Διαδόσεις

Γράφτηκε από τον/την Πρωινός Λόγος on . Posted in Διαδόσεις

Χρήσιμα έργα…

 Επιβαλλόμενα είναι τα έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας στο κάστρο, τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού. Ειδικά η σύνδεση μέσω περιπατητικής διαδρομής των δύο ακροπόλεων είναι πολύ χρήσιμη γιατί σήμερα οι επισκέπτες χάνονται στα σοκάκια του οικισμού στην προσπάθειά τους να πάνε από τη μία στην άλλη! Όσο για τα μνημεία του Κάστρου, εδώ δυστυχώς το βάρος της όλης ανάπλασης πέφτει στα οθωμανικά μνημεία (τζαμιά, μεντρεσές, λουτρά, βιβλιοθήκη), ενώ το Βυζαντινό παρελθόν του χώρου, μία ιστορία χιλίων ετών περίπου, δεν αναδεικνύεται καθόλου σχεδόν κι ας υπάρχουν και γι’ αυτό αρκετά στοιχεία…

Κ.Α.

Σε άλλη εποχή…

Το ότι περνάμε στην επόμενη εποχή είναι βέβαιο… Μπορούμε να σπαταλούμε νερό χωρίς να σκεφτόμαστε αν θα το έχουμε και αύριο; Νερό για να ξεδιψάμε, να πλένουμε και να πλενόμαστε, να ποτίζουμε τα φυτά μας και τα ζώα μας… Και μετά; Τι θα προκύψει αύριο; Οι συζητήσεις επάνω σε τέτοια θέματα δεν φαίνεται να μας αφυπνίζουν. Όλα αυτά νομίζουμε ότι αφορούν άλλους… Κι όταν έρθει η ώρα του «δια ταύτα» τότε θα είναι αργά για δάκρυα!

ΜΑΤ 

Στα μαρτυρικά χωριά!

Στο δίκτυο των μαρτυρικών χωριών και πόλεων είναι δίκαιο να ενταχθεί και η Σαγιάδα Φιλιατών. Είχε γίνει παλαιότερα πρόταση από τον Δήμο Σαγιάδας, επί δημαρχίας Βαγγέλη Μάστορα, αλλά έκτοτε δεν προχώρησε. Ως "μαρτυρικά χωριά και πόλεις" χαρακτηρίζονται οι τόποι, που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από ξένους εισβολείς ή κατακτητές σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων. Ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται επίσημα με προεδρικό διάταγμα. Αφορά συχνότερα οικισμούς που έχουν υποστεί καταστροφές την περίοδο της Κατοχής. Σημειώνεται πως εκκρεμούν αποφάσεις για τον χαρακτηρισμό ως μαρτυρικών αρκετών οικισμών.

H. M.

Από τη Θεσπρωτία…

 Η ηθοποιός Έλλη Τρίγγου, γνωστή και από τη σειρά «Άγριες Μέλισσες» που προβλήθηκε για τρεις τηλεοπτικές σεζόν από τον ΑΝΤ1 ενσαρκώνει την Αντιγόνη στην ομώνυμη θεατρική παράσταση που επρόκειτο να ανέβει χθες και στο υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ.. Τόπος καταγωγής του πατέρα της είναι το Γηρομέρι Θεσπρωτίας. Μάλιστα, σε παλιότερη συνέντευξή της η Έλλη Τρίγγου είχε πει πώς ακούει το κλαρίνο από τότε που θυμάμαι τον εαυτό της και πώς τα ηπειρώτικα χτυπάνε κατευθείαν στα αγγεία της καρδιάς! Έτσι είμαστε οι Ηπειρώτες. «Βουτηγμένοι» στην παράδοση!

Ν.Γ.

Γιατί τόση αγωνία;

Αγωνιούν κάποιοι Συριζαίοι για τις σχέσεις Μητσοτάκη με τους πρώην πρωθυπουργούς Καραμανλή και Σαμαρά! Γιατί τόση αγωνία; Υπάρχει έστω και ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης που να μην το ψήφισαν οι πρώην πρωθυπουργοί;  Εξάλλου, τα έργα Μητσοτάκη ούτε στον ύπνο τους δεν τα είχαν σκεφθεί οι πρώην και ιδιαίτερα ο Καραμανλής! Άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας! Σήμερα η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο, παρά τα τόσα εξωγενή εμπόδια…

Θ.

Κάπου το όνομά του!

