ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ on . Posted in Διαδόσεις

Χαμός στην αγορά!
 Τελικά, η «Black Friday» τα κατάφερε! Έβγαλε χθες στην αγορά τα μισά Γιάννενα και βάλε! Μόνο με παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς μπορεί να συγκριθεί η κίνηση στα μαγαζιά, με μικρούς και μεγάλους Γιαννιώτες να ψωνίζουν είδη σε προσφορά. Το τι έγινε δε στους δρόμους του κέντρου όπως η 28ης Οκτωβρίου και η Χαρ. Τρικούπη δεν περιγράφεται. Τέτοιο κυκλοφοριακό κομφούζιο είχαμε καιρό να δούμε… «Εθνική γιορτή» λοιπόν η «Black Friday» και μην το γελάτε καθόλου!
Κ.Α.
Το σύνδρομο…
Ένα… σύνδρομο στέρησης της Συριζαϊκής ΕΡΤ το είχαμε και μας το κάλυψε η περιβόητη Όλγα Τρέμη, με την πρόσκληση που έκανε στον σύντροφο Σεραφείμ Κοτρώτσο, ο οποίος με τις βαθυστόχαστες παρεμβάσεις του έδωσε ένα άλλο «χρώμα» στην δεύτερη εκπομπή της ανασυρθείσας από τα… ντουλάπια της ΕΡΤ Όλγας. Σεραφείμ και πάσης Ελλάδος λέμε και αλλάξαμε κανάλι, αποφεύγοντας τις συγκινήσεις! Μία Ακριβοπούλου μας χρειάζεται πλέον για να στανιάρουμε και να έλθουμε στα ίσα. Μη ξεχάσει και τον Καψιώχα που περιποιούνταν κατάλληλα τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινό Πρωθυπουργό!
Γ.Γ.
Ποιοι πληρώνουν;
 Οι καταλήψεις διδακτηρίων έρχονται από παλιά! Ο πρώτος διδάξας έκανε καριέρα με τις καταλήψεις… Και όταν γίνονται ζημιές στα διδακτήρια ή στα εποπτικά μέσα ή στα πανεπιστήμια ο λογαριασμός επιβαρύνει εκείνους που τα κάνουν μαντάρα; Κάποτε οι διευθυντές των σχολείων έστελναν το λογαριασμό στους γονείς των παιδιών που ζητούσαν το κλειδί για να κάνουν κατάληψη! Ο διευθυντής συνιστούσε στα παιδιά ότι είναι υπεύθυνα για τις όποιες ζημιές και το κακό είχε μειωθεί. Πάντως οι ζημιές εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους φορολογούμενους αφού με κρατικά έξοδα αποκαθίστανται τα …σπασμένα.
ΜΑΤ
Και ξανά προς τη δόξα…
Απήργησαν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ! Τόσο καιρό που την υποβάθμιζαν δεν κουνήθηκε φύλλο! Την υποχρέωσε ο ΣΥΡΙΖΑ να πουλάει ρεύμα στους ιδιώτες ανταγωνιστές της φθηνότερο απ’ όσο της κόστιζε… Εκείνα τα προκλητικά προνόμια των εργαζομένων που είχαν έκπτωση όχι μόνο στο ρεύμα αλλά και σε όλους τους φόρους του λογαριασμού γιατί τα δέχονταν; Οι επιχορηγήσεις της ΓΕΝΟΠ προς τους συνδικαλιστές που ζούσαν ζωή χαρισάμενη δεν τους ενόχλησαν ποτέ; Δεν ήξεραν ότι έτσι έκαναν κακό στην επιχείρηση που τους τάιζε; Και τώρα που τινάχτηκε στον αέρα και κάποιοι προσπαθούν να την κάνουν ανταγωνιστική σε ένα δύσκολο περιβάλλον οι συνδικαλιστές οργανώνουν απεργία! Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων μπήκε με μέσον χωρίς αξιοκρατική επιλογή. Πολλοί βρήκαν εκεί καταφύγιο!
Θ.

Κάτι συμβαίνει…
Κάτι δεν πάει καλά εκεί στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, στο οποίο μαίνεται η «μάχη» ανάμεσα στις παρατάξεις Δημήτρη Δημητρίου που διοικεί τον φορέα και Γρηγόρη Γκίκα που έχει το ρόλο της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη Διοίκηση για σπατάλες χρημάτων και έλλειψη ενημέρωσης ενόψει των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου. Αν το θέμα ήταν διοικητικό, ποιος θα νοιάζονταν. Όμως είναι οικονομικό, άρα πρέπει από τους διοικούντες να δοθούν εξηγήσεις, οι οποίες να είναι μάλιστα πειστικές!
Α.

