ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ on . Posted in Διαδόσεις

Moυντζουρώνοντας την πόλη!..
Ο σεβασμός προς αυτή την πόλη, που ανήκει σε  όλους μας, αφορά όλους τους κατοίκους της. Γιατί αν λίγοι ή περισσότεροι τη γεμίζουν σακούλες με σκουπίδια, αλλά βγάζουν στο δρόμο και ό,τι άχρηστο περισσεύει στα σπίτια τους, η πόλη απλά είναι πολύ βρώμικη και γεμάτη μικρόβια, που δεν κάνουν επιλογή σε ποιον θα… επιτεθούν. Όσο για τις μουντζούρες με διάφορα συνθήματα επάνω σε φρεσκοβαμμένους τοίχους, σε δημόσια κτίρια, σε πινακίδες της τροχαίας και όπου αλλού φανταστείς, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που κάνει την πόλη μας να μοιάζει με αφύλακτη αλάνα… Πώς θα μπορούσαν να γίνουν όλα καλύτερα; Μα, με κοινή απόφαση κατοίκων, συλλόγων, Δήμου, κλπ. Θα το αποφασίσουμε άραγε; Εξαρτάται απ’ όλους μας. Ένας να μη συνεργαστεί η πόλη βρίσκεται στο έλεός του.
Θ.
Άκουσον, άκουσον!
Αυτό το εξαίρετο Γιούρογκρουπ που συγκροτήθηκε ατύπως για να έχει το «πάνω χέρι» ο Σόιμπλε, μας δίνει εντολές τουλάχιστον μέχρι το 2060!  Θα μου πεις πόσοι από εμάς θα ζούμε τότε για να μάθουμε αν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις αυτής της λαμπρής κυβέρνησης; Τα πρώτα χρόνια ζητάνε εθνικό περίσσευμα 3,5% και μετά τους αρκεί ένα 2% μέχρι το 2060! Αν αυτές οι σκέψεις δεν είναι διαστροφικές, τότε τι είναι; Επειδή βρήκαν συνεργάσιμη κυβέρνηση, είπαν να ξεκάνουν και τις επόμενες γενιές; Δεν φθάνει που τους φορτώνουμε τόσα χρέη; Δεν φθάνει που τους στερούμε τις θέσεις εργασίας που θα τους επέτρεπαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια; Θα μας θυμούνται ως παράδειγμα προς αποφυγήν! Μακάρι να καταφέρουν κάτι καλύτερο, αποτινάζοντας τις αρρωστημένες παθογένειες και αρχίζοντας απ’ την αρχή…
ΜΑΤ

Βελτιώθηκε η εικόνα της…
 Σε μια όμορφη εθελοντική ενέργεια για την ανάπλαση της πλατείας του χωριού, προχώρησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανιάς, μέλη του οποίου φύτεψαν λουλούδια στην κεντρική πλατεία, χαρίζοντας ομορφιά και αισθητική στο χώρο.
Αρωγός της προσπάθειας ήταν η Τοπική Κοινότητα Πλατανιάς, με τους κατοίκους, μικρούς και μεγάλους να αφιερώνουν χρόνο για να συμβάλλουν με μεράκι στην αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία. Αν μη τι άλλο, το να βλέπεις εθελοντές και φορείς να προσφέρουν με ζήλο στο τόπο μας, μόνο αισιοδοξία μπορεί να σε γεμίσει!
Ν.Γ.

Με απλότητα και ταπεινοσύνη…
Αγρυπνία έγινε στη Μονή Γηρομερίου για την ονομαστική εορτή του ηγουμένου της αρχιμανδρίτη π. Μεθοδίου Ντελή (βράδυ 19 μεσάνυχτα 20 Ιουνίου). Ο π. Μεθόδιος δέχθηκε τις ευχές, από καρδιάς, πολλών πιστών, που συμμετείχαν στην αγρυπνία. Ο ηγούμενος της Μονής ευχαρίστησε τους πιστούς, αλλά κυρίως τον Κύριο, γιατί του έδειξε και του δείχνει την πόρτα με την αλήθεια και όχι τα παραπλανητικά παραπόρτια. Η πόρτα του γράφει απ' έξω: Μετάνοια. Με την πίστη του «κατακτά» αθόρυβα τον κόσμο, τις καλοπροαίρετες ψυχές των ανθρώπων. Με την απλότητα και την ταπείνωση ζει το Θεό και αλλάζει τη ζωή του.
H.M.

Να επαναλειτουργήσει σύντομα!
 Ζημιές έχουν προκληθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, με αποτέλεσμα αυτό να κλείσει προσωρινά και για άγνωστο, μέχρι στιγμής διάστημα, μέσα στο καλοκαίρι! Δεν υπάρχει επαρκής φύλαξη στο μουσείο, καθώς δεν διαθέτει νυχτοφύλακες και έτσι κατά τις νυχτερινές ώρες είναι απροστάτευτο. Φορείς της πόλης τονίζουν ότι είναι ανάγκη να επαναλειτουργήσει σύντομα, ώστε να μη χαθεί η τρέχουσα τουριστική περίοδος, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και έρχονται κρουαζιερόπλοια στην πόλη. Για να γίνει αυτό, πρέπει να εξασφαλισθεί με άμεσες διαδικασίες η χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης, καθώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, δεν μπορεί να κάνει η ίδια αναθέσεις.
Η.Μ.