Σε «Δημοτικό Στάδιο Αντιγόνη Ντρισμπιώτη» θα μετονομαστεί το γήπεδο της Καρδίτσας προς τιμήν της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο βάδην, η οποία μάλιστα κατέκτησε δυο χρυσά μετάλλια στο φετινό Ευρωπαϊκό Στίβου. Κάτι παρόμοιο έπραξε πέρυσι ο Δήμος Γρεβενών, ο οποίος έδωσε σε αθλητικό του χώρο το όνομα του Μίλτου Τεντόγλου, ενώ το Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας φέρει το όνομα της Αθανασίας Τσουμελέκα, χρυσής Ολυμπιονίκη στο βάδην το 2004. Όσον για τον δικό μας Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο, καλές οι τιμές που του αποδόθηκαν κατά την υποδοχή πέρυσι στην κεντρική πλατεία, καλή και η ολοκαίνουργια λέμβος που παρέδωσε ο Δήμος στο σωματείο του Στέφανου, τον ΠΝΟΙ, για τις προπονήσεις του, όμως, καλό θα ήταν να δοθεί κάπου και το όνομά του. Ας το δώσουν σε μία αθλητική εγκατάσταση που θα αποφασιστεί από τους τοπικούς φορείς! Επιλογές υπάρχουν…

Ν.Γ.

Πήραμε μια γεύση!

Το έκανε το θαύμα του ο ΣΥΡΙΖΑ! Επέβαλε την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση και όπου δεν κατάφεραν οι παρατάξεις που πρώτευσαν να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία τα έβαψαν μαύρα όταν έφθασαν στο «δια ταύτα»… Και χρειάστηκε να γίνουν ειδικές μεθοδεύσεις για να μπορούν να πάρουν αποφάσεις και να προχωράει το έργο τους. Αλλιώς οι Δήμαρχοι θα ήταν όμηροι της αντιπολίτευσης που δυστυχώς δίνει περισσότερη σημασία στα προβλήματα που θα δημιουργήσει στη δημοτική αρχή παρά στο έργο που θα βοηθήσει την πόλη τους να γίνει καλύτερη. Κάθε απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και ένα πρόβλημα για τους επόμενους… Το έχουν σε κακό να κάνουν έστω μία κίνηση που να στηρίζει εποικοδομητικές ενέργειες, άσχετα αν εκείνοι δεν έχουν τον πρώτο ρόλο. 

Διαρκώς προβλήματα…

Φασαρία για τη φασαρία και ντόρος για να σηκώνουν κουρνιαχτό και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Και από σοβαρή δουλειά με σχέδιο και εργατικότητα ούτε λόγος να γίνεται. Στις πορείες και τις καταλήψεις γαλουχήθηκε ο αρχηγός τους στο πώς να προσαρμοστεί στη σοβαρή δουλειά επάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο… Αμφιβάλω αν ξέρει τι σημαίνει «σχέδιο»! Η σοβαρή και υπεύθυνη εργασία του είναι άγνωστες έννοιες. Και κάποιοι του υπέδειξαν να κάνει εκείνη τη δήλωση περί ανάταξης και ανασύνταξης της Ελληνικής Δημοκρατίας…

Δήλωση «μεγατόνων»…

 Με αφορμή τα γεγονότα της ΕΥΠ έκανε ο κ. Τσίπρας δήλωση «μεγατόνων»! Μας υπέδειξε την ανάταξη και την ανασύνταξη της Ελληνικής Δημοκρατίας… Είναι έτοιμος να εφαρμόσει σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης όχι μόνο της ΕΥΠ αλλά και της Δικαιοσύνης και των ΜΜΕ και των Ανεξάρτητων Αρχών και των ελεγκτικών μηχανισμών. Δεν ξέρω ποιος του τα υπέδειξε για να τα πει αλλά αν ποτέ αναλάβει εκείνος να τα αναμορφώσει ποιος ξέρει τι μας περιμένει. Βλέπεις, δεν γίνονται όλα καλύτερα αν καταργηθούν όλα τα παλιά με ένα νόμο και ένα άρθρο. Θέλουν σοβαρό σχεδιασμό και πολλή δουλειά και αυτά δεν είναι μέσα στις επιλογές του ούτε δείχνει τέτοιες ικανότητες. Για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε και που ήδη σχεδιάστηκαν και είναι στο δρόμο χρειάζονται άλλα προσόντα. 

 Πώς θα κάνει πράξη;

 Πώς θα σχεδιάσει για τη χώρα μας και πώς θα κάνει πράξη τις ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, δικαιοσύνη και αξιοκρατία; Ειδικά το τελευταίο πώς το φαντάζεται; Γιατί είναι άλλο να απαριθμείς αυτά που κάποιοι σου υπέδειξαν και άλλο να κληθείς  να τα κάνεις πράξη. Πόσο υπηρέτησε σε προσωπικό επίπεδο την «αξιοκρατία»; Ποιες ήταν οι επιδόσεις στις σπουδές του; Και αν δεν υπήρχε ο Αλαβάνος να τον «σπρώξει» στην πολιτική ακόμη σε κάποια πορεία θα βρισκόταν… Τελικά η ενόχληση που του προκαλεί ο Μητσοτάκης έχει σχέση με τα πολλά προσόντα του σημερινού πρωθυπουργού. Κόμπλεξ κατωτερότητας θα τον διακατέχει και γι’ αυτό βγάζει τόση χολή αντί να συνεργάζεται με την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα.

Θεανώ Βλάχου