ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ on . Posted in Διαδόσεις

Ευεργέτες του Γηροκομείου…
Eυεργέτες του Γηροκομείο Ζωσιμαδών ανακήρυξε η Μητρόπολη Ιωαννίνων το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και το Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ για τη μεγάλη προσφορά τους προς τη συγκεκριμένη δομή. Όλα αυτά σε ειδική τελετή που έγινε το πρωί της Κυριακής στο Γηροκομείο παρουσία του Μητροπολίτη Μάξιμου, του Πρύτανη Γ. Καψάλη, της βουλευτή Ιωαννίνων Μερ. Τζούφη, εκπροσώπων του Δήμου, της Περιφέρειας και σωμάτων ασφαλείας. Ορθώς έπραξε η Μητρόπολη. Αν δεν ήταν τα δύο ιδρύματα, κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι το Γηροκομείο θα συνέχιζε να προσφέρει υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια της κρίσης…
Κ.Α.
Πάλι μας προκαλεί…
Για μια φορά ακόμη ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων μας προκαλεί με τις αισθητικές επιλογές του. Αν χρέωσε και το Δήμο για να κάνει το κέφι του τότε θα πρέπει κάποιος να τον μαζέψει… Την εν λόγω «Χριστουγεννιάτικη» κατασκευή στην πλατεία μας την έκαναν θέμα και αθηναϊκά κανάλια για να γελάνε κάνοντας ποικίλα σχόλια… Θα ήταν προτιμότερο,  έλεγαν, να στολίσει ένα καραβάκι  που είναι απόλυτα ελληνικό έθιμο και να μη κάνει του κεφαλιού του. Αλλά φαίνεται πως ο εν λόγω Αντιδήμαρχος ικανοποιείται προκαλώντας τους πολίτες.
Θ.
Η αξία της ζωής...
Μισή σελίδα για το (νέο) τροχαίο με θύμα μια καφέ αρκούδα στη Σιάτιστα, τρεις όλες κι όλες σειρές για τον 63χρονο πεζό που έχασε τη ζωή του στο Μαργαρίτι. Αυτή πλέον είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής. Βλέπεις, τα ζώα δεν σκοτώνονται μεταξύ τους, αλλά κι εκεί ο άνθρωπος βάζει το "χέρι" του.
Ν.
Δεν το περιμέναμε…
Δεν το περιμέναμε να υποστηρίζουν όλοι οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, μηδέ εξαιρουμένου και του πρωθυπουργού, κάθε ενέργεια του Πάνου Καμμένου! Λέτε να έρχονται σε δύσκολη θέση ή απλά συμφωνούν με τις πρακτικές του; Γιατί αν πράγματι συμφωνούν τότε δεν είναι δύσκολο και να σχίζουν τα ιμάτιά τους για να τον υπερασπιστούν. Αν όμως δεν συμφωνούν τότε οι θυσίες που κάνουν για να διατηρήσουν την καρέκλα τους είναι μεγάλες.  Και οι «πατάτες» του υπουργού δεν έχουν τελειωμό. Λες και δοκιμάζει την αντοχή των «συνεργατών του»! Μήπως θάπρεπε να προσέχει περισσότερο και να μη τους φέρνει κάθε τόσο σε δύσκολη θέση; Πάντως πήρε ένα μάθημα με την επίσκεψη Ερντογάν. Οι φίλοι και συνεργάτες τον έστειλαν για διακοπές… Δεν εμφανίστηκε πουθενά…
ΜΑΤ

Πανελλήνια χλεύη…
Εικαστική παρέμβαση το "τερατούργημα" -ως Χριστουγεννιάτικος στολισμός- της Κεντρικής Πλατείας, σύμφωνα με τους ενοίκους του Δημαρχείου, το οποίο συγκεντρώνει τη χλεύη και τις ειρωνείες σε πανελλαδικό επίπεδο. (Χθες το πρωί αποτέλεσε θέμα ειρωνικών σχολίων τόσο στον ΑΝΤ1 όσο και στον ΣΚΑΙ). Τώρα αν κάποιοι "αυτοϊκανοποιούνται" για τη δημοσιότητα που πήρε αυτό, μάλλον δεν έχουν καταλάβει τη διαφορά της βροχής από το "φτύσιμο".
Α.

Δέντρο από βιβλία!..