Επιμένει ιταλικά…

 Νέα ποδοσφαιρική στέγη φέρεται να βρίσκει στην Ιταλία ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ Μάριος Οικονόμου, ο οποίος μετά το πέρασμά του από Κάλιαρι και Μπολόνια, θα φορέσει την φανέλα της νεοφώτιστης στην SERIE A Σπαλ. Μάλιστα, το αξιοσημείωτο είναι πως η ομάδα της Ηπείρου έχει κλείσει φιλικό με την Σπαλ, οπότε αναμένεται να τεθεί αντιμέτωπος ο Μάριος με την παλιά του ομάδα. Ο Μάριος Οικονόμου, πάντως, είναι αρωγός των ακαδημιών στα Γιάννενα και πρόσφατα βρέθηκε στους τελικούς του παιδικού πρωταθλήματος, κάνοντας τις απονομές μεταλλίων στους ταλαντούχους μικρούς ποδοσφαιριστές.
Όπως και να έχει, είναι ευχάριστο τα Γιαννιωτόπουλα να πετυχαίνουν διακρίσεις σε ομάδες του εξωτερικού, παραμένοντας στυλοβάτες και του ποδοσφαίρου στη περιοχή μας.
Ν.Γ.

Κουβέντες του… αέρα!
 Κάθε μέρα συνεδριάζουν οι διάφορες Επιτροπές της Βουλής. Καλούν και τους «ειδικούς» για κάθε θέμα και… ενημερώνονται οι βουλευτές της κάθε Επιτροπής. Μάλιστα κάνουν και ερωτήσεις στους καλεσμένους, ώστε να αντιληφθούν τα λεγόμενά τους σε όλη τους την έκταση. Παλιότερα έπαιρναν και πρόσθετη αμοιβή γι’ αυτές τις συνεδριάσεις κι ας ήταν μέσα στα καθήκοντά τους. Δεν ξέρω αν τώρα τη μείωσαν ή την κατήργησαν. Πάντως απ’ όλες αυτές τις συζητήσεις, φαίνεται ότι δεν καταλήγουν πουθενά. Εκτός κι αν τα μέλη των Επιτροπών, δεν έχουν αντιληπτικές ικανότητες και έτσι οι τόσες συζητήσεις πάνε στο βρόντο. Κι αυτό το λέμε, γιατί τίποτε δεν αλλάζει προς το καλύτερο…

Για το… θεαθήναι!
 Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση όλο αυτό το υλικό να το ρίχνουν στον κάλαθο των αχρήστων, από φόβο ότι αν κάνουν καινοτόμες παρεμβάσεις κάποιοι θα ξεβολευτούν. Κι έτσι βρίσκουν την εύκολη λύση να μη κάνουν τίποτε. Κι αυτό είναι κοινή διαπίστωση. Εκτός κι αν εισάγουν τις χιλιάδες τροπολογίες μέσα σε άσχετους νόμους, με σκοπό την τόνωση του γραφειοκρατικού συστήματος. Για όλα αυτά δεν παρεμβαίνει η τρόικα, η οποία επικεντρώνεται στους απανωτούς φόρους στις περικοπές των αποδοχών όσων εργάζονται, στο βραχυκύκλωμα της επιχειρηματικότητας, στη στέρηση θέσεων εργασίας και στην υφαρπαγή του δημόσιου πλούτου, με σκοπό την αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδας.

Δεν τους καίγεται καρφί!
 Μπαίνουμε στον όγδοο χρόνο που μας επιτηρούν και αποφασίζουν άλλοι για εμάς, χωρίς να μας ρωτήσουν, συνεπικουρούμενοι από ομάδες πολιτικών που είναι πρόθυμες για χάρη της καρέκλας τους να υποχωρήσουν στις πιο παράλογες απαιτήσεις εκείνων που παριστάνουν τους ειδικούς στη διαχείριση κρίσεων. Στο μόνο που έχουν ειδικότητα, είναι η ανατροπή της καθημερινότητας των πολιτών που κατοικούν σ’ αυτή τη χώρα, η κατάργηση της μεσαίας τάξης και η φτωχοποίηση μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Αυτά τα κατάφεραν με μεγάλη ακρίβεια. Εμείς δεν ξέραμε τα σχέδιά τους, όταν ακούσαμε τη…χαρμόσυνη είδηση με φόντο το Καστελόριζο και νομίζαμε πως τα λόγια της ελπίδας του Τσίπρα θα μπορούσαν να γίνουν πράξη. Αλλά και πάλι μας εξαπάτησαν…

Συγκοινωνούντα δοχεία…
 Άνοιξε την πόρτα των μνημονίων ο Γιώργος -κλάδος της οικογενειοκρατίας- και δήμευσε τη δημόσια περιουσία. Μετά ήρθε ο Αλέξης -παιδί του κομματικού σωλήνα- για να δέσει καλύτερα τη συμφωνία. Φρόντισε με τη δική του υπογραφή να υποθηκεύσει για 99 χρόνια το δημόσιο πλούτο και μάλιστα δέχθηκε να διοικούν το ΤΑΙΠΕΔ ξένοι «φρουροί»… Ούτε ο πρώτος ούτε ο δεύτερος φρόντισαν να ενημερώσουν το λαό για όσα θα συμβούν στην Ελλάδα. Απλά κάποιοι μιλάνε περισσότερο και εμείς προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Τι τελικά θα μας βρει, το ξέρουν τα δύο σαΐνια μας που είχαν την τύχη να τους εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Ο ένας υποστήριζε, κόντρα σε όσα έλεγε ο Καραμανλής, ότι λεφτά υπάρχουν και ο άλλος υπόσχονταν να σκίσει τα μνημόνια…
Θεανώ Βλάχου