ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ on . Posted in Διαδόσεις

Δοκιμάζονται σκληρά…
Εμπνευσμένη η προχθεσινή πρωτοβουλία του Σωματείου Καφέ Μπαρ, Εστιατόρων Ιωαννίνων να γεμίσει συμβολικά την κεντρική Πλατεία με άδειες καρέκλες πάνω στις οποίες τοποθέτησε σημειώματα με τα αιτήματα του κλάδου προκειμένου να επιβιώσει (φωτό). Η αλήθεια είναι ότι καφέ μπαρ και εστίαση δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός και η κατάσταση δε σώζεται με τα 800 ευρώ του επιδόματος που πήραν οι εργαζόμενοί τους. Γιατί, ποιος μπορεί να τα βγάλει πέρα για τρεις μήνες με 800 ευρώ; Πρέπει λοιπόν να ληφθούν κι άλλα μέτρα εκ μέρους της Πολιτείας. Ας πούμε η ένταξη του κλάδου σε προγράμματα ΕΣΠΑ ή η επιδότηση ενοικίου στα καταστήματα μπορούν να βοηθήσουν…
Α.
Υπερωρίες…
Ο κορωνοϊός έφερε πολλά ακόμη και τραγελαφικά ζητήματα. Έδωσε το δικαίωμα η πολιτεία κάποιοι εργαζόμενοι να απέχουν από την εργασία λόγω ειδικών προβλημάτων. Ορισμένοι όμως το παρεξήγησαν το ζήτημα και, ενώ απείχαν από την δουλειά τους, τώρα ζητούν υπερωρίες από την υπηρεσία τους (!) ως να κτυπούσαν καθημερινά κάρτα! Έγινε αυτό στον Δήμο Ιωαννιτών από προϊσταμένη υπηρεσίας!
Γ.Γ.

Γιατί δε συνεργάζονται;
Σαν πολλοί σοσιαλιστές δεν μαζεύτηκαν στην Ελλάδα; Πρώτος μίλησε «περί σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας» ο Ανδρέας Παπανδρέου. Στην πράξη τι ακριβώς έκανε δεν ξέρω αν το συνειδητοποίησε και ίδιος! Τις αριστερές επιλογές του διακήρυττε ο Τσίπρας αλλά με κάθε ευκαιρία φλέρταρε με τους σοσιαλιστές της Ευρώπης κάνοντας τούρμπο τη Φώφη! Οι Έλληνες κομμουνιστές που στο λογότυπό τους έχουν το ΚΚΕ στις ανακοινώσεις τους αναφέρονται και εκείνοι στο σοσιαλισμό! Αν τόσες πολιτικές κινήσεις επαγγέλλονται το σοσιαλισμό, γιατί δεν γίνονται ένα να τον φέρουν μια ώρα γρηγορότερα στην Ελλάδα μήπως δούμε καλύτερες μέρες;
ΜΑΤ

