ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ on . Posted in Διαδόσεις

Εύστοχη επισήμανση…
 Το θέμα του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» απασχόλησε το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με τη συζήτηση να διαρκεί για πάνω από 3 ώρες! Υπήρξαν έντονες στιγμές, όταν ο Πρόεδρος της δομής Στεφ. Τζιμογιάννης κατηγόρησε ευθέως το δήμαρχο ως υποκινητή της τελευταίας κρίσης, αλλά και τοποθετήσεις με επίκληση στο συναίσθημα, όπως αυτή του επιστημονικά υπεύθυνου Β. Κούτρα. Το λόγο πήραν πολλοί, κάποιοι μίλησαν πιο… χλιαρά, ενώ η Αντιπολίτευση επέρριψε ευθύνες στον Μ. Ελισάφ για προσωπικούς χειρισμούς, αφού δεν είχε καμία εξουσιοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, ίσως η πιο εύστοχη και με ουσία επισήμανση ήταν αυτή του επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Ν. Γκόντα, ο οποίος αφού ανέφερε ότι υπάρχει ένα θέμα το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης και ότι κανένας δεν μπορεί να την υποκαταστήσει, σημείωσε ότι το υπόβαθρο της έντασης που έχει δημιουργηθεί είναι το εάν γίνονται κάποιες παράνομες πράξεις ή όχι. Όπως χαρακτηριστικά είπε «αυτό δεν θα το κρίνουμε εμείς. Το μόνο που θα πω είναι ότι με μια βεβαίωση μιας τέτοιας δομής, ένα κακούργημα που προβλέπει ποινές από 5 χρόνια έως ισόβια, έρχεται στο πλημμέλημα και διαφοροποιείται τελείως η οπτική γωνία της υπόθεσης…»! Προς τα πού κατευθύνονταν οι βολές αυτές, δεν διευκρίνισε. Οι… παροικούντες όμως το υπέθεσαν!

Εμπρηστική η τοποθέτηση!
Αντίθετα, αλγεινή εντύπωση και μάλιστα από έναν λειτουργό του Υψίστου, προκάλεσε η παρέμβαση του εκπροσώπου της Μητρόπολης Ιωαννίνων π. Ιωήλ, ο οποίος… μετέφερε τον λόγο –όπως είπε– του Μητροπολίτη Μάξιμου. Ωστόσο ο τρόπος που αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη «Σχεδία», αλλά και στον Πρόεδρό της προσωπικά όχι μόνο δεν ήταν κατευναστικός, όπως θα άρμοζε σ’ έναν ιερωμένο, αντίθετα σε πολλά σημεία ήταν εμπρηστικός! Και άλλοι φορείς μίλησαν στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, εμμέσως πλην σαφώς τασσόμενοι κατά του Προέδρου, όμως κράτησαν τους τύπους, με μια πιο ουδέτερη στάση, χωρίς να ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά, ειδικά τώρα που είναι σε εξέλιξη δικαστική διερεύνηση καταγγελιών. Και δεν μιλάμε για την ουσία της υπόθεσης, για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Αυτό, είναι άλλοι αρμόδιοι για να το κρίνουν. Θα περίμενε όμως κανείς η παρουσία του εκπροσώπου της Μητρόπολης να ήταν πιο… πυροσβεστική και νηφάλια, διακηρύσσοντας το «ειρήνη υμίν» για να επέλθει επιτέλους στη δομή ηρεμία και ομόνοια. Κρίμα!..
Ε.
Στο Κανάλι της Βουλής...
 Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η εκπομπή – αφιέρωμα «Σαν παραμύθι» της ΕΡΤ2 στον «άνθρωπο με το παπιγιόν», τον αείμνηστο δήμαρχο Ιωαννίνων και ιδρυτή της ΕΗΜ Κώστα Φρόντζο. Ήταν ένας μικρός φόρος τιμής σε έναν άνθρωπο που πρόσφερε πολλά στα Γιάννενα. Για όσους δεν την είδαν, να ενημερώσουμε ότι θα μεταδοθεί την ερχόμενη Κυριακή και ώρα 11 π.μ. και από το Κανάλι της Βουλής. Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να ανατρέξουν και στην ψηφιακή πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης, το ERTflix, στο πεδίο «εκπομπές – ελληνικά ντοκιμαντέρ» θα βρουν επίσης το αφιέρωμα στον Κ. Φρόντζο. Να θυμίσουμε ότι βασικός αφηγητής είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ενώ προβάλλονται εκτενή αποσπάσματα συνέντευξης του αείμνηστου αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση...
Κ.Α. 

Μαζί με τα σκυλιά!
 Επί ποδός βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο κυνηγετικός κόσμος και όχι μόνο με αφορμή το νομοσχέδιο για τα «ζώα συντροφιάς» που προωθεί προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε προχθές στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων από την 5η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου και τον Κυνοφιλικό Όμιλο Ιωαννίνων, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποχρεωτική στείρωση και την κατάργηση της ερασιτεχνικής εκτροφής και αναπαραγωγής. Πολλοί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν στη συγκέντρωση μαζί με τα σκυλιά τους, ενώ το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και ο πρ. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος.
Ν.Γ.

Η γκλίτσα του Τασούλα...

