ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ on . Posted in Διαδόσεις

Πυροσβέστες σε διασπορά!
 Στη... μισή σχεδόν Ελλάδα έχουν σταλεί πυροσβέστες από τις υπηρεσίες της Ηπείρου, για να συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης, αλλά και για να ενισχύσουν τις μονάδες που βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω μεγάλης επικινδυνότητα! Όσο για την Ήπειρο, προς το παρόν φροντίζει για την πυρασφάλειά μας ο βροχερός καιρός.
Ν.

Λυπάσαι με το θέαμα!..
 Βλέπεις διατηρητέες πόλεις σε πολλές χώρες και σε εκπλήσσει η τόση φροντίδα του κράτους και των πολιτών! Ιταλία, Γερμανία, Τσεχία έχουν να επιδείξουν πανέμορφα σύνολα. Βλέπεις και τα Γιάννενα είτε από το λόφο είτε περιδιαβαίνοντας στους δρόμους και τις γειτονιές και λυπάσαι με το θέαμα που αντικρίζεις. Η κηπούπολη μετατράπηκε σε κακόγουστες κατασκευές με πολύ τσιμέντο. Δρόμοι στενοί, πεζοδρόμια ανύπαρκτα, υπερβολικό ύψος, ακόμη και πέρα από τον πολεοδομικό σχεδιασμό, χρώματα μουντά, βρώμικες προσόψεις, γραμμένοι τοίχοι με συνθήματα, όλα αυτά μαζί σου δίνουν την εντύπωση ότι έπεσαν από τον ουρανό και τοποθετήθηκαν τυχαία οπουδήποτε. Κρίμα…
ΜΑΤ

Με ουσιαστικές παρεμβάσεις…
 Είναι αλήθεια ότι ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας οδού αναβάθμισε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Και αυτό, γιατί εξασφαλίστηκε η γρήγορη, εύκολη και ασφαλής πρόσβαση σ' αυτό. Υπάρχει η δυνατότητα, όμως, να γίνουν παρεμβάσεις ουσιαστικές, που μπορούν να αναδείξουν ακόμη περισσότερο το λιμάνι και να διευκολύνουν καλύτερα τη διακίνηση ατόμων και εμπορευμάτων. Καθοριστικής σημασίας έργο είναι η δημιουργία κόμβου σύνδεσης του Εμπορευματικού Κέντρου του λιμανιού με τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας οδού. Η «Εγνατία Α. Ε.», φαίνεται διατεθειμένη να συνδράμει, ώστε να προωθηθούν άμεσα οι ενέργειες, που απαιτούνται. Επίσης μεγάλη αξία έχει το έργο σύνδεσης λιμένα Ηγουμενίτσας – Εγνατίας Οδού με το τελωνείου Μαυροματίου Σαγιάδας (είσοδος πόλης Ηγουμενίτσας). Σκοπός είναι να προκύψουν ισχυρά και επιθυμητά αποτελέσματα στη διαμόρφωση ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδος.
Η. Μ.

Παράγει πρόσφυγες!..
 Ας σταματήσει τους πολέμους το ΝΑΤΟ και το πρόβλημα της προσφυγιάς λύνεται. Δεν έχουν κανένα λόγο να φύγουν από τους εστίες τους οι Σύριοι, οι Αφγανοί οι Αφρικανοί και οι άλλοι πληθυσμοί που αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις χώρες τους! Η βία του πολέμου ή κάθε άλλη βία είναι ο λόγος της μετακίνησης εκατομμυρίων ανθρώπων. Όλοι αυτοί θα μείνουν στα σπίτια τους και στις δουλειές τους και δεν θα προτιμήσουν τον …τουρισμό στα ελληνικά νησιά, στην Ιταλία ή στη Μάλτα… Δεν θα χωρίζουν οικογένειες και δεν θα ταξιδεύουν ασυνόδευτα παιδιά. Θα μου πείτε και οι Έλληνες που αναγκάστηκαν τελευταία να μεταναστεύσουν κάποιο λόγο είχαν. Εδώ υπέστησαν τη βία του οικονομικού πολέμου!
Θ.

Κυνηγοί... πινακίδων!

 Την άλλη εβδομάδα αρχίζει το κυνήγι με την ευχή όλων να μην υπάρξει αυτή τη σεζόν ανθρώπινο θύμα. Θα προσθέταμε ως στήλη και μια ακόμη ευχή: Να σταματήσουν κάποιοι οπλοφόροι να σημαδεύουν τις πινακίδες σήμανσης που υπάρχουν σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς. Ναι, μεν προβλέπεται ποινή φυλάκισης για τους παραβάτες - που μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί ούτε ένας- όμως η πιθανή τιμωρία δεν αναχαιτίζει την κακή και αντικοινωνική συνήθεια. Είναι θέμα παιδείας και εκπαίδευσης, στοιχεία στα οποία πρέπει να δώσουν βάση οι κυνηγετικές οργανώσεις.
Ν.

