ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ on . Posted in Διαδόσεις

Σωτήριο ελικόπτερο!
 Σπουδαίος ο ρόλος των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, ειδικά σε περιοχές με έντονο ορεινό ανάγλυφο και πολλά δυσπρόσιτα σημεία όπως είναι η δική μας. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής σε πλαγιά του Μιτσικελίου, η οποία κατασβέστηκε εγκαίρως χάρη στις ρίψεις νερού που έκανε το πυροσβεστικό ελικόπτερο (φωτό), το οποίο εδρεύει στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Καίρια η παρουσία του στην περιοχή μας, ακόμα κι αν δεν έχει τις δυνατότητες του ελικοπτέρου Έρικσον, το οποίο έδρευε για κάποια χρόνια εδώ. Παλιές καλές εποχές...
Κ.Α.

Ημέρα προβληματισμού...

 Τη μνήμη των Ηπειρωτών Αγίων γιόρταζε προχθές η Εκκλησία. Λίγοι την γνωρίζουν, ακόμη λιγότεροι τη μνημόνευσαν στις εκκλησίες. Εξαίρεση (ίσως και μοναδική) η Ιερά Μονή Σωσίνου στην οποία έχει διαμορφωθεί παρεκκλήσι στη μνήμη τους και κάθε χρόνο τελείται θεία Λειτουργία, χάρη στην πρωτοβουλία του πρωτοπρεσβύτερου π. Διονυσίου Τάτση. Η ημέρα αυτή είναι (ή θα έπρεπε) να είναι και ημέρα προβληματισμού για τον ημιτελή ναό που είχε σχεδιαστεί για τους Ηπειρώτες Αγίους στο λόφο Φρόντζου, ο οποίος μένει γιαπί επί δεκαετίες.

Ν.
Έχουν να μοιάσουν!
Στο «Γιαννιώτικο Σαλόνι» διεξάγεται μέχρι τις 11 Ιουλίου το 5ο Τουρνουά Τένις ITF Ioannina Cup στο οποίο συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι αθλητές ηλικίας μέχρι 18 ετών. Στο τουρνουά λαμβάνουν μέρος και τα μικρά αδέρφια του κορυφαίου Έλληνα τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, ο Παύλος 15 και η Ελισάβετ 13 ετών αντίστοιχα. Εδώ βρέθηκε για να τα εμψυχώσει και η μητέρα τους Σεργκέγιεβνα Αποστόλη, η οποία συνάντησε και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά που βρέθηκε στους αγώνες και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ομίλου Αντισφαίρισης Ιωαννίνων Θεοδόση Σίκαλο και τη διευθύντρια αγώνων, Χρύσα Στεφοπούλου (φωτό) για την καταπληκτική διοργάνωση του τουρνουά. Όσο για τους Τσιτσιπά τζούνιορ, φαίνεται πώς ακολουθούν τα χνάρια του αδερφού τους!
Ν.Γ.

Τελικά τι ισχύει;

 Ένα μπέρδεμα, για να το πούμε ευγενικά, επικρατεί στις μέρες μας αναφορικά με τους εμβολιασμένους και την προσέλευσή τους στα Νοσοκομεία. Για παράδειγμα, χθες προσήλθε στο «Χατζηκώστα» συμπολίτης ο οποίος έχει ολοκληρώσει εδώ και ένα μήνα τον εμβολιασμό του, είχε μάλιστα και τη σχετική βεβαίωση μαζί, όμως στα Εξωτερικά Ιατρεία που είχε ραντεβού δεν τον δέχθηκαν! Του είπαν να πάει να κάνει πριν προσέλθει κι ένα rapid test. Έμεινε... κάγκελο ο άνθρωπος γιατί αλλιώς τα είχε καταλάβει. Μία διευκρίνιση επ’ αυτού από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου θα ήταν πολύ χρήσιμη για να ξέρουμε τι μας γίνεται!

Κ.Α.

Μαύρη επέτειος
 Έξι χρόνια μετά… Στις 5 Ιουλίου του 2015 κινδύνεψε η Ελλάδα να βγει από την Ε.Ε… Άλλοι δηλώνουν ότι κάθε χρόνο αυτή τη μέρα κλαίνε αναλογιζόμενοι τι περάσαμε τότε! Βλέπεις ο Σόιμπλε είχε τα δικά του σχέδια και οι δικοί μας με την απειρία τους κόντεψαν να μας σύρουν έξω από την Ένωση… Για σκεφθείτε την Ελλάδα μόνη και έρημη στην άκρη της Ε.Ε. με έναν γείτονα που δεν έχει και τις καλύτερες προσθέσεις για τη χώρα μας… Αυτά όμως πέρασαν και τώρα καταλάβαμε πόση βοήθεια είχαμε όταν αντιμετωπίσαμε την επέλαση του κορωνοϊού! Χωρίς την οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. όλα θα ήταν μαύρα κι άραχνα.
ΜΑΤ
Ούτε μία συγγνώμη!
Τελικά αποδεικνύονται πολύ μικροί όσοι αποκαλύπτουν δήθεν σκάνδαλα ταλαιπωρώντας τους κομματικούς τους αντιπάλους! Αυτό έγινε και με το συνεργάτη του Σαμαρά τον Σταύρο Παπασταύρου που ο ΣΥΡΙΖΑ τον έβγαλε στη σέντρα και τον ταλαιπώρησε με πολλά χρόνια δικαστικών αγώνων και τώρα που ο άνθρωπος απέδειξε την αθωότητά του σφυρίζουν αδιάφορα! Μήπως ζήτησε κανένας συγνώμη από τον Ρουσόπουλο που τον ενέπλεξαν στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και όταν αθωώθηκε κανένας δεν μίλησε; Εξαίρετος δημοσιογράφος διδάσκει στα πανεπιστήμια της Κύπρου αφού εδώ δεν χώραγε! Και τώρα εκλέχτηκε βουλευτής με τη ΝΔ… Και ένα είναι σίγουρο. Είναι τόσο ικανός και τόσο ευσυνείδητος που ό,τι κι αν του αναθέσουν θα το φέρει εις πέρας με επιτυχία…
Θ.

