ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ on . Posted in Διαδόσεις

«Στοίβα» τα αιτήματα!
 Αεικίνητος αποδείχθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωγαντάς κατά τη διήμερη παραμονή του στα Γιάννενα. Είδε Περιφερειάρχη – Δήμαρχο, συνάντησε και άκουσε εκπροσώπους της «Ένωσης Αγροτών», των μελισσοκόμων, των χοιροτρόφων, των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, επισκέφθηκε το νέο Συνοριακό Σταθμό Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στην Κακαβιά, το Τυροκομείο Βελλάς, εγκαινίασε και τη Μονάδα Έρευνας Ποιότητας Γάλακτος στον Κατσικά! Είναι σίγουρο ότι ο Υπουργός αναχώρησε απ’ τα Γιάννενα με έναν ογκώδη φάκελο γεμάτο αιτήματα και προτάσεις. Ποια απ’ όλα αυτά θα ικανοποιηθούν, θα δείξει. Πάντως, ο ίδιος ήταν πολύ… προσεκτικός στις τοποθετήσεις του! Δε γίνεται αλλιώς…
Κ.Α.
Μουσείο για την ελιά…
 Η Πάργα δεν έχει μόνο ωραίες παραλίες, αλλά και ένα ιδιαίτερο Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό αλλά εντυπωσιακό ελαιοτριβείο. Το Μουσείο, που ίδρυσε το 2012 ο Ηλίας Λιάκρης, προβλήθηκε πρόσφατα μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ1. Όπως τονίστηκε, ο επισκέπτης του ταξιδεύει αρκετά χρόνια στο παρελθόν, όπου οι παππούδες μας με πολύ κόπο έκαναν την συγκομιδή της ελιάς αλλά και την επεξεργασία της, ώστε να έχουν στα σπίτια τους τον "Πράσινο Χρυσό" όπως συνηθίζεται να λέγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στο Μουσείο διοργανώνονται επίσης μαθήματα Μαγειρικής και Γευσιγνωσίας ελαιολάδου και κρασιού προωθώντας την τοπική μας Γαστρονομία. Εξαιρετική προσπάθεια!
K.A.
Μέτρησαν ρύπους;
 Η κυκλοφοριακή υπερφόρτωση της πόλης μας έχει και άλλες σοβαρές διαστάσεις! Τους ρύπους… Όταν στην 28ης Οκτωβρίου η κίνηση των οχημάτων γίνεται με πολύ μικρές ταχύτητες δεν εκπέμπονται επικίνδυνοι ρύποι; Και στην αρτηρία που είναι και διπλής κατεύθυνσης Μεγάλου Αλεξάνδρου - Σπύρου Λάμπρου - Σουλίου ποια είναι η κατάσταση; Βλέπουμε να κινούνται με πολύ μικρές ταχύτητες, να σταματούν διαρκώς και να ξαναξεκινάνε, οι ουρές είναι απελπιστικές από φανάρι σε φανάρι και οι ρύποι; Η μαύρη σκόνη που αιωρείται και επικάθεται στις βεράντες τι σημαίνει για την υγεία των πολιτών; 
ΜΑΤ
 
Η επόμενη μέρα…
 Με τα χέρια μας βγάλαμε τα μάτια μας! Και δεν είναι μόνο η δική μας χώρα που ήταν ανάγκη να αλλάξει πρακτικές! Σε όλες τις χώρες οι «αλλαγές» θα επιβληθούν εκ των πραγμάτων… Και αν ήδη η κατάσταση «ξέφυγε» από κάθε έλεγχο, δεν ξέρω πώς θα είναι η επόμενη μέρα ιδιαίτερα μετά από μία φυσική καταστροφή. Πάντως, οι πάγοι λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, το πράσινο αποδεκατίζεται -και όχι μόνο στη δική μας χώρα-  και ό,τι απομείνει θα είναι το δείγμα μιας παλαιάς εποχής που πέρασε και χάθηκε…
Θ.
Καιρός ήταν!
 Στις δια ζώσης συνεδριάσεις επανέρχεται το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Επιτέλους, οι συνεδριάσεις του σώματος να αποκτήσουν και πάλι τη ζωηράδα που προσφέρει πάντα μία συζήτηση εκ του σύνεγγυς, αν και δεν είναι το ...διαδίκτυο εκείνο που εμποδίζει τις παρατάξεις να ασκήσουν εποικοδημητικά τον ρόλο τους. Όπως και να έχει πάντως, μας είχαν λείψει οι συνεδριάσεις με φυσική παρουσία! Ας ελπίσουμε σιγά - σιγά οι Επιτροπές και άλλοι φορείς να επανέλθουν και πάλι στις διά ζώσης συνεδριάσεις!
Ν.Γ.
Αξίζει η συνεισφορά...
 Για μία ακόμη φορά, η Ενοριακή Μέριμνα Περιβλέπτου και τα μέλη του Εικαστικού Εργαστηρίου Περιβλέπτου συνεχίζοντας την προσπάθεια για βοήθεια στους συνανθρώπους μας, κατασκεύασαν χειροποίητα πασχαλινά είδη. Το εκθεσιακό περίπτερο βρίσκεται στο προαύλιο του Ναού και είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 4 έως τις 7 μ.μ.. Αγοράζοντας κανείς μία λαμπάδα ή διάφορα πασχαλινά είδη που έφτιαξαν με μεράκι τα μέλη του Εργαστηρίου, συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια που στόχο έχει την ενίσχυση ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Αξίζει να δείξει κανείς την έμπρακτη στήριξη στους συνανθρώπους μας τις δύσκολες μέρες, που διανύουμε!
Ν.Γ