Για πρώτη φορά!..
Δεν κατάφεραν, μετά τα γεγονότα στον Έβρο, να αποβιβαστούν στα ελληνικά νησιά τουρκικές λέμβοι με μετανάστες! Αυτούς που είχαν μετακινήσει στον Έβρο με σκοπό να τους περάσουν στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να τους γυρίσουν πίσω και από τη Σμύρνη τα πράγματα δυσκόλεψαν… Η Ελλάδα έλαβε τα μέτρα της. Και τι να έκανε; Αν οι χιλιάδες μετανάστες, που φρόντισε ο Ερντογάν να μαζέψει στην επικράτειά του, μεταφερθούν στην Ελλάδα τα πράγματα δεν θα γίνουν μόνο δύσκολα… Θα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο που θα είναι και σε βάρος του Ελληνικού πληθυσμού αλλά και σε βάρος των ίδιων των μεταναστών…
Θ.
Αξίζουν τα εύσημα!
Καθώς βγαίνουμε σιγά – σιγά από την «καραντίνα», η στήλη αισθάνεται την ανάγκη να αποδώσει τα εύσημα για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν όλο αυτό το διάστημα στον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρη Μαυρογιώργο και στους συνεργάτες του. Στάθηκαν… βράχος στις δύσκολες μέρες, παρεμβαίνοντας όπου υπήρξε ανάγκη και ενημερώνοντας τους πολίτες έγκαιρα και με συνέπεια. Απέδειξε λοιπόν όλο το προσωπικό της συγκεκριμένης υπηρεσίας ότι έχει υψηλή αίσθηση καθήκοντος κι αυτό μετράει στα μάτια των πολιτών. Όσο για τον ίδιο τον κ. Μαυρογιώργο, τα έχουμε ξαναγράψει. Είμαστε τυχεροί στον τόπο μας που τον έχουμε στο συγκεκριμένο πόστο. Άξιος!
Κ.
Μεγαλύτερη ευθύνη…
Αναμενόμενες ήταν οι ουρές στις Γιαννιώτικες τράπεζες κάθε πρωί αυτή την εβδομάδα! Ο κόσμος έχει ανάγκη να πάρει χρήματα ή να κάνει άλλες συναλλαγές, ενώ τα τραπεζικά υποκαταστήματα στην πόλη έχουν… συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, άρα πώς να μην προκληθεί συνωστισμός. Δυστυχώς, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις οι πολίτες δεν κρατούν καν τις αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ τους (φωτό), ούτε φορούν μάσκες κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις για όλους μας! Λίγο μεγαλύτερη ατομική ευθύνη λοιπόν δεν βλάπτει…
Α.
* * *
Σαν παράδειγμα…
Επιτέλους και κάτι θετικό για την Ελλάδα! Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας και οι εφαρμογές του κατά την εποχή του κορωνοϊού, που κατέπληξαν τους Έλληνες και γινόταν γι’ αυτές λόγος σε όλες τις ξένες χώρες, είναι καιρός να βρεθεί τρόπος να αναπαραχθούν σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αν ο πρωθυπουργός επιλέξει και πάλι στελέχη τόσο ικανά που να γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει τότε θα αναπτυχθούν καινοτόμες πρακτικές σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Και τότε θα μπορεί να υπάρξει ελπίδα και γι αυτή τη χώρα. Κι αν κάποιοι που έχουν προσωπικούς λόγους ή ιδεολογικές αγκυλώσεις να σαμποτάρουν την όλη προσπάθεια απλά θα κάνουν κακό σε μια χώρα που έχει ανάγκη να βγει από τη μιζέρια της.
Κακόπιστη κριτική…
Δυστυχώς για μας, ακόμη και τη δύσκολη εποχή της έξαρσης της επιδημίας υπήρξαν Έλληνες που ανέπτυσσαν κακόπιστα τη διαφορετική τους άποψη! Δυστυχώς γι’ αυτούς δεν αντιλαμβάνονταν ότι ήταν εκτός τόπου και χρόνου και αυτό αποδεικνύονταν από τις δημοσκοπήσεις που αντί ο «αγώνας» που νόμιζαν ότι κάνουν να βρει ανταπόκριση έπεφτε πιο κάτω το ποσοστό που συνήθως έπαιρναν στις εκλογές. Δεν κατάλαβαν αυτοί οι λίγοι ότι ο Έλληνας βαρέθηκε τις μιζέριες και ψάχνει για την ουσία, ψάχνει για πρακτικές σαν αυτές που ανέπτυξε τώρα η πολιτική προστασία και οι υγειονομικές υπηρεσίες έτσι όπως τις ανέλυε ο κ. Τσιόδρας και το υπουργείο Υγείας. Μικρή χώρα, δύσκολες οι συνθήκες, μεγάλος ο κίνδυνος, αλλά ευτυχώς για όλους μας πέτυχαν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί…

Τι θα γινόμασταν;
Δεν θέλουμε ούτε να το σκεφτούμε τι θα γινόμαστε αν ακολουθούσαμε τις γνωστές πρακτικές… Αυτές που μας κράτησαν χρόνια και χρόνια στην υπανάπτυξη και που μας οδήγησαν στα μνημόνια και την υστέρηση. Κι ενώ οι εφαρμοσμένες πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης έβγαζαν μάτι για την αποδοτικότητά τους, προσφέροντας σιγουριά στους πολίτες, δυστυχώς ορισμένοι και συγκεκριμένοι κύκλοι για να δείξουν για μια φορά ακόμη τη διαφορετική τους άποψη έβρισκαν μειονεκτήματα λες κι αν αναλάμβαναν εκείνοι θα ήταν σε θέση να τα κάνουν καλύτερα. Αν πράγματι οι διαφορετικές τους απόψεις έχουν βάση και μπορούν να προσφέρουν καλύτερο επίπεδο ζωής στους πολίτες γιατί δεν τους αναγνωρίζεται η προσπάθεια που κάνουν και έχουν απελπιστικά χαμηλά ποσοστά;

Να αλλάξουν μέθοδο!
Λέτε οι Έλληνες να έχασαν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται ποιοι έχουν τις καλύτερες προτάσεις και μπορούν να τους προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης; Γιατί αγνοούν τους λεγόμενους «αγώνες» ιδεολογικών κύκλων που επαναλαμβάνουν τα ίδια συνθήματα με το ίδιο λεξιλόγιο; Εκείνοι που βρίσκουν μόνο μειονεκτήματα στο εφαρμοσμένο σύστημα δεν βρήκαν ούτε ένα καλό λόγο για τη διαχείριση της πανδημίας; Δεν τους έκανε εντύπωση που η Ελλάδα μέσα στα τόσα προβλήματα που τελευταία αντιμετώπισε έγινε διεθνώς παράδειγμα προς μίμηση; Αν δεν επαινούν τα σωστά πώς να γίνουν πιστευτοί στα άστοχα; Θα φωνάζουν, θα κάνουν πορείες, θα αναρτούν αφίσες και τα ποσοστά τους θα μειώνονται… Μήπως να άλλαζαν μεθόδους δράσης;
Θεανώ Βλάχου