50 χρόνια μετά…

 Ούτε πέντε, ούτε δέκα, ούτε είκοσι, αλλά 50 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την αποφοίτησή τους από το Καπλάνειο Δημοτικό Σχολείο. Από το 1969 λοιπόν που αποχαιρέτισαν το Καπλάνειο, οι απόφοιτοί του εκείνης της χρονιάς (α’ και β’ τμήμα) βρέθηκαν ξανά όλοι μαζί αυτές τις ημέρες και η συγκίνηση, όπως είναι φυσικό, περίσσεψε. Στο αντάμωμα συμμετείχαν συνολικά 48 παλιοί συμμαθητές που σήμερα είναι σκορπισμένοι σε διάφορα μέρη της χώρας (φωτό). Από τη στήλη μία ευχή μόνο: Να είναι όλοι τους καλά και να ξανανταμώσουν σύντομα!
Κ.Α.

Φυσικό επακόλουθο…
 Οι πρόσφυγες και οι οικονομικοί μετανάστες που φθάνουν εδώ είναι φυσικό να νιώθουν αρχικά ανασφάλεια και να είναι επιφυλακτικοί. Όταν όμως ομαλοποιηθεί η ζωή τους και βρουν εργασία θα προχωρήσουν σε αυτοτελείς ενέργειες για να στήσουν τη ζωή τους πάνω στα δικά τους «πιστεύω». Τότε και τα έθιμά τους και τη θρησκεία τους και τον πολιτισμό τους και τον τρόπο ζωής τους θα υπερασπιστούν αρκεί να μην επιδιώξουν να ανατρέψουν αυτά που χαρακτηρίζουν τη ζωή εκείνων που τους υποδέχθηκαν και τους έδωσαν την ευκαιρία να χτίσουν απ’ την αρχή τη νέα τους πραγματικότητα… Αν θα εξελιχθούν ομαλά αυτές οι καταστάσεις θα το μάθουμε εν καιρώ… Γιατί αν ρίξουμε μια ματιά σε άλλες χώρες που προηγήθηκαν στην υποδοχή ξένων υπηκόων θα πρέπει να προβληματιστούμε.

Υπάρχουν παραδείγματα!
 Με δεδομένο ότι έχουν δημιουργηθεί καταστάσεις αντιπαλότητας και αναρχίας εκεί όπου περιορίστηκαν οι νέοι κάτοικοι σε γκέτο δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι εδώ θα εξελιχθούν όλα ομαλά. Και αυτό δεν είναι μόνο υπόθεση των ντόπιων που υποδέχονται εκείνους που αποκαλούν «ξένους»! Δυστυχώς υπάρχει πάντα ο ξένος παράγοντας που υποδαυλίζει τις αντιπαλότητες εξυπηρετώντας τις δικές του επιδιώξεις. Πώς αξιολογούμε τις δηλώσεις Ερντογάν για θέματα που αφορούν στους Έλληνες Μουσουλμάνους που κατοικούν στη Θράκη; Αντί να τους αφήσει να ζήσουν ήρεμα τους δημιουργεί προβλήματα και τους χαρακτηρίζει «Τούρκους»! Θα μου πείτε ότι εκείνοι έχουν τον πρώτο λόγο αλλά και ο ξένος «δάκτυλος» υποδαυλίζει τις όποιες αντιδράσεις.

Η εμπειρία των Αυστραλών…
 Ανάμεσα στα κράτη που έχουν εμπειρία από αντιπαλότητες ντόπιων και φιλοξενούμενων είναι η Αυστραλία. Εκεί ο κυβερνήτης συγκέντρωσε τους ξένους που έφθασαν στη χώρα του και τους εμήνυσε ότι είναι καλοδεχούμενοι αν σεβαστούν τους νόμους, τη θρησκεία και τον τρόπο ζωής των κατοίκων που βρίσκονται εκεί. Τους μίλησε ακόμη και για τη θρησκεία των ντόπιων και τους είπε ότι θέλουν να τη σεβαστούν οι φιλοξενούμενοι και να μη προσπαθήσουν να ανατρέψουν τις συνήθειες που θα βρουν. Αν με σεβασμό σ’ αυτά που ισχύουν στην Αυστραλία θελήσουν να μείνουν εκεί και να στήσουν απ’ την αρχή τη ζωή τους είναι καλοδεχούμενοι, αν όμως έχουν σχέδια να ανατρέψουν αυτά με τα οποία δεν συμφωνούν τότε να φύγουν. Δεν είναι καλοδεχούμενοι…

Σεβασμός ναι, αλλά…
 Είναι άγνωστο πώς θα λειτουργήσει στην Ελλάδα η συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Εξ αρχής λέμε ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει αρκεί να μην επιδιώξει να προσηλυτίσει το γείτονά του με διάλογο ή με τη βία. Η προσπάθεια κάποιων μουσουλμάνων στις χώρες υποδοχής τους στην Ευρώπη προκειμένου να αλλάξουν τις γιορτές που γίνονται στα σχολεία ή να επιβάλουν τη Σαρία, αγνοώντας τη νομοθεσία της χώρας που τους υποδέχθηκε, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Έλληνες. Σεβασμός στη διαφορετικότητα ΝΑΙ, αλλά όχι στον προσηλυτισμό, όχι στη βία. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας! Δεν ξέρω αν θα εξελιχθεί ομαλά η συνύπαρξή μας…
Θεανώ Βλάχου