Διαδόσεις

Γράφτηκε από τον/την Πρωινός Λόγος on . Posted in Διαδόσεις

Άνιση η σύγκριση!

 Το ένα καινούριο σχολείο στην οδό Ελ. Ζωγράφου, εκεί όπου έστεκαν παλιά οι στρατιωτικοί φούρνοι, πραγματικό στολίδι. Πολυτελής κατασκευή με κυρίαρχα υλικά πέτρα και ξύλο (αριστερή φωτό). Το άλλο κτίριο στο προαύλιο του παλιού «Χατζηκώστα» που θα στεγάσει το Σχολείο Αναπήρων Παίδων, μία «πρόχειρη» κατασκευή, προκάτ… Άνιση η σύγκριση. Γιατί όμως; Είναι παιδιά διαφορετικού… Θεού εκείνα που θα πάνε στο πρώτο σχολείο με όσα θα μεταφερθούν στο δεύτερο; Θα πει κανείς ως αντίλογο ότι το θέμα είναι να καλύπτονται ανάγκες στέγασης μαθητών. Σύμφωνοι, όμως το ξαναγράφουμε: Η σύγκριση είναι άνιση και οι αρμόδιοι για τα δύο έργα φορείς θα πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά!

K.A.

Να μη φύγει ο Ιωήλ...

Κυκλοφορεί ευρέως στους εκκλησιαστικούς κύκλους η πληροφορία ότι επίκειται η αποχώρηση από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων του Αρχιμανδρίτη Ιωήλ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει ή αν ισχύει θεωρούμε -μεταφέροντας και τη θέληση αναγνωστών μας, που γνωρίζουν τον π. Ιωήλ- ότι ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος θα κάνει τα αδύνατα - δυνατά ώστε να μην υλοποιηθεί μια τέτοια απόφαση, ακόμη και αν πρόκειται για επιθυμία του ίδιου του Αρχιμανδρίτη. Δεν έχει η Μητρόπολη Ιωαννίνων, αλλά και οι άλλες γειτονικές μητροπόλεις την «πολυτέλεια» να στερούνται κληρικών (και δη ιεροκηρύκων) με ήθος, εκκλησιαστική - πνευματική κατάρτιση. Το κενό που άφησε ο π. Ιωήλ αποχωρώντας από τη Μητρόπολη Κόνιτσας ήταν και είναι μεγάλο, ας μην επαναληφθεί η ιστορία και τώρα στη Μητρόπολη Ιωαννίνων. 

Ν.

Όλα γίνονται…

Με κάθε λαμπρότητα πανηγύρισε στις 8 Σεπτεμβρίου η Ιερά Μονή Παναγίας Τσούκας που βρίσκεται στο Ελληνικό. Στο μοναστήρι πήγε πλήθος προσκυνητών παραμονή και ανήμερα της εορτής Γεννήσεως της Θεοτόκου. Αυτό που μας προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το γεγονός ότι τηρήθηκε κάθε μέτρο για την προστασία από την Covid 19. Εντός του Ναού έμπαιναν ανά δυο άτομα να προσκυνήσουν καθώς υπήρχε και η σχετική ταμπέλα, ενώ στα κεράσματα που έδιναν στους πιστούς, εκτός από τον καφέ και το νερό, προσέφεραν και το λουκούμι σε ποτηράκι και όχι να παίρνει ο καθένας μόνος του μέσα από το κουτί! Όλα μπορούν να συνδυαστούν τελικά και η προσέλευση αρκετών πιστών και η τήρηση των μέτρων!

Ν.Γ.

Εικόνες απείρου κάλους…

Στην Πλατεία Πάργης, απ’ την οποία περνάνε εκατοντάδες κάτοικοι κάθε μέρα και άλλοι ξεκουράζονται στα παγκάκια και τα διπλανά «καφέ», ενώ ένας μεγάλος αριθμός παιδιών παίζουν, τα απορρίμματα «διακοσμούν» το χώρο αναδύοντας και τις σχετικές οσμές! Ίδια εικόνα και δίπλα στην είσοδο της Λέσχης του στρατού στην Κεντρική Πλατεία! Η κατάσταση στα Γιάννενα δεν πάει άλλο… Υπάρχει άλλη πόλη στη χώρα μας που να είναι εκτεθειμένα τα απορρίμματα ολημερίς με ζέστη ή με βροχή; Καλύτερη είναι η εικόνα στα χωριά του λεκανοπεδίου… Ακόμη και τους κάδους πλένουν αυτοί που ανέλαβαν το έργο!

Θ.

Εκ του ασφαλούς…

 Η κ. Γεροβασίλη, ακούσαμε, ότι θα παρεμβαίνει για τη στήριξη των αρχών της παράταξης! Ίσως ελπίζει με αυτό τον τρόπο να αποφύγει την καθημερινή φθορά… Θεωρητικά δεν είναι δύσκολο να το κάνει. Δεν θα πληρώσει ούτε… φόρο! Στην πράξη στραβώνουν τα πράγματα… Και όλα όσα έπραξαν μετά το 2015 τους κατατρέχουν και ακυρώνουν κάθε σημερινή θεωρητική τους προσέγγιση… Άλλο «θεωρία» και άλλο «πράξη»! Καλή αρχή…

Θ.

«Οικονομία» στο ρεύμα!

