Διαδόσεις

Γράφτηκε από τον/την Πρωινός Λόγος on . Posted in Διαδόσεις

Τι κάηκε στον Δρυμό…

 Διευκρινίσεις για το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε η πρόσφατη πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα έδωσε ο Αντιπύραρχος – Δασολόγος, Κων/νος Δαλάτσης, εκπρόσωπος της ΕΠΑΥΠΣ Ηπείρου απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Δαλάτσης σημείωσε ότι «μία έρπουσα πυρκαγιά μερικών στρεμμάτων, ακόμα και αν διήρκησε αρκετά λόγω των εγγενών ιδιαιτεροτήτων που εμφάνιζε, δεν είναι δυνατό να συγκρίνεται με πυρκαγιές που κατέκαυσαν χιλιάδες στρέμματα δάσους ή να παρουσιάζεται αυθαίρετα ως μια, ανακόλουθη με την πραγματικότητα, καταστροφή»! Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι από τη συγκεκριμένη πυρκαγιά κάηκαν περίπου 250 στρέμματα χαμηλής θαμνώδους βλάστησης και μόνο μερικές δεκάδες δέντρα Μαύρης Πεύκης. Καλά έκανε και ξεκαθάρισε το πράγμα, για να μη δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις!

Κ.Α.

Κοινή κάθοδος!

 Δύο δημοτικές παρατάξεις στην Κόνιτσα με διαφορετικές πολιτικές αναφορές, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Ο λόγος για τις παρατάξεις «Ο τόπος μας μπροστά» με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπασπύρου, πρώην δήμαρχο Κόνιτσας και «Ο τόπος που θέλω να ζω» με επικεφαλής τον Βασίλη Σπανό.  Ο πρώην δήμαρχος με αναφορές στο χώρο της Ν.Δ. και ο Βασίλης Σπανός που στις προηγούμενες εκλογές είχε τη στήριξη του τότε ΚΙΝΑΛ και του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν στην άκρη τις όποιες διαφορές τους με σκοπό προφανώς να διεκδικήσουν τη δημαρχία από τον νυν Δήμαρχο Νίκο Εξάρχου. Μένει να δούμε αν «δέσει το γλυκό» σε αυτή τη συνεργασία και φυσικά ποιες θα είναι οι κινήσεις όλων των  παρατάξεων ως τις εκλογές!

Ν.Γ.

Γέμισαν κόσμο…

Τις παλιές καλές εποχές προ κορωνοϊου και των υπόλοιπων κρίσεων, θύμισαν οι εικόνες από τα πανηγύρια που έγιναν παραμονές και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Ο κόσμος τίμησε δεόντως τα πανηγύρια και στα χωριά του Νομού Ιωαννίνων, με τους διοργανωτές σε πολλά από αυτά να κάνουν γλέντι με δημοτικά αλλά και λαϊκά σχήματα, καλύπτοντας όλα τα γούστα. Φυσικά είναι σημαντικό να διατηρείται και να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της παράδοσης. Όπως και να έχει, τα πανηγύρια και διάφορες εκδηλώσεις που ακόμη γίνονται, ζωντανεύουν τα χωριά και ανταμώνεται ο κόσμος ο οποίος ξεφεύγει για λίγο από τη δύσκολη καθημερινότητα…

Ν.Γ.

Πού να ζεσταθούν…

 Δροσιά και χαλάρωση αναζητούσαν οι απόδημοι που επέστρεψαν τις προηγούμενες ημέρες στα ορεινά χωριά του Νομού Ιωαννίνων και μόνο… μασίνες και σόμπες δεν άναψαν λόγω της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας! Όσοι μάλιστα βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους για πανηγύρια, φόρεσαν ό,τι βρήκαν για να προφυλαχθούν από την ψύχρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το βράδυ ο υδράργυρος έπεσε ακόμα και κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου! Πάντως, ο καιρός φτιάχνει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι αδειούχοι που θα παραμείνουν στο χωριό και τις επόμενες ημέρες θα ευχαριστηθούν τη δροσιά του!

Κ.Α.

Στο χορό ο Δήμαρχος!

Ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, που έχει άμεσες και ζεστές σχέσεις με τους πολίτες του Δήμου του, βρέθηκε τον Δεκαπενταύγουστο στα πανηγύρια της Ελαταριάς και του Παγκρατίου. Και μάλιστα με πολύ απλότητα έσυρε το χορό, συμμετέχοντας στη χαρά των κατοίκων (φωτό). Όταν υπάρχει αγνή διάθεση, προκύπτει και καλό αποτέλεσμα…

H.M.

