Διαδόσεις

Γράφτηκε από τον/την Πρωινός Λόγος on . Posted in Διαδόσεις

Εκεί φτάσαμε…

 Δεν είναι να… πανηγυρίζουμε ως πόλη που ολοκληρώνονται οι εργασίες στα προκάτ σχολεία του παλιού «Χατζηκώστα», στα οποία θα στεγαστούν οι μαθητές του Σχολείου Αναπήρων Παίδων, παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού δηλαδή. Όπως έγραψε ξανά πρόσφατα η στήλη, τέτοιες υποδομές εκπαίδευσης συνήθως συναντά κανείς σε… χώρες της Αφρικής! Στην Ευρώπη τα σχολεία είναι κάπως αλλιώς. Όσοι ταξιδεύουν, το ξέρουν! Και να σκεφτεί κανείς ότι σ’ αυτά τα «κλουβιά» με τον τσιμεντένιο… φράχτη στο προαύλιο θα κάνουν μάθημα μικρά παιδιά με προβλήματα. Αν φτάσαμε σε τέτοιο σημείο να θεωρούμε τα συγκεκριμένα προκάτ σημαντικό έργο, η… επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!

Α.

Στις καλύτερες παραλίες!

 Μία λίστα με τις 40 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη συνέθεσαν πριν μερικούς μήνες δημοσιογράφοι της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας «Τhe Guardian», ψηφίζοντας τις αγαπημένες τους. Επτά από αυτές είναι στην Ελλάδα και μία από τις επτά είναι το Καραβοστάσι Πέρδικας. Καραβοστάσι σημαίνει «το μέρος όπου σταματά το πλοίο». Πρόκειται για έναν απομονωμένο, πεταλόσχημο όρμο ανάμεσα σε δύο πευκόφυτα ακρωτήρια κοντά στην Πέρδικα. Με απαλή άμμο και ρηχά νερά, αυτή η απομακρυσμένη παραλία είναι ιδανική για κάθε παραθεριστή…

H.M.

Πανταχού παρών...

Σε μία ακόμη σημαντική εκδήλωση για τα Γιάννενα συμμετείχε το τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Ο λόγος για την τελετή έναρξης του Πανευρωπαϊκού αγώνα θαλασσίου σκι όπου παρουσίασε πρόγραμμα λαϊκών χορών της Ελλάδας. Το τμήμα έχει εμφανιστεί σε διάφορες εκδηλώσεις τελευταία, όπως στον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο, τον αγώνα παλαιμάχων του ΠΑΣ με τον Άγιαξ, την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στο φεστιβάλ για την Μικρά Ασία κ.α., πάντα υπό την επιμέλεια και διδασκαλία των Ηλία Γκαρτζονίκα, Νίκου Νούσια, Βασίλη Ράπτη. Μπράβο σε όλα τα μέλη του που τιμούν τόσο πιστά την παράδοση!

Ν.Γ.

Αντίδωρο και σταφύλι...

Τη μεταμόρφωση του Σωτήρος τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Ανήμερα της εορτής ευλογούνται τα σταφύλια τα οποία, σε αρκετούς ναούς που τηρούν το έθιμο, μοιράζονται στο εκκλησίασμα μαζί με το αντίδωρο. Η ευλογία των σταφυλιών κατανοείται μέσα από τις θεολογικές, ανθρωπολογικές και κοσμολογικές διαστάσεις της εορτής. Μάλιστα, σε κάποια μέρη άφηναν το πρώτο τσαμπί του τρύγου σε κάποιο εικόνισμα για να πάει καλά η σοδειά. Φυσικά, σε πολλά χωριά που εορτάζουν σήμερα, διοργανώνεται και παραδοσιακό γλέντι!

Ν.Γ. 

Ήρθε στον τόπο του…

Στον τόπο του, στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, είναι  οικογενειακώς αυτή την περίοδο ο δημοφιλής παρουσιαστής Γιώργος Λιανός. Ήρθε για τους δικούς του ανθρώπους και κάνει τα μπάνια του στις όμορφες παραλίες του νομού, όπου, μικροί και μεγάλοι τον αναγνωρίζουν και τρέχουν να τον χαιρετίσουν. Πάντοτε απλός, χωρίς να προκαλεί θόρυβο, με ωραίο και διακριτικό χιούμορ, πάντοτε με αγνό χαμόγελο,  απολαμβάνει τη συμπάθεια των ανθρώπων. Είναι στενά συνδεδεμένος με τη Θεσπρωτία ο Γ. Λιανός, όπου διαμένουν οι γονείς του και ο αδελφός του και, όποτε οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του το επιτρέπουν, βρίσκεται ανάμεσα στα οικεία του πρόσωπα.

H.M.

