ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ on . Posted in Διαδόσεις

«Ιδιοκτησιακή» αντίληψη!
 Είχε και τα… παρατράγουδά του το πρόσφατο συλλαλητήριο έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων που έγινε με αφορμή την έκδοση της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή. Το Μ-Λ ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατήγγειλε χθες ότι μέλη του δέχθηκαν, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης, τραμπουκισμούς από το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο που επιχείρησαν να τους απαγορεύσουν να σταθούν μπροστά στο Δικαστικό, θεωρώντας τον χώρο… δικό τους! Δεν μας κάνει εντύπωση η συγκεκριμένη καταγγελία. Το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ την έχουν αυτή την «ιδιοκτησιακή» αντίληψη στις διάφορες κινητοποιήσεις. Λες και άλλοι φορείς, κόμματα κ.λ.π. δεν έχουν δικαίωμα στη διαμαρτυρία!
Κ.Α.

Η «Δάνειος Πλειοψηφία»...
 Το σχόλιο που ακολουθεί αλίευσε η στήλη από την «Καθημερινή» και δημοσιεύει αυτούσιο γιατί έχει ενδιαφέρον: Αν υπάρχει μνήμη, τότε ο λαϊκισμός δεν βρίσκει -τόσο- πρόσφορο έδαφος. Ο Τασούλας θύμισε χθες κάτι πολύ ενδιαφέρον. Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ήταν ο καταλύτης της απόφασης για ΧΑ, ψηφίστηκε το μακρινό 2001 επί ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θα είχε περάσει χωρίς τις... ψήφους της Ν.Δ., καθώς υπήρχαν διαρροές από την κυβέρνηση. Ψάχνοντας λεπτομέρειες έπεσα πάνω σε μία ιστορική φράση του τότε αντιπροέδρου της Βουλής Παν. Κρητικού, ο οποίος είπε πως η αλλαγή επετεύχθη «χάρη στη δάνειο πλειοψηφία», δηλαδή τη Ν.Δ. Εισηγητής από πλευράς Ν.Δ. ήταν ο Χρ. Μαρκογιαννάκης. Το πιο ενδιαφέρον είναι πως το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει, ενώ ο τότε Συνασπισμός είχε... αποχωρήσει. Λεπτομέρεια: η Ν.Δ. ψήφισε σύσσωμη καθώς ο τότε πρόεδρος Κώστας Καραμανλής έθεσε αυστηρά κομματική πειθαρχία.

Οι πονηροί…
 Ακόμη αναρωτιούνται αρκετοί Γιαννιώτες για ποιο λόγο μπήκαν σε μίνι «καραντίνα» η πόλη και ο Νομός εδώ κι ένα μήνα τα θετικά κρούσματα δεν λένε να εκλείψουν. Από 6 έως 26 καθημερινά τα κρούσματα και ο άλλος χαρακτηρίζει «ραγιαδισμό» την αποδοχή του μέτρου της μάσκας μέσα – έξω. Ο ίδιος κάθεται στο σπίτι χωρίς να έχει δει στην ζωή του ποτέ πώς είναι το έξω και κυρίως τις νυχτερινές ώρες σε παραλίμνιο περιοχή και στην παλιά αγορά. Δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι τα νοσοκομεία της Ηπείρου και ιδιαίτερα το Π.Π.Γ.Ν.Ι. που είναι νοσοκομείο αναφοράς σε λίγο θα τιγκάρει και θα ψαχνόμαστε για ένα κρεβάτι στις ΜΕΘ που δεν είναι απεριόριστες. Αν μάλιστα υπολογίσουμε ότι στο Πανεπιστημιακό καταλήγουν για περίθαλψη ασθενείς από ολόκληρη την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά, τότε μπορεί εύκολα κανείς ν’ αντιληφθεί τι θα γίνει αν εξαπλωθεί η επιδημία. Καλύτερα να προλαβαίνουμε παρά να θεραπεύουμε!.
Γ.Γ.
Λύθηκαν οι απορίες…
 Καφέδες πέταξαν στον Τσίπρα όταν τον είδαν έξω από το Εφετείο που αποφάσιζε για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής! Ευτυχώς δίπλα του στεκόταν ο Καρανίκας και τον προστάτεψε με τα χέρια του! Και λύθηκε η απορία γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσαν τόσο οι διαδικασίες αυτής της πολύκροτης δίκης. Όταν τη χρειαζόταν έπαιρναν κοινές αποφάσεις στο κοινοβούλιο αλλά καθυστερούσε τη δίκη όλα τα χρόνια που αυτός κυβερνούσε με την ελπίδα να φθάσουν οι εκλογές και να κόψει ψήφους από τη ΝΔ. Αυτό το παιδί τίποτε δεν κάνει τυχαία… Όλα προσχεδιασμένα. Πάντως ο Σαμαράς ξεκίνησε τη δίκη και ο Μητσοτάκης την ολοκλήρωσε και μάλιστα χωρίς παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης που κατά γενική ομολογία έκαναν απερίσπαστοι τη δουλειά τους…
ΜΑΤ

Δεύτερη επιλογή ...

