ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ on . Posted in Διαδόσεις

Σωστή η πρόβλεψή του!
Δικαιώθηκε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος για τις ενστάσεις που διατύπωσε για τη μεταφορά του υπολείμματος από το Εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ. Πέραν του «μπλεξίματος» που υπάρχει με το αν η υποχρέωση ανήκει στην Περιφέρεια -όπως προβλέπεται από τη προγραμματική σύμβαση- το αποτέλεσμα του αμφιλεγόμενου διαγωνισμού ήταν άκρως... απογοητευτικό. Η μία συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΦΟΔΣΑ έφερε και την εκπληκτική έκπτωση του 0,04%! Πάλι καλά που αντί για έκπτωση δεν ζήτησε και «μπόνους» η εταιρία.
Ν.
Καλύπτει τα κενά!
Οι συστημικές τράπεζες φεύγουν από την ύπαιθρο και το κενό που αφήνουν έρχεται να το αναπληρώσει η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και πολύ καλά κάνει. Αυτό συνέβη στο Μέτσοβο, ας πούμε, που έχασε πριν λίγο καιρό το υποκατάστημα της Eurobank, όμως πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί εκεί κατάστημα της Συνεταιριστικής! Η νέα αυτή τράπεζα εγκαινιάζεται την ερχόμενη Κυριακή και κάτι μας λέει ότι θα κάνει πολλή και καλή δουλειά στην ορεινή αυτή περιοχή που και δυνατή τοπική οικονομία έχει και πολλούς επαγγελματίες και πολλούς αγροτοκτηνοτρόφους!
Κ.Α.
Στο Βελιγράδι!
Η Περιφέρεια Ηπείρου δίνει πάντα δυναμικό «παρών» σε εκθέσεις όχι μόνο εντός συνόρων αλλά και εκτός. Στο πλαίσιο αυτό, έχει για πρώτη φορά την δυνατότητα να προβάλλει και να διαθέσει τα προϊόντα της (γαλακτοκομικά, ποτά, βότανα, μέλι) στη Σερβική αγορά, συμμετέχοντας με φυσική παρουσία στο Balkan Cheese Festival στο Βελιγράδι! Η έκθεση θα λάβει χώρα στην πρωτεύουσα της Σερβίας το διήμερο 6-7 Νοεμβρίου. Κάθε παρουσία της Ηπείρου στο εξωτερικό μόνο οφέλη έχει για την προβολή της περιοχής μας!
Ν.Γ.

