ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ on . Posted in Διαδόσεις

Ποια η συνέχεια;
 Αποφάσισε η πλειοψηφία του Δημοτικού μας Συμβουλίου να απορρίψει την πρόταση του Δημάρχου για τη σύμπραξη και ιδιωτών στην καθαριότητα του Δήμου μας! Αυτό τι θα σημαίνει για μας; Θα έχουμε καλύτερη καθαριότητα απ’ αυτή που είχαμε; Θα γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα; Κανένας δεν ήταν ευχαριστημένος μέχρι σήμερα ούτε απ’ την κατάσταση που επικρατούσε μέσα στην πόλη ούτε απ’ τις εικόνες που βλέπαμε στην είσοδο του Περάματος για παράδειγμα! Τόσο βρώμικη πόλη δεν θα θέλαμε να συνεχίσουμε να τη βλέπουμε. Η απλή αναλογική έκανε το θαύμα της. Το πρώτο δείγμα ήταν η απόφαση για την καθαριότητα και έπεται συνέχεια. Κι αν οι αντιπαλότητες συνεχιστούν οι πολίτες θα την πληρώσουν! Και τα Τρίκαλα δεν είναι πολύ μακριά. Εκεί γίνεται υποδειγματική δουλειά…
Θ.

Εξωφρενικό…
 Άσχημο φαινόμενο το μουντζούρωμα της πόλης. Δεν έχει μείνει τοίχος πολυκατοικίας, καταστήματος, δημόσιου ή δημοτικού κτιρίου που να μην έχει στολιστεί τουλάχιστον με μία «ζωγραφιά». Αυτό όμως που αντικρίζει κανείς στους τοίχους του αρχοντικού Πυρσινέλλα (φωτό) είναι εξωφρενικό. Δεν έχει μείνει… σπιθαμή χωρίς συνθήματα γραμμένα με σπρέι, ενώ το μικρό πίσω τμήμα του έχει βαφτεί εξ’ ολοκλήρου! Δεν είναι εικόνα αυτή για ένα από τα λίγα διατηρητέα κτίρια που έχουν απομείνει σ’ αυτήν εδώ την πόλη το οποίο μάλιστα είναι λειτουργικό. Κάτι πρέπει να γίνει λοιπόν άμεσα!
Κ.Α.

Τον ψάχνουν στη γωνία…
 Για να βρουν θέμα προκειμένου να αντιπολιτευτούν τον Κυριάκο έφθασαν στο σημείο να χρησιμοποιήσουν και τους νεκρούς στο Μάτι για τους οποίους έχουν μεγάλες ευθύνες λόγω της κακής οργάνωσης στην κατάσβεση εκείνης της πυρκαγιάς και της έλλειψης συντονισμού στην εκκένωση της περιοχής. Είπε στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός ότι η κλιματική αλλαγή κόστισε στην Ελλάδα 102 νεκρούς! Και αμέσως οι αντιπολιτευτικές κορώνες: «Η κλιματική αλλαγή έφταιγε που χάσαμε τόσους ανθρώπους… Εμείς δεν είχαμε καμία ευθύνη…».
ΜΑΤ
Η βάση δεν είναι κακή!
 Καλά η διαφωνία με άλλες προτάσεις του υπουργείου Παιδείας, αλλά με την επαναφορά της βάσης του 10 στις Πανελλαδικές γιατί να διαφωνεί η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων; Ο Πρύτανης είπε χθες ότι το πρόβλημα δεν είναι η βάση αλλά το πώς κατανέμονται οι φοιτητές. Η κατανομή αυτή όμως δεν είναι εύκολο να μπει σε… καλούπια αφού, πώς να το κάνουμε, άλλα τμήματα είναι περιζήτητα και άλλα όχι! Άρα, η βάση θα βοηθούσε τουλάχιστον να μην εξευτελίζεται τελείως η υπόσταση εκείνων των τμημάτων που δεν προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς φοιτητών! Κάπως έτσι βλέπει το θέμα πολύς κόσμος…
Κ.Α.

Στο Πανεπιστήμιο…
 Τρία αδέσποτα, πέντε, μετά έγιναν επτά σε ένα μόνο σημείο της Πανεπιστημιούπολης και συγκεκριμένα πίσω ακριβώς από την κεντρική της πύλη! Επιχείρησε να τα μετρήσει χθες το μεσημέρι η στήλη, αλλά καθώς έρχονταν διαρκώς κι άλλα ζώα, χάσαμε τελικά τον λογαριασμό. Δεν έχει σημασία το νούμερο όμως. Σημασία έχει ότι τα αδέσποτα εξακολουθούν να κάνουν έντονη την παρουσία τους στο Πανεπιστήμιο. Φαντάσου να περνάει με τα πόδια ένας φοιτητής και να βρεθεί τετ α τετ με τέσσερα – πέντε σκυλιά, έστω ήρεμα. Δεν θα του… κοπεί το αίμα;
Κ.Α.

