάδες. Μόνοι τους έπρεπε να το σκεφθούν οι Συριζαίοι, αλλά όταν έμαθαν να απολαμβάνουν τέτοια προνόμια είναι αδύνατο να τους πείσεις να τα διαθέσουν για κοινωνικούς σκοπούς… Οι «ευαισθησίες τους» εκφράζονται όταν αφορούν τις τσέπες άλλων. Για τα «δικά τους» επιδιώκουν κάτι περισσότερο…

ΜΑΤ 

Σημαντικά έργα…

 Προσπαθούν στελέχη της αντιπολίτευσης να «ακυρώσουν» το κυβερνητικό έργο. Τώρα που, επιτέλους, ξεκίνησαν οι εργασίες και στον ΒΟΑΚ στην Κρήτη και ταυτόχρονα δημοπρατήθηκε και ο άξονας Γιάννενα - Κακαβιά, που πέρασε από σαράντα κύματα, τι έχουν να πουν; Ο Κώστας Καραμανλής, ο νεότερος, κάνει τη διαφορά. Το ότι επέλεξε ο Μητσοτάκης έναν ακόμη ικανό υπουργό σημαίνει ότι δεν διακατέχεται από «κόμπλεξ» και σημασία γι’ αυτόν έχει η προώθηση του κυβερνητικού έργου στο σύνολό του…

Θ.

Έπρεπε να γίνει!

Δυστυχώς, έπρεπε να χάσουν τη ζωή τους στα γήπεδα του ερασιτεχνικού της χώρας ποδοσφαιριστές για να ανακοινώσει η ΕΠΟ ότι για να διεξαχθεί ένας αγώνας θα πρέπει στο γήπεδο να υπάρχει απινιδωτής. Έτσι, το τρέχον Σαββατοκύριακο θα είναι το πρώτο που θα είναι υποχρεωτικό στα Γιάννενα και σε όλη την Ελλάδα αυτό το μέτρο. Η Ε.Ε. της ΕΠΣ Ηπείρου κινητοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια ώστε να υπάρχουν απινιδωτές, αλλά θα φανεί στη πράξη αν όλα τα γήπεδα του Νομού είναι εξοπλισμένα, τουλάχιστον την ώρα του αγώνα. Πολύ σημαντικό, πάντως, να υπάρχει απινιδωτής και να γίνεται χρήση του από τον γιατρό του αγώνα διότι έτσι μπορεί να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή!

Ν.Γ.

Οι δύο πρακτικές…

 Ο Τσίπρας έβγαλε κραυγή μεγάλη και μας διεμήνυσε ότι «η κυβέρνηση είναι έκπτωτη»! Ζήτησε και εκλογές σε τρεις εβδομάδες! Όπως πάντα όταν στριμώχνεται από τις εξελίξεις κάνει και μία «βαρυσήμαντη δήλωση», αλλά έπεσε πάλι έξω αφού δεν υπολόγισε ούτε τα ποσοστά που εξακολουθεί να παίρνει η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις ούτε πόσο υπερτερεί ο πρωθυπουργός συγκρινόμενος μαζί του. Δεν τον προβληματίζει που όσα λέει δεν πιάνουν τόπο και δεν ανεβάζουν τα ποσοστά τους; Ακούμε ότι γίνεται λόγος για το πόσα χρόνια σέρνει πίσω του το ΣΥΡΙΖΑ… Εκτός κι αν όταν εκλέχτηκε πήρε και την εντολή της ισοβιότητας. Εκείνος βρήκε ένα προσοδοφόρο επάγγελμα επειδή μέχρι τότε  δεν δούλεψε ποτέ… Επάγγελμα; «Αρχηγός κόμματος»… Δεν είναι άσχημο! Δουλειά γεμάτη προνόμια!

Πανικοβλήθηκε;

Μετά το χουνέρι που έπαθε στη Βουλή με όσα ακούστηκαν σε βάρος του και για τα ειδικά δικαστήρια που τρέχουν τώρα, πώς να τα μπαλώσει και να στρέψει αλλού την κοινή γνώμη;  Βρήκε εύκολη τη λύση να ζητάει εκλογές… Δεν πιστεύω ότι τις θέλει, επειδή δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει… Μπορεί και να πανικοβλήθηκε και πιάνεται από τα μαλλιά του όπως κάθε πνιγμένος. Πάντως, η αποχή που επέλεξε τον βολεύει σε προσωπικό επίπεδο… Όσο για τους βουλευτές του που θα έχαναν τους πρόσθετους πόρους από τη συμμετοχή τους στις επιτροπές, τους βρήκε λύση! Σκεφθείτε ότι αμείβονται έξτρα για κάθε συνεδρίαση στις επιτροπές. Και πώς τους έλυσε το πρόβλημα; Θα συμμετέχουν στις επιτροπές, θα παίρνουν τα επιπλέον χρήματα, αλλά δεν θα ψηφίζουν!  

Είναι κατάντημα!

 Τέτοια στάση πολιτικού αρχηγού αν δεν είναι κατάντημα τότε τι είναι; Με τη Βουλή είχε από παλιά απωθημένα! Τότε φώναζε «να καεί, να καεί, το μπ… η Βουλή»! Και τώρα απολαμβάνει όλα τα προνόμια που του προσφέρει αυτό το μπ…! Και ενώ αποφάσισε να απέχει από τη λειτουργία της, διευκολύνεται για να κάνει μία μακρά προεκλογική περίοδο με έξοδα του Δημοσίου… Αφού δεν κλείνει η Βουλή τα προνόμια όλων των συμμετεχόντων σ’ αυτή τρέχουν. Και δεν είναι και λίγα… Αποζημιώσεις, αυτοκίνητα, οδηγοί, αστυνομικοί για την προστασία τους και ποιος ξέρει τι άλλα. Μέχρι και γυμναστήριο οργανωμένο έχουν κατ’ απαίτηση του ΓΑΠ! Όμως, για όλα αυτά καμία πτέρυγα της Βουλής δεν αντέδρασε. Ούτε οι βουλευτές του ΚΚΕ! Είναι τα μόνα για τα οποία συναποφασίζουν…

Ας τολμούσε…

 Θεμελιώθηκε πάρκο στο Μάτι στη μνήμη των 103 θυμάτων που κάηκαν ζωντανά. Είναι προσφορά της Κύπρου. Και ενώ στα εγκαίνια ήταν παρόντες ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο αρχηγός της εν Ελλάδι αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσίαζε κι ας ήταν τότε πρωθυπουργός… Τα φαντάσματα εκείνα θα τον καταδιώκουν. Δεν ξέρω αν νιώθει ενοχές, αλλά το θέατρο που έπαιζε τότε σ’ εκείνη τη συνεδρίαση, ενώ απ’ έξω περνούσαν οι σάκοι με τα πτώματα, θα τον ακολουθεί όσο κι αν με τη σιωπή του προσπαθεί να το διαγράψει από τις μνήμες εκείνων που σώθηκαν. Ο πόνος τους όμως για τους συγγενείς, τους φίλους και τους συμπατριώτες τους που χάθηκαν με βασανιστικό τρόπο δεν θα περάσει… Και δεν τιμωρήθηκε ΚΑΝΕΝΑΣ! 

Θεανώ Βλάχου