Μετεξεταστέοι…
Έχεις ένα παλιό ψυγείο στο σπίτι, θες να το ξεφορτωθείς και τι κάνεις; Καλείς τον Δήμο Ιωαννιτών να στείλει το φορτηγάκι που μαζεύει τα ογκώδη αντικείμενα; Όχι βέβαια! Το βγάζεις άγρια μεσάνυχτα απ’ το σπίτι και το αφήνεις δίπλα στους συμβατικούς κάδους (φωτό)! Κι αν η εικόνα αυτή δεν κολακεύει την πόλη στην οποία κι εσύ ζεις, τι σε νοιάζει; Αρκεί που ξεφορτώθηκες εύκολα το ψυγείο! Αυτή είναι η νοοτροπία μας και αλλαγή δεν έχει. Στην αγωγή του πολίτη μένουμε… μεταξεταστέοι!
Κ.Α.

Ζητείται εθνικό σχέδιο…
Οι λέξεις «εθνική συνείδηση», «εθνική επέτειος», «εθνικός σχεδιασμός» βρίσκονται υπό διωγμό στη χώρα μας! Λες και κάποιοι φοβούνται να δουν ενωμένο τον ελληνικό λαό για την υπεράσπιση των δικαίων του, λες και θα συνέβαινε κάτι μη αναστρέψιμο αν στην Ελλάδα των μνημονίων χάραζαν όλοι μαζί την εθνική στρατηγική. Μοναδική εξαίρεση η Ελλάδα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που μπήκαν σε μνημόνια που δεν κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις της και να βγει από την εποπτεία όπως το έπραξαν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δοκιμάστηκαν την ίδια εποχή. Εδώ το «διαίρει και βασίλευε» έγινε το κεντρικό σύνθημα των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία. Ιδιαίτερα η σημερινή κυβέρνηση που τήρησε την ίδια διασπαστική στάση και πριν και μετά τις εκλογές…

Είναι εθνικιστές;
Όσοι μιλάνε για πατρίδα, για θυσίες ηρώων, για υπεράσπιση των δικαίων μας είναι εθνικιστές και πατριδοκάπηλοι; Ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν τον πραγματικό Έλληνα; Είναι ο Μίκης Θεοδωράκης εθνικιστής και πατριδοκάπηλος και είναι ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς πατριώτες; Είναι λιγότερο πατριώτες οι Γλέζος, Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου που συνεχίζουν να διεκδικούν τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο από τη Γερμανία και είναι πατριώτης ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος που συμβιβάστηκαν, που σιώπησαν, που έπαψαν να διεκδικούν εκ μέρους του λαού που τους εμπιστεύθηκε και τους ανέθεσε να αποφασίζουν γι’ αυτόν; Αυτό το μπέρδεμα ποιους ωφελεί και ποιους βλάπτει; Και γιατί επιμένουν στα διχαστικά μηνύματα αυτοί που κυβερνούν; Ποιοι ωφελούνται;

Όχι στο «ράβε – ξήλωνε»!
 Αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα πότε νιώθουν περισσότερη ασφάλεια; Όταν εκπέμπουν διχαστικά μηνύματα είτε βρίσκονται στην αντιπολίτευση είτε έχουν καταφέρει να πείσουν για τις προθέσεις τους και ανέλαβαν ευθύνες διακυβέρνησης ή όταν σκεφθούν την πιθανότητα να κάνουν πράξη τη συμφιλίωση για μια κοινή προσπάθεια κυβέρνησης, κομμάτων και λαού; Τι θα χάσουν και τι θα κερδίσουν από μια τέτοια πιθανότητα να δουλέψουν όλοι μαζί είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση χωρίς να γκρεμίζουν ό,τι έχτισαν οι προκάτοχοί τους; Αυτό το ράβε –ξήλωνε πότε μας βγήκε σε καλό; Τίποτε δεν γίνεται καλύτερο, τίποτε δεν προχωράει και τίποτε δεν διορθώνεται…

Αυτή είναι η λύση;
 Η καλλιέργεια της λήθης για κάθε εθνικό θέμα είναι η λύση; Και για να μη στοχοποιούνται οι νεώτεροι και να θεωρούνται και προοδευτικοί, καλλιέργησαν τη λήθη για κάθε τι το εθνικό και έτσι όλα γίνονται τώρα διαφορετικά. Και όταν ήρθε η κρίση ήταν πλέον αργά για να αντιδράσουν όλοι οι Έλληνες μαζί και να υποχρεώσουν αυτούς που θα έπαιρναν τις αποφάσεις να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να βάζουν πάνω από το ατομικό το εθνικό συμφέρον. Εκεί που τους άκουγες να καταγγέλλουν Έλληνες και ξένους για τις αποφάσεις κατέληξαν σε τέτοια ταύτιση απόψεων με τους εντολείς τους και τέτοια πειθαρχία επιβάλλοντάς μας τέτοια μέτρα που δεν θα τα αποδέχονταν ούτε οι χαρακτηρισμένες ως αυταρχικές κυβερνήσεις.
Θεανώ Βλάχου