Τα πτυχία κάνουν τον παπά;

Εκκλησιαστικό ζήτημα προέκυψε στην Άρτα, με ενορίτες της Αγίας Θεοδώρας να διαμαρτύρονται για τον υποβιβασμό του σεβάσμιου ιερέα της... Η απάντηση του Μητροπολίτη κάθε άλλο τους καθησύχασε, καθώς, όπως ανέφερε, ο νέος έχει μεταπτυχιακούς τίτλους! Αν αυτό είναι το κριτήριο πνευματικότητας, κ. Καλλίνικε, τον χάσατε κι εσείς τον δρόμο. Οι Άγιοι της Εκκλησίας δεν βγήκαν από τα Πανεπιστήμια, αλλά από την εκκλησιαστική ζωή και την ταπείνωση. Ήτοι, τα ράσα και όχι τα πτυχία κάνουν σεβάσμιο έναν παπά!
Ν.

Μεγάλες ανατροπές…
Οι λαοί είναι τα πιόνια στη σκακιέρα εκείνων που έχουν το πάνω χέρι στις πολιτικές εξελίξεις και στην οικονομική διαχείριση! Ο λαός της Σοβιετικής Ένωσης βίωσε και τα δύο συστήματα και έχει προσωπικές εμπειρίες. Έτσι, αυτοί μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν αυτά που άλλοι λαοί γνωρίζουν μόνο θεωρητικά. Επί Γκορμπατσόφ εφαρμόστηκαν εκεί πολιτικές διαφάνειας και ανοικοδόμησης του όλου συστήματος αλλά και διαδικασίες εκδημοκρατισμού. Τότε αποκαταστάθηκε η ελευθερία του τύπου, έγιναν εκλογές για τη λειτουργία κοινοβουλίου και το συνταγματικό δικαστήριο απέκτησε την ανεξαρτησία του. Δεν ξέρω τι πέτυχαν με το συνδυασμό ελεύθερης αγοράς και ισχυρού κοινωνικού δικτύου προστασίας των πολιτών αλλά αυτό αξίζει να το μάθουμε…

Τι έψαχναν να βρουν;
 Εκείνη την εποχή προσπάθησαν να βάλουν τις βάσεις για το συνδυασμό της ελεύθερης αγοράς μαζί με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Δεν γνωρίζω αν κατάφεραν να εφαρμόσουν ένα σοσιαλδημοκρατικό καθεστώς βασισμένο στο σκανδιναβικό μοντέλο. Τι πέτυχαν τελικά, τι εφάρμοσαν και τι διατήρησαν ενώ είχε ακόμη λόγο το ΔΝΤ δεν το γνωρίζουμε ούτε μπορούμε εμείς να συγκρίνουμε αν αυτό που ισχύει σήμερα είναι καλύτερο ή χειρότερο από το προηγούμενο καθεστώς. Μόνο εκείνοι που βιώνουν στην πράξη τις αλλαγές είναι σε θέση να έχουν σαφή αντίληψη. Όλοι οι άλλοι ό,τι και να πούμε ό,τι και να προτείνουμε ως λύση θα είναι μόνο θεωρίες. Και όταν το ΔΝΤ έχει λόγο στις εξελίξεις και επιμένει στην εφαρμογή της οικονομικής θεραπείας ΣΟΚ όλα είναι μετέωρα…

Τον πίεζαν φορτικά…
 Το μήνυμα που έστειλαν τότε στον Γκορμπατσόφ οι ομόλογοί του στους G7 τον άφησε εμβρόντητο. «Αν δεν εφάρμοζε αμέσως μια ριζική οικονομική θεραπεία ΣΟΚ θα έκοβαν το σχοινί και θα τον άφηναν να πέσει μόνος του»! Ήταν τότε που η Ρωσία συγκλονίστηκε από την επίθεση που δέχθηκε αφού προωθούσαν τα πλέον αμφιλεγόμενα μέτρα του προγράμματος όπως είναι οι δημοσιονομικές περικοπές, η κατάργηση της διατίμησης σε βασικά είδη διατροφής- ακόμη και στο ψωμί-και περισσότερες και πιο γρήγορες ιδιωτικοποιήσεις. Όμως όλα αυτά προκαλούσαν εξαθλίωση και για να προλάβουν τις εξεγέρσεις του λαού επέβαλαν τις παρεμβάσεις αστυνομικού κράτους.

Έτσι έρχεται η άνθιση;
Με τις ιδιωτικοποιήσεις και τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς ισχυρίζονταν το ΔΝΤ ότι θα έφερναν την οικονομική άνθιση στη Ρωσία. Στην πράξη όμως μικρές ομάδες αποκόμισαν ιλιγγιώδη κέρδη. Τα ίδια εφάρμοσαν αργότερα και στο Ιράκ! Έζησαν οι Ρώσοι συγκλονιστικές εμπειρίες. Από την εφαρμογή των αμφιλεγόμενων μέτρων του γνωστού προγράμματος η εξαθλίωση του λαού ήταν δεδομένη μόνο που το ΔΝΤ δεν έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες σε τέτοιες μικρολεπτομέρειες. Και για να αποφύγουν τις εξεγέρσεις βάζουν σε λειτουργία το αστυνομικό κράτος. Μόνο που στην Ελλάδα περιέργως οι Έλληνες δεν εξεγέρθηκαν και κατάπιαν αμάσητα όλα τα λαοκτόνα μέτρα. Ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους Ρώσους που ωφελήθηκαν είναι και εκείνος που αγόρασε το Σκορπιό.
Θεανώ Βλάχου