ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ on . Posted in Διαδόσεις

Άδικα στοχοποιήθηκαν;
 Η Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς πέρασε στην ιστορία, όμως... απόνερα, εξακολουθούν να υπάρχουν. Σύμφωνα με διαδόσεις, το θέμα των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών δεν συζητήθηκε -επί της ουσίας τουλάχιστον- στην τωρινή Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας (η θητεία της οποίας λήγει στις 31 Αυγούστου), αλλά στην προηγούμενη. Οπότε, αν ισχύει αυτή η πληροφορία, μάλλον άστοχα τα «πυρά» που δέχθηκαν οι μητροπολίτες Άρτας και Κόνιτσας. Ενδεχομένως η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση, όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να δοθεί μια απάντηση από την Εκκλησία ή από τους Μητροπολίτες της Ηπείρου ποιά ακριβώς ήταν η θέση της Ιεράς Συνόδου.
Ν.

Καθιερώθηκε...

Κάθε περιοχή οφείλει και πρέπει να αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Αυτό ακριβώς έκανε ο Δήμος Δωδώνης, δημιουργώντας πριν από μία πενταετία το ομώνυμο Φεστιβάλ, το οποίο έχει στο επίκεντρο τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Και να που σήμερα δικαιώνεται η επιλογή, με το Φεστιβάλ να φιλοξενεί τις καλύτερες παραστάσεις αρχαίου δράματος, τις κορυφαίες συμφωνικές ορχήστρες της χώρας αλλά και του εξωτερικού και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του πενταγράμμου, όπως η Νατάσα Μποφίλιου. Το Φεστιβάλ Δωδώνης καθιερώθηκε και κάτι μας λέει ότι θα μεγαλώσει και θα λάμψει ακόμα περισσότερο στο μέλλον!

Κ.Α.

Και επί ημερών του...
Με αφορμή την ανάρτηση του προέδρου της Πλατανιάς για διακοπή νερού λόγω μεγάλης βλάβης στο δίκτυο, βλάβη που πιθανά δημιουργεί προβλήματα υδροδότησης και σε αλλά χωριά της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας, πήρε θέση και ο πρ. Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας. Είπε πώς κατανοεί τα προβλήματα υδροδότησης που προέκυψαν στο Δήμο εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά παράλληλα κατήγγειλε για ανικανότητα τις διοικήσεις των ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ και την επιχειρησιακή αδυναμία, όταν τα προβλήματα αυτά είναι προϊόν συνεχών βλαβών του δικτύου. Οπωσδήποτε οι διακοπές νερού, ειδικά σε αυτά τα χωριά, είναι συχνές και φέτος το καλοκαίρι αλλά ας μη ξεχνάει ο πρ. Δήμαρχος πώς και επί ημερών του δεν είχαμε λίγα προβλήματα!
Ν.Γ.
Δύσκολη εξίσωση…

 Για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να ξαναμπούν τα πράγματα στη θέση τους θα περάσει πολύς χρόνος! Τόσες οικογένειες εγκατέλειψαν να σπίτια τους και δεν ξέρω πόσοι απ’ αυτούς έχουν και δεύτερη κατοικία ή μπορούν να συγκατοικήσουν με συγγενείς τους… Με ποιους όρους θα βρουν στέγη; Πώς θα βρουν τα απαραίτητα για να ξεκινήσουν τη νέα ζωή τους; Ανάπηροι που ξεσπιτώθηκαν πού θα βρουν προστασία; Με την πανδημία άνοιξαν τόσες πληγές που θα μένουν ανοιχτές ποιος ξέρει για πόσο διάστημα και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί από το Φθινόπωρο και μετά… Η ζωή μεγάλου αριθμού πολιτών αποδιοργανώθηκε… Όσο για τις επιχειρήσεις που κάηκαν ποιος ξέρει αν θα ξανασταθούν όρθιες. Και η εν Ελλάδι αντιπολίτευση απλά κάνει κριτική χωρίς να αναλάβει καμία ευθύνη… Μπράβο τους!
Θ.

Καλύτερη η πρόληψη!
 Θα ήταν καλύτερα αν καταφέρναμε να προλαμβάνουμε τις τραγικές καταστάσεις, όποιας μορφής κι αν είναι, παρά να επιχειρούμε εκ των υστέρων… Όσο καλή οργάνωση κι αν έχουμε είναι αδύνατο να προλάβουμε το όποιο κακό μας χτυπάει από οποιαδήποτε κατεύθυνση! Όσο για το πράσινο που χάνεται, αυτό θα κάνει πολλά χρόνια για να ξαναγίνει. Χάνεται σε μια μέρα και θα μετράμε χρόνια και χρόνια για να ξαναπάρει τη μορφή που είχε. Μήπως για την προστασία του θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες του κράτους αλλά και κάθε πολίτης χωριστά αφού για ό,τι κακό μας συμβαίνει υπάρχει πάντα και η ατομική ευθύνη; Και δε λύνεται το πρόβλημα αν ρίξουμε το ανάθεμα στην όποια κυβέρνηση! Από την ώρα που θα μας βρει το κακό οι επιπτώσεις θα μας ακολουθούν…
ΜΑΤ

Αλβανοί τουρίστες!