Ένα Χριστουγεννιάτικο «δέντρο» πολύ ταιριαστό στον χώρο, στήθηκε αυτές τις ημέρες στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με πολύ κέφι και έμπνευση φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποδέχθηκαν την πρόταση της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης και δημιούργησαν δένδρο με πρώτη και βασική ύλη τα βιβλία (φωτό). Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκαν πάνω από 500 τόμοι για να στηθεί το δέντρο, τη φωτογραφία του οποίου η Βιβλιοθήκη μετέτρεψε στη φετινή Χριστουγεννιάτικη κάρτα της, όπως έκανε γνωστό χθες με ανακοίνωσή του ο Διευθυντής της Γιώργος Ζάχος. Ναι, αυτή είναι μία έξυπνη εικαστική παρέμβαση απόλυτα ταιριαστή με τον χώρο!
Κ.Α.
* * *

Γιατί απορεί;
Απορεί το Spiegel Online για την ταχύτητα με την οποία πάει να κλείσει ετούτη η αξιολόγηση! Γιατί απορεί; Δεν ξέρει πώς λειτουργεί η ελληνική κυβέρνηση; Εξοικειώθηκε με τις υποχωρήσεις και απλά λέει σε όλα ΝΑΙ! Ό,τι και να της ζητήσουν οι δανειστές, όσο επώδυνο και αν είναι για το λαό η κυβέρνηση λέει ΝΑΙ. Γιατί να καθυστερήσει η αξιολόγηση; Και καθώς βρίσκουν οι δανειστές τόσο ευνοϊκό κλίμα ζητάνε όλο και περισσότερα. Τι έγινε με τα 88 προαπαιτούμενα που θα χρειαζόταν για να κλείσει η 3η και φαρμακερή αξιολόγηση; Υποθέτουμε ότι είπαν ΝΑΙ σε όλα οι δικοί μας και έφυγαν οι ξένοι εκπρόσωποι ευχαριστημένοι. Τέτοια συνεργασία δεν νομίζουμε να τη βρήκαν σε καμία άλλη χώρα… Μέχρι και το 24% ΦΠΑ στα νησιά δέχθηκαν οι δικοί μας!
Πόσα άλλαξαν…
Τους θυμόμαστε τότε που φώναζαν δεν θέλουμε τη δόση μας! Έτσι έφεραν τα πάνω - κάτω, δεν είχαν χρήματα για να λειτουργήσει το κράτος, μάζεψαν και όσα αποθεματικά μπόρεσαν και μετά άλλαξαν πορεία. Υπέγραψαν ακόμη ένα μνημόνιο που ήταν το σκληρότερο, ανέβασαν όλους τους φόρους έμμεσους και άμεσους, πέτυχαν με τη μερική απασχόληση, που μόνο μερική δεν είναι στην πράξη, να επαίρονται ότι μείωσαν την ανεργία, ενώ ο εργοδότης βολεύεται πληρώνοντας 390 ευρώ! Και όταν κάνουν δηλώσεις απορείς πού τα βρίσκουν όλα αυτά τα επιχειρήματα. Νομίζεις ότι περιγράφουν την κατάσταση μιας άλλης χώρας και εκτονώνονται εκπέμποντας αντιπολιτευτικές κορώνες που λίγη σημασία έχουν.
Τα δίνουν όλα!
Εκεί που έκαναν τότε το νταή πετώντας την τελευταία δόση του δευτέρου μνημονίου στα μούτρα της Τρόικας, αδιαφορώντας για τα αδιέξοδα που δημιούργησαν, τώρα δίνουν γη και ύδωρ για μια πρόσθετη δόση! Παριστάνουν και τον Αη-Βασίλη μοιράζοντας ένα μικρό βοήθημα, που δεν φθάνει ούτε για τα απολύτως αναγκαία, ενώ εξαιρούν χιλιάδες συμπολίτες μας που σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης δεν πληρούν τους όρους για να πάρουν το βοήθημα. Και αυτό είναι εφάπαξ! Τον υπόλοιπο χρόνο τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Θα περιμένουν τα επόμενα Χριστούγεννα για να πάρουν κάποιο άλλο βοήθημα; Λύνεται το πρόβλημά τους με τέτοιες πολιτικές; Ούτε για πετρέλαιο δεν τους φθάνει. Βλέπεις κι αυτό πήρε την ανηφόρα με τον πρόσθετο φόρο.
Και μετά πανηγυρίζουν…
Ή εμείς τα έχουμε χάσει και δεν ξέρουμε τι λέμε ή κάποιοι μας κυβερνούν από μακριά και δεν αντιλαμβάνονται αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας! Το να ανακοινώνουν μείωση της ανεργίας ενώ γνωρίζουν τι συμβαίνει είναι απαράδεκτο! Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη ανεργίας για το Σεπτέμβρη. Άνεργοι 981.126 άτομα ενώ ο μη ενεργός πληθυσμός ανέρχεται σε 3.223.768 άτομα! Πράγματι το Σ/βρη υποχώρησε η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα με μείωση των ανέργων αφού οι εργοδότες προτιμούν να παίρνουν για μια θέση δύο εργαζόμενους αντί του ενός και να τους μοιράζουν το φτωχό μεροκάματο! Τελικά η φτώχεια μοιράζεται σε περισσότερα στόματα…
Θεανώ Βλάχου