ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ on . Posted in Διαδόσεις

Κάτι πρέπει να γίνει!
 Μια βόλτα στο Άλσος σε κάνει να νιώθεις ντροπή για την εικόνα που συναντάς! Στα παγκάκια προς τη Βαλαωρίτου βλέπεις χαρτιά, αποφάγια, πλαστικά και ένα σωρό άλλα «υπόλοιπα»! Το ότι υπάρχουν ανάγωγοι συμπολίτες μας που δεν σέβονται τους κοινόχρηστους χώρους αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι που έχουν την ευθύνη, δεν έχουν υποχρέωση να κάνουν υποδείξεις ή να επιβάλουν και πρόστιμα! Αυτή η πόλη ανήκει σε όλους μας και όλοι μας οφείλουμε να σεβόμαστε κάθε γωνιά της. Αλλιώς θα γίνουμε μια μεγάλη χαβούζα. Όσο για τα φυτά που σε εμποδίζουν να περπατήσεις εκεί μέσα, κάποιοι έπρεπε να φροντίσουν για τον καθαρισμό τους… Ως πότε θα μετράμε αρνητικές καταστάσεις;
Θ.

Εναλλακτικές βουτιές…
Στους γειτονικούς μας νομούς Πρέβεζας και Θεσπρωτίας άνοιξαν το Σαββατοκύριακο οι οργανωμένες παραλίες και έτσι ακόμα και με αυστηρά μέτρα οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να δροσιστούν και να κάνουν τις βουτιές τους.
Βέβαια, λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεων από Νομό σε Νομό μέχρι την Κυριακή, οι περισσότεροι Γιαννιώτες δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα και έτσι βρήκαν άλλους τρόπους για να δροσιστούν.
Έτσι, οι ξεχωριστοί σε ομορφιά προορισμοί της περιοχής μας (ποτάμια, και λίμνες) είχαν την τιμητική τους και πολλοί συμπολίτες επέλεξαν τις… εναλλακτικές βουτιές!
Α.

Καθημερινά στον Ι.Ν. Αγ. Παϊσίου…
 Προχθές, Κυριακή της Σαμαρείτιδος, τελέστηκαν Θείες Λειτουργίες με την παρουσία πιστών και φυσικά την τήρηση όλων των μέτρων. Διπλές λειτουργίες έγιναν εκεί όπου υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιερέα, εντός της πόλης δηλαδή και σε κωμοπόλεις. Στον νεόδμητο Ναό του Αγίου Παϊσίου τελέστηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου και η δεύτερη του Αρχιμανδρίτη και Πρωτοσύγκελου της Ι.Μ. Θωμά Ανδρέου. Πάντως, να σημειωθεί πώς στον συγκεκριμένο Ναό θα γίνονται και καθημερινά λειτουργίες ως το τέλος Ιουνίου (Σαρανταλείτουργο).
N.Γ.

Εθελοντικός καθαρισμός…
 Το κοινωνικό της πρόσωπο έδειξε η ομάδα του Θεσπρωτού που αγωνίζεται στη Football League. Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ν. Τσιάπος, ο γενικός αρχηγός Παρασκευάς Βλάχος, ο προπονητής Χουάν Ραμόν Ρότσα, το τεχνικό τιμ αλλά και ποδοσφαιριστές βρέθηκαν στην παραλία του Δρεπάνου για να συμβάλλουν εθελοντικά στον καθαρισμό της, μία μέρα μάλιστα προτού ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες. Αξιέπαινη πρωτοβουλία από την ομάδα της Ηγουμενίτσας!

Ν.Γ.

Η κάθοδος των Μυρίων…
Σχέδια επί σχεδίων ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας για την επαναφορά των μαθητών στα σχολεία! Γιατί δεν παίρνει σχέδιο από όσα γίνονται τα απογεύματα στην πόλη μας; Γεμάτες οι αυλές των σχολείων από παιδιά που παίζουν μπάσκετ ή ποδόσφαιρο! Όλοι οι δρόμοι από την κεντρική πλατεία μέχρι τη λίμνη, γύρω-γύρω από το κάστρο και όλα τα σοκάκια του κάστρου πλημμύρισαν από παιδιά που γελούσαν και συζητούσαν το ένα δίπλα στο άλλο! Και ο παραλίμνιος δρόμος κατάμεστος από γονείς με τα παιδιά τους κάθε ηλικίας, παρέες παιδιών και ποδηλάτες που διευκολύνθηκαν από την απαγόρευση των οχημάτων και γέμισαν κυριολεκτικά το οδόστρωμα… Τόσο κόσμο ουδέποτε είδαμε στη λίμνη…
ΜΑΤ

«Σπάνε» οι μεγάλες παρέες…

 Ανοίγει η εστίαση την ερχόμενη Δευτέρα και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφετεριών έχουν πάρει ανά χείρας τις… μεζούρες, προκειμένου να διαμορφώσουν τους χώρους, έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των πελατών.
Έξι άτομα ανά τραπέζι είναι ο μέγιστος αριθμός καθήμενων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, κάτι που σημαίνει ότι οι μεγάλες παρέες ή θα πρέπει να… σπάνε ή να βγαίνουν με… δόσεις! Σημείο κι αυτό της μετα- κορωνοϊού εποχής…
Ε.