Μεγάλη φτώχεια!

 Στα διαβατήρια ο Ερντογάν θα βάλει την Αγία Σοφία! Τόση φτώχια υπάρχει στην Τουρκία; Το έμβλημα της ορθοδοξίας επιλέγει για δημόσια τουρκικά έγγραφα; Να περιμένουμε να βάλει και τον Σταυρό, το έμβλημα των Χριστιανών, στα υπόλοιπα κρατικά έντυπα;

Θ.

Γίνεται επικίνδυνος…

 Τρέμει ο ΣΥΡΙΖΑ την πιθανότητα να ομαλοποιηθεί μέρα με τη μέρα η κατάσταση στην Ελλάδα και γι’ αυτό επιδίδεται με μανία στη ναρκοθέτηση της σταθερότητας… Όσο η κυβέρνηση επιδιώκει με τις πρακτικές της την ομαλότητα τόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να τρέφονται από την επιλογή πρακτικών αστάθειας που καθίστανται όλο και πιο επικίνδυνες. Επειδή δεν ήταν και δεν είναι ούτε και τώρα σε θέση να μελετήσει και να παρουσιάσει ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα απλά καταφεύγει σε ανούσιες κριτικές εναντίον του μεγάλου αντιπάλου του Μητσοτάκη… Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αυτόν βλέπει στον ύπνο και στο ξύπνιο του και τελικά έγινε ο εφιάλτης του! 

Τώρα έχει παρελθόν!

Και να ήθελε να εμφανιστεί από παρθενογένεση το κόμμα που έκλεισε τις τράπεζες αυτό είναι αδύνατο σήμερα… Με την επιπολαιότητα που επέδειξε τότε σκέψου και να είχε σήμερα κυβερνητικές ευθύνες πόσα δεινά θα μας φόρτωνε… Αλλά είναι καλύτερα να μην το μάθουμε στην πράξη γιατί το μόνο που χρειαζόμαστε αυτή την ώρα είναι η σταθερότητα. Σκέψου αυτές τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα να ήταν συμμέτοχος στη διαχείρισή τους ο Τσίπρας επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ… Ας μείνει στην αντιπολίτευση για όσο κρατάνε οι κρίσεις και μετά μπορεί και να του δώσουμε μεγαλύτερες ευθύνες. Εκτός κι αν δεν καταφέρει να αποδείξει ότι ωρίμασε και μπορεί κάτι καλύτερο να πράξει…

 Θα το καταφέρουν;

Λέτε τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρουν να προκαλέσουν αστάθεια και στη χώρα μας; Αυτό μας έλλειπε για να δέσει το γλυκό… Τα προβλήματα στη Γαλλία και την Ιταλία είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που εμείς αντιμετωπίζουμε ενώ και στη Βουλγαρία δεν τα πηγαίνουν καλύτερα. Και για όσο θα υπάρχει πολιτική αστάθεια στις γειτονικές μας χώρες και θα εξακολουθούν να οδηγούνται σε επαναλαμβανόμενες εκλογές, εμείς νιώθουμε τυχεροί που η κυβέρνηση καταφέρνει μέσα σ’ αυτό το ασταθές κλίμα των γειτόνων μας εμείς να έχουμε σταθερότητα… Αλλά πού να το καταλάβουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ… Αυτά επενδύουν στην αστάθεια με σκοπό να κάνουν κακό πρώτα στο Μητσοτάκη! 

Η κρισιμότητα…

Γίνονται κάθε μέρα και πιο δύσκολες οι καταστάσεις… Η παγκόσμια κοινότητα ψάχνει για λύσεις προκειμένου να περάσει το σκόπελο και να μπει σε μια ομαλή κατάσταση διαρκείας. Το ότι καταφέρνει αυτή η κυβέρνηση να λαμβάνει άμεσα και χωρίς χρονοτριβές τις αποφάσεις της είναι ένα θετικό βήμα… Οι εξωγενείς κρίσεις δεν ξέρω πότε θα σταματήσουν για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα για την οποία αγωνίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Θα ήταν άδικο να μη παραδεχθούμε ότι καταφέρνει μέχρι σήμερα να μας εξασφαλίζει και σταθερότητα και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση τόσων εξωγενών κρίσεων… Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον Τσίπρα και τους ομοίους του!

Θεανώ Βλάχου