 Μόνο το 20% των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατάγεται από την Ήπειρο, σύμφωνα με δηλώσεις του Πρύτανη Τριαντ. Αλμπάνη. Το 40% προέρχεται από την Αττική, το 30% από τη Θεσσαλονίκη και το 10% από άλλες περιοχές της χώρας. Ο κ. Αλμπάνης απέδωσε την προτίμηση των πρωτοετών φοιτητών στο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, όμως υπάρχει και η "σκοτεινή" πλευρά, που αφορά τους Ηπειρώτες που προτιμούν άλλα πανεπιστήμια. Και καλά για τα τμήματα που δεν υπάρχουν στο Πανεπιστήμιό μας, αλλά για τα υπόλοιπα υπάρχει ένα ερωτηματικό, που δεν απαντάται μόνο με την επιλογή άλλης πόλης για "φοιτητική ζωή" μακριά από τις οικογένειες....

Ν.

Ανεύθυνη στάση…
 Χαίρεται η αντιπολίτευση και ειδικά ο Τσίπρας και οι πιο «κοντινοί του» όταν προκύπτουν προβλήματα στη χώρα μας! Μοναδική τους ελπίδα τα προβλήματα με σκοπό να δυσκολεύουν τον σημερινό πρωθυπουργό που τους πήρε το «παιγνίδι» απ’ τα χέρια και έχασαν τα οφίκια που τους πρόσφεραν τόσα και τόσα προνόμια! Και τώρα που καλόμαθαν πως να απογαλακτιστούν απ αυτά και πώς να βλέπουν άλλους να κάθονται στις υπουργικές καρέκλες; Δείτε τι λένε και τι κάνουν όταν ανάβει μια πυρκαγιά! Δείτε τι είπαν όταν έγινε το κακό στη Μόρια! Δείτε πώς διαχειρίζονται τις εξελίξεις από την πανδημία. Για όλα έχουν ένα λόγο κατηγόριας για τον πρωθυπουργό που τους μπήκε στο μάτι με τις οργανωτικές του ικανότητες και την επιλογή ικανότατων στελεχών στους περισσότερους τομείς δράσης…

Αιμορραγεί η κοινωνία!
Μετά τις περιπέτειες αυτού του λαού από την δεκάχρονη ταλαιπωρία του με τα μνημόνια και τη διαρκή επιτήρηση ήρθε αυτή η κυβέρνηση έτοιμη να δράσει για να αλλάξει τα κακώς κείμενα στον τόπο μας που όλοι τα περιέγραφαν αλλά δεν τα άγγιζαν. Κάποιοι απ’ αυτούς περνούσαν από τα υπουργικά γραφεία και όχι μόνο δεν έλυναν προβλήματα αλλά τα περιέπλεκαν ακόμη περισσότερο ειδικά στις περιπτώσεις συνυπευθυνότητας δύο ή περισσοτέρων υπουργείων. Απλά τα άφηναν να χρονίζουν και να μας ταλαιπωρούν σε κάθε συναλλαγή μας με τις κρατικές υπηρεσίες… Και τώρα που ανασκουμπώθηκαν τα στελέχη της κυβέρνησης για να βάλουν τάξη στη χρονίζουσα αταξία μεγάλα προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους που απαιτούσαν και κατάλληλο σχεδιασμό και άμεσες παρεμβάσεις…

Aνοιχτό το πρόβλημα…
 Η συνυπευθυνότητα πολλών υπουργείων για μια υπόθεση είναι γάγγραινα που πρέπει να θεραπευτεί άμεσα! Δεν ξέρω πότε και ποιοι την αποφάσισαν αλλά αυτό όχι μόνο δεν βοηθούσε τους πολίτες αλλά και τις κρατικές υπηρεσίες αφού περιέπλεκε περισσότερο την όποια υπόθεση και οι αποφάσεις ήθελαν πολλαπλάσιο χρόνο για να εφαρμοστούν. Δεινοπαθούν οι πολίτες, δεινοπαθούν οι επιχειρηματίες, δεινοπαθούν και οι ίδιες οι υπηρεσίες μέχρι που να πάρουν αποφάσεις για να δώσουν τις αναγκαίες λύσεις… Όποιος χρειάστηκε να διευθετήσει μία υπόθεσή του για την οποία χρειαζόταν και χρειάζεται ακόμη να εμπλακούν δύο ή και περισσότερες υπηρεσίες διαφορετικών υπουργείων φτύνει αίμα που λέμε. Και τι έκανε γι’ αυτά ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός; Μια τρύπα στο νερό…

Από πού ν’ αρχίσουν!
Τα προβλήματα όμως δεν λύνονται ούτε με ιδεολογικές κορώνες, ούτε με αντίδραση για την αντίδραση. Είναι οι ανοιχτές πληγές της κοινωνίας που απαιτούν τις λύσεις τους. Η κοινωνία ολόκληρη και ειδικά κάποιες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται σε απόγνωση και περιμένουν λύσεις… Και όσες πορείες κι αν γίνουν και όσες φωνές κι αν ακουστούν τα προβλήματα είναι προβλήματα που απαιτούν το σωστό σχεδιασμό ώστε οι όποιες πληγές να επουλωθούν. Και όσο η κοινωνία αιμορραγεί τόσο πιο ευτυχής νιώθει η αντιπολίτευση επειδή διευκολύνεται ώστε να βρίσκει επιχειρήματα που της επιτρέπουν να ασκεί τον αντιπολιτευτικό λόγο. Στην ουσία δεν την απασχολεί αν θα λυθούν τα προβλήματα ούτε πώς θα λυθούν. Επενδύει μόνο στην αναστάτωση που θα προκαλέσει στην κυβέρνηση…

Θεανώ Βλάχου