 Αν έλεγε κανείς ότι πολλοί Αλβανοί κάνουν διακοπές στα κοσμοπολίτικα Σύβοτα πριν 30 χρόνια, φυσικά και θα θεωρούνταν ανέκδοτο! Τώρα, βέβαια, είναι η πραγματικότητα. Ακόμη και αξιωματούχοι από τη γειτονική χώρα προτιμούν τα Σύβοτα για τις διακοπές τους και απολαμβάνουν το μπάνιο τους στις όμορφες παραλίες. Τα Σύβοτα είναι σχετικά κοντά με τη γειτονική χώρα και επιπλέον είναι και «ιν». Όπως μας επισήμανε αναγνώστης, κάτοικος Συβότων, βλέπεις αυτή την περίοδο Αλβανούς τουρίστες στο γραφικό χωριό να διαμένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία και να ξοδεύουν στα τοπικά καταστήματα εστίασης για φαγητό. Αλλάζουν οι εποχές...

H.M.

Προς των πυλών…
 Η κλιματική κρίση βρίσκεται στα όρια των κρατών μας, μέσα στις πόλεις και τα χωριά μας… Δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο. Ταλαιπωρεί και θα ταλαιπωρήσει σε μεγαλύτερο βαθμό όλους τους λαούς της γης… Κι ενώ αυτή εξαπλώνεται επικίνδυνα, σπεύδουμε και εμείς να της δώσουμε ένα χεράκι βοήθειας για να κάνει πιο εύκολο το καταστροφικό της έργο! Χρόνο με το χρόνο καταστρώναμε σχέδια δόμησης πόλεων και επαρχιών χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης. Στην Ελλάδα, αν δούμε πού χτίστηκαν πόλεις και χωριά θα εκπλαγούμε με την επιπολαιότητά μας. Επίσημα δεν έγιναν οικισμοί μέσα σε πευκοδάση, έλα όμως που τα πεύκα αγγίζουν τα μπαλκόνια μας και σκιάζουν τις αυλές μας.
Το καμπανάκι χτύπησε!
Χρειάστηκε να καεί η μισή Ελλάδα για να συζητάμε εκ των υστέρων για την απερισκεψία μας να φτιάξουμε σπίτια μέσα στα κωνοφόρα που πολύ εύκολα αναφλέγονται… Και τώρα που θα έχουν πρόσθετη βοήθεια από την αύξηση της θερμοκρασίας θα τρέμουμε κάθε χρόνο όταν θα πλησιάζει το Καλοκαίρι… Κι αν προσθέσεις και τους πυρομανείς που διασκεδάζουν βάζοντας φωτιές για τους δικούς τους λόγους τότε οι απώλειες από χρόνο σε χρόνο θα είναι μεγαλύτερες. Δεν ξέρω αν αυτό το Καλοκαίρι κατάφεραν να μείνουν μακριά από τις φωτιές κάποια κράτη. Όλο και κάποια ανάφλεξη θα αντιμετώπισαν οι λαοί μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης. Έτσι πήραμε μια γεύση τι σημαίνει κλιματική αλλαγή για όλους μας…

Μία σπίθα αρκεί!
Επίσημα δεν έχουμε δασικές πόλεις… Έλα όμως που χαίρονται οι κάτοικοι που απολαμβάνουν το πράσινο δίπλα στις αυλές τους… Και αρκεί μια σπίθα για να φέρει την καταστροφή. Έτσι έγινε και παλιότερα έτσι γίνεται και τώρα. Είναι ίσως η πρώτη φορά που έσπευσαν τόσα κράτη για να μας βοηθήσουν αφού οι εικόνες που μεταδίδονταν από τα ΜΜΕ ήταν τρομακτικές. Και όσο κι αν λέμε ότι είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε το κακό έγινε εδώ και πολλά χρόνια και τώρα θα βιώσουμε τις συνέπειες των αυθαιρεσιών μας… Το νέο ξεκίνημα δεν ξέρω με ποιες προδιαγραφές θα γίνει αλλά ίσως να είναι πολύ αργά για να μπούμε και εμείς σε κάποια κανονικότητα. Τα συμφέροντα πάντα προηγούνται!

Τόση ανευθυνότητα…
Ποιος δεν ξέρει σήμερα ότι οφείλει να καθαρίζει τις αυλές και τα χωράφια του από τα ξερά χόρτα; Για να φθάσουμε στο σημείο να υποχρεώνονται οι Δήμοι να κάνουν την αποψίλωση και να χρεώσουν στον ιδιοκτήτη το κόστος αυτό αποδεικνύει πόσο ανεύθυνοι είμαστε. Η ατομική ευθύνη δεν ήταν μέσα στις προτεραιότητές μας ως λαού. Γι’ αυτό πάθαμε πολλά αλλά δεν μάθαμε ακόμη… Και όσο τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα από χρόνο σε χρόνο και το πράσινο θα χάνεται όλοι ξέρουμε ότι για να ξαναγίνει θα χρειαστούν πολλά-πολλά χρόνια και αν θα ξαναγίνει ίδιο. Όσο για την πληροφορία ότι η φωτιά στη Μεσσηνία, και όχι μόνο σ’ αυτή, είναι προϊόν εμπρησμού, ας μας προβληματίσει για το πόσο κακό μπορούμε να προκαλέσουμε…
Θεανώ Βλάχου