Να αλλάξει στάση…
 Όσο ο κ. Τσίπρας δεν καταφέρνει να βρει μίγμα πολιτικής για να μπορέσει να αφαιρέσει την πολιτική ηγεμονία του σημερινού πρωθυπουργού άσπρη μέρα δεν θα δει. Με τη γνωστή του φλυαρία και με άσφαιρα πυρά δεν θα καταφέρει να τον κρίνουν πάλι οι πολίτες ως μελλοντικό πρωθυπουργό. Όλοι ξέρουν πως αγωνίζεται πρώτα για να παραμείνει στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ… Γιατί αν δεν τα καταφέρει και τον αντικαταστήσουν, χάνει το όνειρο να επανέλθει στο Μαξίμου και να ξαναβρεθεί με συνεργάτες όπως ο Νίκος Παππάς, και οι Φλαμπουράρης, Καρανίκας, Γεροβασίλη κλπ! Τώρα που είναι ακόμη καιρός ας σοβαρευτεί και ας οργανωθεί με συγκεκριμένο σχέδιο και ίσως συνεχίσει από εκεί που θα παραλάβει. Χρειάζεται εκπαίδευση από γερούς εκπαιδευτές. Μόνος του δεν τα καταφέρνει.

Τον βόλεψε ο κορονοϊός!
 Μεταθέτει και ξαναμεταθέτει το συνέδριο ο κ. Τσίπρας, λόγω κορονοϊού, με την ελπίδα να πιει αργότερα το πικρό ποτήρι! Όταν ζητούσε εθνικές εκλογές αυτό δεν το σκεφτόταν; Για να μετακινηθούν οι ψηφοφόροι σε ένα τετραήμερο ο ιός δεν θα έκανε πανηγύρι; Πάντως, τελευταία αποφεύγει να κάνει κι άλλες γκάφες και απλοποίησε το αίτημα! Ζητάει την παραίτηση του Μητσοτάκη με την ελπίδα να δει μια άσπρη μέρα… Αλλά και αυτή χάθηκε από όταν μπήκε σφήνα ο Ανδρουλάκης. Περιμένουμε τις εξελίξεις… Πάντως, ακούμε ότι γίνονται πολλές διεργασίες είτε στο προσκήνιο είτε παρασκηνιακά στο κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν ξέρω αν το επόμενο διάστημα θα κρατήσει αυτή τη θέση. Στην πολιτική ανατρέπονται τα δεδομένα χωρίς να τους ζητάνε την άδεια.

Άλλες προτεραιότητες…
Όταν οι μαθητές διδάσκονταν γεωγραφία κάποιοι είχαν άλλες προτεραιότητες… Οργάνωναν τις καταλήψεις. Έτσι, όταν ενηλικιώθηκαν δήλωναν ότι Λέσβος και Μυτιλήνη είναι δύο διαφορετικά νησιά και ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα στα νησιά του Αιγαίου! Και εμείς τους επιλέξαμε για να πάρουν σοβαρές αποφάσεις για την τύχη του τόπου μας και για την υπεράσπιση των εθνικών δικαιωμάτων μας… Έχουν μια ευκαιρία τώρα που τα δικά τους παιδιά φοιτούν σε κάποια σχολεία και εκείνοι δεν έχουν κυβερνητικές υποχρεώσεις να φροντίσουν να τα προετοιμάζουν μήπως και καλύψουν τα δικά τους κενά. Και αν είναι αργά, ας εγκαταλείψει μόνος του τη θέση ευθύνης, που ελέω Αλαβάνου κατέκτησε, και ας δώσει την ευκαιρία σε κάποιον ικανότερο να αναλάβει από δω και πέρα την αρχηγία.

Αυτά θα κάνουν;
 Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μας βεβαίωσε πώς όταν τους αναθέσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας θα ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος και θα στηρίξουν την εργασία! Μήπως θυμούνται ποιοι στέρησαν το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν και πόσες μετανάστευσαν από το 2015 - 19 είτε στις Βαλκανικές χώρες είτε στην Κύπρο όπου βρήκαν ευνοϊκές συνθήκες για να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δράσεις αλλά και πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν; Υπόσχονται τώρα ότι θα διαγράψουν και θα ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία… Τελικά θα τα διαγράψουν ή θα τα ρυθμίσουν; Αυτό θα μου πείτε είναι μικρολεπτομέρειες… Όταν φθάσουμε εκεί και τους εμπιστευθούμε τότε θα δούμε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος. Καλύτερα να μη το μάθουμε!
Θεανώ Βλάχου