Άρχισαν τα όργανα!
 Δεν ήταν ικανό το πρώτο συνθετικό στο όνομα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γι’ αυτό πρόσθεσαν και το ΠΣ (Προοδευτική Συμμαχία); Γιατί; Δεν κατάφεραν να πείσουν το λαό για τις προθέσεις τους; Εκτός κι αν όσοι προσκολλήθηκαν στο νέο σπίτι, εγκαταλείποντας τους δικούς τους πολιτικούς χώρους απαίτησαν τον πρόσθετο όρο για να γίνει πιο ελκυστικό το… αφήγημα! Εις μάτην όμως… Ο λαός είναι πολύ διστακτικός και χρειάζεται άλλα εχέγγυα για να υποστηρίξει κόμματα που έδωσαν δείγμα κυβερνησιμότητας και απέτυχαν. Εκείνο που δεν γνωρίζω είναι το πόσο προοδευτική τη φαντάζονται και πόσο ευχαριστημένοι είναι μετά τη μετακόμιση. Πάντως, στη νέα συνδιάσκεψη κάτι δεν πήγε όπως το φαντάζονταν και οι διάφορες τάσεις έπαψαν να δέχονται σιωπηρά τις πρακτικές της ηγετικής ομάδας…

Άλλα περίμεναν…
 Φαίνεται πως μέσα από τη «μάζωξη» ξεπήδησαν οι δομικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις διάφορες τάσεις του νέου ΣΥΡΙΖΑ! Από τη μια πλευρά οι «προεδρικοί» μαζί με τον Πολάκη και από την άλλη οι «53» μαζί με εκείνους που θέλουν αριστερή καθαρότητα στην ιδεολογία τους! Ποιος το περίμενε ο επαναστάτης Τσίπρας να μη βρίσκεται ανάμεσα στους υπερασπιστές της αριστερής ιδεολογίας και να του δίνουν με τη στάση τους μαθήματα συνέπειας στελέχη που προσπαθούν να μη παρεκκλίνουν των ιδεών τους. Και όταν ο «αρχηγός» ζήτησε να γίνει δεκτή η πρόταση του για να ψηφίσουν «λευκό» στη στήριξη της FRAPORT o Φίλης τους υπέδειξε ότι το λευκό έχει στοιχεία αναξιοπιστίας ως πολιτική στάση. Κάτι είναι και αυτό… Κάποτε μπορεί να καταλάβει ο αρχηγός ότι δεν σκύβουν όλοι το κεφάλι.

Τι ήθελε και τόπε;
Πήρε φόρα ο σημερινός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος σ’ εκείνους που έπαψαν να σκύβουν το κεφάλι σε κάθε απαίτησή του τους είπε: «έρχεστε εδώ προ συνεννοημένοι να θίγετε προβλήματα…» και έκανε λόγο για διασπαστικές κινήσεις. Έλα όμως που και ο Νίκος Βούτσης δεν ανέχεται να τον προσβάλουν και δήλωσε με απογοήτευση: «δεν σωζόμαστε με τίποτε»! Βλέπεις πέρασαν εκείνα τα καλά χρόνια που αντιμετώπιζαν τον αρχηγό ως «Μεσσία»! Τι νόμιζε τελικά; Ότι όλοι θα τρέχουν πίσω του και θα ανέχονται την ανοργανωσιά του και τις μέτριες ικανότητές του; Έχει στο χώρο του στελέχη με προσωπικότητα και ιδιαίτερες ικανότητες που γνωρίζουν τι σημαίνει κυβερνητικό πρόγραμμα, πώς συντάσσεται και πώς υλοποιείται… Ξέρουν και τι σημαίνει «δουλεύω»!

Τα πάνω - κάτω…
Μετά τις κυβερνητικές πρακτικές του Κυριάκου θα είναι από δύσκολο μέχρι αδύνατο να εμφανιστεί αρχηγός και κόμμα χωρίς άρτια προετοιμασία… Η χώρα χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, κατάλληλα στελέχη που θα δουλέψουν με συνέπεια για να αλλάξει επιτέλους και η δική μας χώρα που έμεινε στις πρακτικές παρελθόντων ετών. Τα «θα σκίσω τα μνημόνια» ή «θα καταργήσω το νόμο» δεν περνάνε από δω και πέρα στη συνείδηση του λαού. Δουλειά θα χρειάζεται, άρτια οργάνωση, ικανότητα του αρχηγού να παρακολουθεί το έργο και να παρεμβαίνει διορθωτικά όπου χρειάζεται… Έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι ο Βούτσης αποχώρησε από τη σύσκεψη καταγγέλλοντας απαράδεκτες συμπεριφορές ενώ ο Φίλης του ζήτησε να ανακαλέσει αυτά που είπε. Τώρα υπάρχει σοβαρός αντίλογος!
Θεανώ Βλάχου