Σε ορισμένες περιοχές της πόλης ο Δήμος Ιωαννιτών δεν θα χρειαστεί να κάνει οικονομία σβήνοντας βράδυ τα φώτα, πολύ απλά επειδή είναι ήδη υποφωτισμένα! Για παράδειγμα στην παραλίμνια ζώνη από την πλευρά του Πάρκου Κατσάρη επικρατεί σχεδόν ολοκληρωτικό σκοτάδι αφού στις περισσότερες κολώνες φωτισμού οι λάμπες είναι καμένες. Αν δεν υπήρχαν τα καταστήματα στη Γαριβάλδη, δεν θα έβλεπαν οι περαστικοί ούτε τη… μύτη τους! Το είχαμε επισημάνει ξανά αυτό, αλλά δεν άλλαξε κάτι. Τώρα μάλλον δε χρειάζεται να βάλουν καινούριες λάμπες!

Κ.Α.

Θα κλείσει την κάνουλα;

 Εάν ο Πούτιν υλοποιήσει την απειλή του και διακόψει το ρωσικό φυσικό αέριο από την Ε.Ε. όλα θα γίνουν ακόμη χειρότερα… Και αν γίνουν λέτε να… λυπηθεί ο Πούτιν; Εδώ έγιναν τόσα και τόσα εναντίον του ρωσικού λαού, από τα γκούλαγκ μέχρι τη στέρηση κάθε ελεύθερης πρωτοβουλίας από τους προκατόχους του και θα δυσκολευτεί να προκαλέσει τώρα προβλήματα στους ευρωπαίους πολίτες; Εδώ δεν  πόνεσε για τις καταστροφές που προκάλεσε στην Ουκρανία και θα σταθεί στο φυσικό αέριο; Όσο μεγαλύτερα προβλήματα προκαλεί τόσο ισχυρότερος νιώθει… Πού μπορεί να τον οδηγήσει η στάση του απέναντι σε άλλους λαούς δεν φαίνεται να τον προβληματίζει. Ούτε έδειξε ενοχλημένος που οικογένειες Ρώσων εγκαταλείπουν τη χώρα τους και ζητάνε καταφύγιο εκτός των συνόρων της Ρωσίας…

Από κοντά κι ο Ερντογάν!

Τον επέλεξε ως αποκούμπι και ο Ερντογάν! Τι κι αν είναι μέλος του ΝΑΤΟ! Με τον Πούτιν συμπλέει… Και επιτίθεται, λεκτικά προς το παρόν, εναντίον χώρας του ΝΑΤΟ αρκεί να πάρει τα εύσημα από τον Πούτιν! Περιέργως το ΝΑΤΟ σιωπά και δεν παίρνει μέτρα εναντίον της Τουρκίας… Μεγάλα προβλήματα τα οποία για μας τους ανίδεους φαντάζουν τρομακτικά αφού δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. Τι θα γίνει την επόμενη μέρα και ποιες θα είναι οι εξελίξεις, στην πράξη θα το μάθουμε… Πάντως, η χώρα μας προνοεί και σχεδιάζει να περιορίσει σταδιακά το ρωσικό φυσικό αέριο, χωρίς μεγάλη δυσκολία, μειώνοντας όμως και τον κίνδυνο να εφαρμόσει δελτίο ενέργειας… Και επειδή ο Μητσοτάκης δεν είναι ανίδεος πολιτικός μπορεί να μετατρέψει και αυτή την κρίση σε ευκαιρία. Μακάρι! 

Ασκήθηκε ιδιαίτερα…

Μετά τις τόσες κρίσεις που διαχειρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, καταφέρνει τελικά να τις μετατρέπει σε ευκαιρία για την Ελλάδα… Βλέπεις, πως όταν όλα πάνε καλά επέρχεται ο εφησυχασμός ενώ ο πρωθυπουργός μας ασκήθηκε στο να μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες… Ελπίζουμε αυτή τη φορά η Ευρώπη να πάρει τις σωστές αποφάσεις για το καλό όλων ανεξαιρέτως των χωρών μελών της. Ήδη η Αγγλία αποχώρησε από την Ε.Ε. και η Γερμανία ποιος ξέρει τι θα κάνει και πώς θα υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα… Η συλλογική ευθύνη είναι δύσκολο να υπηρετείται όταν υπάρχουν επί μέρους συμφέροντα. Και αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για την Ε.Ε. Και ο εξ ανατολών γείτονας της Ελλάδας και ευρύτερα της Ε.Ε. λειτουργεί ύπουλα. 

Στην πράξη θα μάθουμε…

 Τι θα κάνει τελικά ο Ερντογάν θα το μάθουμε στην πράξη… Πάντως, η όλη στάση του δείχνει ύπουλες κινήσεις… Εκτός κι αν όλα αυτά που κάνει έχει το σκοπό του που έχει σχέση με αυτά που θέλει να περάσει στο εσωτερικό του ακροατήριο… Δεν αμφιβάλουμε ότι θα επιθυμούσε να διασπαστούν οι χώρες της Ε.Ε. ώστε να υλοποιεί ευκολότερα τα σχέδιά του… Τώρα ό,τι και να λέει, ό,τι και να κάνει εναντίον της Ελλάδας το ξέρει ότι πίσω της υπάρχει μια ισχυρή Ε.Ε. και σε κάποιο βαθμό και το ΝΑΤΟ. Όσο για τη χώρα μας  όλοι το ξέρουν ακόμη και αυτοί που τον «πολεμούν» ότι αν είχαμε άλλο πρωθυπουργό σ αυτή τη θητεία θα ήταν όλα χειρότερα. Και επειδή «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται», είχε και θα έχει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για να το αποδείξει… Ευτυχώς που δεν είναι ο Τσίπρας!

Θεανώ Βλάχου