Ξεσκουριάσαμε…
 Ο κορωνοϊός μας ανάγκασε να μπούμε στον επιταχυντή και η Ελλάδα ανταποκρίθηκε με επιτυχία! Κάτι που δεν πέτυχαν άλλες κοινωνίες περισσότερο οργανωμένες το πέτυχε η χώρα μας και έγινε παράδειγμα. Καλή δουλειά, εξαιρετική θα λέγαμε, σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Τη διαχειρίστηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι, με απόλυτη επάρκεια. Όλα λειτούργησαν με συγκεκριμένο σχέδιο που κάλυπτε κάθε εμφανιζόμενο πρόβλημα. Στις τοπικές κοινωνίες όπου έτρεχε ο Νίκος Χαρδαλιάς για να σώσει καταστάσεις, όλα έμπαιναν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που έλυνε τα προβλήματα. Όσο για την ταχύτητα με την οποία εφαρμοζόταν οι εντολές, εξέπλητταν τους πάντες…Κάποια κόμματα προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν την κατάσταση με τις μιζέριες τους…Δεν είχαν απήχηση στην κοινωνία.

Κοινή η αποδοχή…
«Ευτυχώς που αυτή την ώρα των μεγάλων αποφάσεων και της διαχείρισης κρίσεων δεν ήταν στην πρωθυπουργία ο Τσίπρας!» Είναι μια σκέψη που περνάει απ το μυαλό όλων των Ελλήνων και που εκφράζεται δημόσια, αλλά και στις παρέες. Αυτό ας τον βάλει σε σκέψεις κι ας φροντίσει, αν θέλει να είναι αρχηγός κόμματος, να αλλάξει προτεραιότητες. Πορείες στους δρόμους, σηκωμένη γροθιά και συνθήματα δεν καλύπτουν διοικητικές και οργανωτικές αδυναμίες. Πρώτα χρειάζεται να είσαι ο ίδιος οργανωτικός και μετά να είσαι σε θέση να επιλέγεις τους καλύτερους, αλλά και να μπορείς να τους καθοδηγείς και να τους συντονίζεις. Και όλα αυτά δεν θεραπεύονται με λόγους του ποδαριού, ούτε με υποσχέσεις που αδυνατείς να τηρήσεις… Θέλουν πολλή δουλειά και ιδιαίτερα προσόντα…

Η παιδική χαρά...
 Σε μια παιδική χαρά μπορεί να περνάει κανείς ευχάριστες ώρες αλλά εκεί δεν σχεδιάζεται ούτε υλοποιείται σοβαρό έργο. Απλά περνάνε τα παιδάκια λίγες ευχάριστες ώρες. Και η κυβέρνηση μετά το 2015 δεν έδειξε σοβαρότητα ούτε στους αρχικούς σχεδιασμούς, ούτε στο παραγόμενο έργο. Οι πρωτότυπες εμφανίσεις του αγραβάτωτου πρωθυπουργού, ακόμη και στις επίσημες συναντήσεις με ξένους ηγέτες, δεν αποδείκνυε ότι γνώριζε τι έπρεπε να κάνει σ’ ένα κράτος που βρισκόταν υπό επιτήρηση και για έναν λαό που ζούσε στην ανασφάλεια. Εκείνος γνώρισε δόξες που δεν τις είδε ούτε στον ύπνο του και ο λαός τρομαγμένος από την προχειρότητα της διακυβέρνησης, περνούσε το δικό του Γολγοθά. Τώρα, γιατί τον επέλεξαν για αρχηγό τους, αυτοί ξέρουν…Είναι η ώρα να το ξανασκεφθούν.

Η κατάλληλη ώρα…
 Τώρα που η Ελλάδα μπαίνει στη νέα εποχή, ίσως είναι η πιο κατάλληλη ώρα να αρχίσουν να επιστρέφουν οι επιστήμονες όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Δύσκολη η οικονομική συγκυρία, αλλά αν βοηθήσουν και εκείνοι θα βγούμε γρηγορότερα στο ξέφωτο. Και όλοι μαζί, πολιτική ηγεσία και ειδικοί σε κάθε τομέα δράσης να δουλέψουν για τη νέα Ελλάδα. Με αφορμή τον κορωνοϊό είδαμε και ακούσαμε τις απόψεις τόσων Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό, προσφέροντας εκεί τις υπηρεσίες τους. Η πατρίδα τους χρειάζεται τώρα. Και νομίζουμε ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία θα είναι ανοιχτή στον επαναπατρισμό προς όφελος της χώρας που μπαίνει σε πρόγραμμα αναδιοργάνωσης χωρίς ιδεολογικούς αποκλεισμούς…Το απέδειξε ήδη…
Θεανώ Βλάχου