Δεν είχαν τι να κάνουν!
Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, κατέπλευσε πρόσφατα το κρουαζιερόπλοιο «Seven Seas Splendor», το οποίο είναι το πρώτο πλοίο, που προσεγγίζει την Ηγουμενίτσα μετά την επανέναρξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα. Η αποβίβαση των επιβατών πραγματοποιήθηκε ομαλά, με τη λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας και την τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Όσοι είχαν προγραμματίσει εκδρομές εκτός Θεσπρωτίας είδαν κάτι, αν και ο καιρός ήταν δύσκολος. Όσοι έμειναν στην Ηγουμενίτσα δεν είχαν τι να κάνουν, όπως μας πληροφόρησαν κάτοικοι της πόλης (και το μεταφέρουμε) και γρήγορα επέστρεψαν στο πλοίο.
Η.Μ.
«Mιλούν» οι εισηγήσεις!
Δεν είναι προς τιμήν του Αλή Πασά το διεθνές συνέδριο που ξεκινάει σήμερα στα Γιάννενα αλλά αφορά γενικότερα την εποχή του, διαβεβαίωσαν προχθές Δήμαρχος και Πρύτανης. Ας δούμε λοιπόν μερικά χαρακτηριστικά θέματα από εισηγήσεις επιστημόνων που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο: «Τεχνικά έργα την περίοδο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων», «Τα Γιάννενα και ο Αλή Πασάς», «Όψεις διακυβέρνησης του Αλή Πασά», «Η παρουσία του Αλή Πασά στη Θεσσαλία και η εδραίωση της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας του», «Η γλώσσα… κόκαλα τσακίζει: σχέσεις ισχύος και υποτέλειας μέσα από τα έγγραφα του αρχείου Αλή πασά των Ιωαννίνων», «Ο Αλή Τεπελενλή και ζητήματα ιστοριογραφίας», «Το τέλος του Αλή πασά των Ιωαννίνων και η Ελληνική Επανάσταση»... Άλλα σχόλια περιττεύουν!
Κ.Α.
Μεγάλος αγώνας…
= Η ευθύνη της οργάνωσης και λειτουργίας των Δασικών υπηρεσιών περιήλθε στο υπουργείο Περιβάλλοντος… Μεγάλος θα είναι ο αγώνας και του δικού μας υπουργού του Γιώργου Αμυρά προκειμένου να ξεκαθαρίσει την όλη κατάσταση. Είναι γνωστό ότι μέχρι τώρα αυτές οι υπηρεσίες λειτουργούσαν με χρονοβόρες διαδικασίες και ιδιαίτερα γραφειοκρατικές πρακτικές που ταλαιπωρούσαν και τους εργαζόμενους σ’ αυτές και τους πολίτες. Για να επιτευχθεί η καλύτερη προστασία και διαχείριση του δασικού πλούτου θα χρειαστεί πολλή δουλειά και είναι σίγουρο ότι ο υπουργός με τις ευαισθησίες που έχει για την προστασία του περιβάλλοντος θα κάνει το καλύτερο δυνατό υπό τον όρο ότι θα συνεργαστούν και οι εμπλεκόμενοι…
Θ.
* * *
Μεγάλη σύγχυση!
Σε εποχή μεγάλης σύγχυσης τελούν στελέχη της αντιπολίτευσης. Αντί να κάνουν σήμερα αυτό που επιβάλει το εθνικό μας συμφέρον διαγκωνίζονται για το ποιο θα εκφράσει τη μεγαλύτερη κοτσάνα… Κι ενώ υπάρχουν μύρια όσα παραδείγματα από το παρελθόν που οι εμπάθειες και οι προκαταλήψεις μας κόστισαν ακριβά δυστυχώς μέσα σε ένα πέλαγος μεγάλων προβλημάτων πολιτικοί της αντιπολίτευσης επιμένουν στο ίδιο τροπάρι… Έτσι ο δογματισμός και οι προκαταλήψεις τους οδηγούν στη μείωση της κριτικής ικανότητας δημιουργώντας σύγχυση ιδεών και στους ίδιους και σε αυτούς που τους ακούνε. Αν και όλο και πιο συχνά ακούς συμπολίτες να ισχυρίζονται ότι κλείνουν την τηλεόραση όταν μιλάνε οι πολιτικοί και ιδιαίτερα όταν αυτοί κάνουν στείρα κριτική στην κυβέρνηση!
Η αντικειμενικότητα…
Τελικά είναι αδύνατο να είμαστε αμερόληπτοι όταν μας εμποδίζουν οι ιδέες και οι θέσεις μας… Αν δεν μπορούμε να κρίνουμε αντικειμενικά όλο και σε κάποιο λάθος θα υποπέσουμε. Και όσο μεγαλύτερο φανατισμό εκδηλώνουμε τόσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από την πραγματικότητα και γινόμαστε ανίκανοι να παρακολουθήσουμε με αντικειμενικότητα τις εξελίξεις είτε αυτές είναι κοινωνικές είτε πολιτικές… Μέσα σ’ αυτή τη σύγχυση τίποτε καλό για μας και τον τόπο μας δεν μπορεί να προκύψει. Κι επειδή δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από τον φανατισμό και τις αυταρχικές αντιλήψεις δεν ξέρω σε ποια κατάσταση θα είναι αύριο το δημοκρατικό μας πολίτευμα και πόσο θα μας κοστίσουν οι όποιες αρνητικές και εμπαθείς αντιλήψεις απ’ όπου κι αν εκφράζονται…

Αποτύχαμε…
Αφού δεν καταφέραμε ούτε και τώρα που μας ταλαιπωρούν τα μύρια όσα προβλήματα, είτε λόγω του εισαγόμενου covid -που δεν ξέρουμε τους λόγους που μας τον έστειλαν «πακέτο»- είτε από το χαλασμό που προκαλούν οι τόσες πυρκαγιές, να βρούμε τρόπο να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί ένας δημιουργικός διάλογος για το συμφέρον και της κοινωνίας και της πορείας της χώρας μας τότε δεν ξέρω πόσο αισιόδοξοι θα μπορούσαμε να είμαστε για το αύριο. Και αυτή η στείρα πόλωση δεν ξέρω πού θα μας βγάλει και ποια θα είναι η εξέλιξη στην εφαρμογή των δημοκρατικών διαδικασιών… Τα όποια ιδεολογικά πάθη μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν και σε καμία περίπτωση δεν μας οδηγούν σε ομαλές δημοκρατικές διαδικασίες που θα φέρουν ένα καλύτερο αύριο…

Ποια η κατάληξη;
Συμβαίνουν τόσα και τόσα και στη χώρα μας αλλά ο πολιτικός κόσμος εμμένει στα ίδια και στα ίδια… Ο πληθυσμός μας αλλοιώνεται καθημερινά με τη βίαιη είσοδο απελπισμένων ανθρώπων από όλο τον κόσμο που ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή. Και μη μου πείτε ότι εδώ που ήρθαν κατάφεραν να λύσουν και τα προβλήματά τους αλλά και ότι ενσωματώθηκαν στην κοινωνία και δεν αποτελούν κίνδυνο για μας και για τους ίδιους… Και αν τώρα οι απελπισμένοι του Αφγανιστάν αναζητήσουν εδώ ασφάλεια, τότε πόσο θα αντέξει το σύστημα για να βοηθήσει στην εγκατάστασή τους στη χώρα μας; Και δε μιλάμε για αρνητισμό επειδή είναι ξένοι. Μιλάμε για αντικειμενικές δυσκολίες σε μια κοινωνία που δεν έλυσε τα δικά της μεγάλα προβλήματα… Αυτά που αλλάζουν είναι τρομακτικά!
Θεανώ Βλάχου