Ερωτήματα…

Ακούμε που και που και διαβάζουμε περί ενός Κέντρου Νέων Ηπείρου, το οποίο προχθές μάλιστα ανακοινώθηκε ότι συμπράττει στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ζαραβίνας και εύλογα γεννιούνται ορισμένα ερωτήματα. Ας πούμε τι ακριβώς είναι το Κέντρο Νέων Ηπείρου; Είναι σύλλογος, είναι ΜΚΟ ή κάτι άλλο; Ποια τα μέλη του, ποια η δράση του, πώς χρηματοδοτείται, πού στοχεύει; Επειδή πολλά ακούγονται, καλό θα ήταν κάποια στιγμή ο Πρόεδρος του Κέντρου Θωμάς Τσίκος να παρουσιάσει δημόσια την «ταυτότητά» του και να δώσει ορισμένες βασικές πληροφορίες γι’ αυτό. Πού ξέρεις, μπορεί η δημοσιότητα να συμβάλλει στους σκοπούς του…

Κ.Α

Σαν να το ήξεραν…

 Προέβλεψαν οι Έλληνες ότι θα έρθουν τα πάνω - κάτω στην Ευρώπη και φρόντισαν να δώσουν κυβερνητική πλειοψηφία στο κόμμα που ήρθε πρώτο στις εκλογικές διαδικασίες! Σκέψου αυτή την ώρα και κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες να περίμενε η κυβέρνηση να συνδράμουν το έργο της τα κόμματα της αντιπολίτευσης! Τώρα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή στις αποφάσεις και να φωνασκούν απ’ το πρωί ίσαμε το βράδυ εναντίον του «κακού» πρωθυπουργού που όλα τα κάνει λάθος… Ούτε μία σωστή απόφαση δεν πήρε κι ας είναι μέρα νύχτα στο πόδι! Και το… κακό είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη του ούτε μία πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης… 

Καλύτερη η σιωπή!

 Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που τα ξέρει ΟΛΑ γιατί άφησε πίσω του ένα παρελθόν που ούτε ο ίδιος δεν θέλει να θυμάται; Μιλάει για λαθεμένα μέτρα του σημερινού πρωθυπουργού ενώ ο ίδιος στιγματίστηκε με το κόψιμο του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους τους οποίους καταδίκασε στην ανέχεια που ό,τι και να λέει σήμερα τα δικά του καταστροφικά μέτρα θα τον καταδιώκουν… Να θυμηθούμε τη δήμευση της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια; Ούτε αναφέρεται σ’ αυτά αλλά ούτε φρόντισε να βρει κάποια ελαφρυντικά για τους λόγους που ενέδωσε στις πιέσεις των ξένων… Ίσως αυτή είναι η εξήγηση που ό,τι και να λέει εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα… Γι’ αυτό καλύτερα να σιωπά! 

Φουλ επίθεση…

 Ένας πρώην πρωθυπουργός με τέτοιο παρελθόν ακόμη κι αν εφαρμόζει την τακτική της φουλ επίθεσης δεν μας συγκινεί, γιατί όσες δυσκολίες κι αν περνάμε σήμερα νιώθουμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να ξεπεράσει και αυτό το σκόπελο. Πώς να εμπιστευθείς τον γνωστό Αλέξη Τσίπρα που σε ό,τι κι αν επιδόθηκε μαντάρα τα έκανε; Μία συνεδρίαση έκανε για να ενημερωθεί για τη φωτιά στο Μάτι (φωτό) και 100 πολίτες έχασαν τη ζωή τους ενώ ενήλικες και παιδιά βρέθηκαν στη θάλασσα αναμένοντας τη βοήθεια που δεν έφθασε ποτέ… Σκέψου να είχε αντιμετωπίσει κι άλλες τέτοιες καταστάσεις… Οι μισοί Έλληνες θα είχαν αποδημήσει εις Κύριον… Γι’ αυτό ας λέει λιγότερα κι ας διδάσκεται από τα λάθη του.

Διδάχθηκαν πολλά!

 Όσες επιθέσεις κι αν κάνει στην σημερινή κυβέρνηση δεν πιάνουν τόπο γιατί το παρελθόν του τον καταδιώκει… Και θα χρειαστεί σύνεση και πολλή δουλειά πάνω σε συγκεκριμένο και σύγχρονο πρόγραμμα για να μειώσει εν μέρει την απόσταση που τον χωρίζει από τον τόσο εργατικό σημερινό πρωθυπουργό… Θυμάται να έπραξε κάτι παρόμοιο στο παρελθόν ο κ. Τσίπρας και εμείς να μην το αναδεικνύουμε και να τον αδικούμε με την κριτική μας; Το κράτος «μπάχαλο» χρειάζεται σκληρή δουλειά για να ανατραπούν τα σκουριασμένα «δεδομένα» και να μπούμε σε νέα πορεία που ήδη ξεκίνησε παρά τα έκτακτα εμπόδια που εμφανίστηκαν στην πορεία προς την ανοικοδόμηση της νέας Ελλάδας… Σήμερα, ΟΛΑ αλλάζουν προς το καλύτερο!

Θεανώ Βλάχου