 Μία ενδιαφέρουσα αποκάλυψη για τον συμπατριώτη μας Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα κάνει η έγκυρη παραπολιτική στήλη «Βηματοδότης». Όπως αναφέρει σε σχόλιό της, ο κ. Τασούλας δεν κρύβει στο γραφείο του μόνο βιβλία, ως ένας από τους πλέον φανατικούς «βιβλιοφάγους». Μαζί μ’ αυτά και τις σημαίες της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει και μία… γκλίτσα υπερμεγέθη, στο ύψος ενός κανονικού ανθρώπου, ίση με το μπόι του Προέδρου! Μάλιστα, η στήλη σημειώνει πως την γκλίτσα ο κ. Τασούλας την έχει τοποθετήσει δίπλα από την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (φωτό) για να θυμίζει, όπως λέει, την καταγωγή μας! Δηλαδή, από πού ξεκινήσαμε (με την γκλίτσα) και πού φτάσαμε (στην Ευρωπαϊκή Ένωση)!

Πολύ εύστοχο και πολύ αληθινό...

Πού βρίσκουν κουράγιο;
Τόσα και τόσα αντιμετώπισε και ο ελληνικός λαός τη χρονιά που πέρασε κι ενώ τα βάσανά του δεν τελείωσαν ακόμη, κάποιοι, για λόγους αντιπολιτευτικούς και μόνο επιλέγουν την όξυνση και την πόλωση ως μοναδικό μέσο συμμετοχής τους στην επίλυση των προβλημάτων μας… Άλλη μέθοδο δεν γνωρίζουν ή μπορεί και να μην έχουν την ικανότητα να επιλέξουν άλλες διαδρομές περισσότερο εποικοδομητικές με συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατευνάσουν τα μίση και τα πάθη που κατ’ επανάληψη τα έβρισκαν μπροστά τους οι πρόγονοί μας και τα αποτυπώματα αυτών των συγκρούσεων άφηναν πληγές που δύσκολα έκλειναν… Αφού τίποτε δεν διδάχθηκαν από το παρελθόν πώς να καταφέρουν τώρα να σταθούν υπεύθυνα απέναντι στα σημερινά μας προβλήματα και σ’ αυτά που θα ‘ρθουν;

Άκριτη αντιπαλότητα…
 Μέσα από αυτή τη διαβρωτική μορφή του μίσους μπορούμε να ελπίσουμε ότι θα βγει και κάτι καλό; Τόσο η άκριτη αντιπαλότητα όσο και οι συνεχείς καταγγελίες, ακόμη και για ψύλλου πήδημα, όχι μόνο δεν λειτουργούν ενωτικά με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων μας αλλά διαρκώς απομακρύνουν τον ένα από τον άλλο κι έτσι τίποτε θετικό δεν προκύπτει, τίποτε δεν οικοδομείται πάνω σε γερές βάσεις και η συνήθης πρακτική του ράβε- ξήλωνε μας γυρίζει και θα μας γυρίζει πίσω γκρεμίζοντας ακόμη και ό,τι καλό δημιουργήθηκε ύστερα από πολύ κόπο και μεγάλη προσπάθεια μέσα σ’ ένα τόσο αρνητικό περιβάλλον… Είναι τελικά μεγάλη κατάρα η κατάσταση που δημιουργούν τα κόμματα στην Ελλάδα. Λες και ορκίστηκαν να μη συνεννοηθούν ποτέ ακόμη και για τα εθνικά μας θέματα.

Από το μπαούλο…
 Όση ναφθαλίνη κι αν έβαλαν στο μπαούλο δεν κατάφεραν να βγάλουν από εκεί ορθές απόψεις για όσα συμβαίνουν σήμερα γύρω μας! Έτσι, όταν ακούς συνθήματα όπως αυτό που καλεί τη δημοκρατική παράταξη «να σταθεί απέναντι στην επίθεση της δεξιάς στις κατακτήσεις του λαού» αναρωτιέσαι από ποιο μπαούλο το ανέσυραν για να νομίζουν ότι συντηρήθηκε σωστά και μπορούν να το προσφέρουν σήμερα ως σύγχρονη αντίληψη που να μπορεί να αξιολογηθεί και να γίνει κτήμα του λαού… Είναι πράγματι αγωνιώδης αυτή η προσπάθεια που κάνουν οι γνωστοί κύκλοι για να συσπειρώσουν μεγαλύτερα πλήθη αλλά ο λαός τώρα και ξέρει και δεν δίνει σημασία σε πορείες και συνθήματα που ανασύρονται από τη ναφθαλίνη και σερβίρονται ως φρέσκες…

Ψάχνουν βηματισμό!..
 Τελικά αποδεικνύεται ότι ΣΥΡΙΖΑ και ομαλότητα είναι ασυμβίβαστα! Και για όσο θα υπονομεύει το πολίτευμα και δεν καταφέρνει να αποδείξει ότι του πάει ο ομαλός δημόσιος βίος θα συνεχίζει να κινείται στο περιθώριο. Συνεπώς, όσο και αν προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο τον κεντρώο χώρο δεν νομιμοποιείται να τον διεκδικεί. Κι όσες φωτογραφίες κι αν βγάλει με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές δεν θα τους πείσει να τον δεχθούν στην αγκαλιά τους. Πάντα με επιφύλαξη θα τον κοιτάζουν. Κι αν δεν συμμάζευε τόσους και τόσους απογοητευμένους από το δικό τους χώρο -επειδή δεν τους αξιοποίησαν όπως εκείνοι θα περίμεναν- ομάδα συμπαγή δεν θα συγκροτούσε και ούτε θα καταφέρουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους… Ήδη όσοι αποχώρησαν κέρδισαν την αυτοεκτίμησή τους.
Θεανώ Βλάχου