ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ on . Posted in Διαδόσεις

Έψαχνε τον Ν. Τόσκα!
 Επίκαιρη ερώτηση με θέμα την ελλιπή φύλαξη στα χωριά του Δήμου Πωγωνίου κατέθεσε χθες προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο Κώστας Τασούλας αλλά… ατύχησε, αφού ο αρμόδιος ν’ απαντήσει αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας απουσίαζε από τη Βουλή και δεν ήταν ο μόνος! Από τις συνολικά 23 επίκαιρες ερωτήσεις που ήταν να συζητηθούν χθες, απαντήσεις δόθηκαν μόνο στις… τρεις! Δηλαδή, μόνο τρεις Υπουργοί πήγαν στη Βουλή! Φαίνεται οι υπόλοιποι ήταν στα… γραφεία τους και δούλευαν εντατικά όπως τους συνέστησε ο Πρωθυπουργός. Πάντως, ο Γιαννιώτης βουλευτής δεν πτοείται. Θα επαναφέρει την ερώτηση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Και πολύ καλά θα κάνει…
Κ.Α.
Θέλουν το Τμήμα…
 ΟΧΙ στην αναστολή της λειτουργίας του Aστυνομικού Τμήματος Σαγιάδας λένε οι κάτοικοι της περιοχής παίρνοντας θέση στην εξέλιξη αυτή,  που για πολλούς λόγους είναι ασύμφορη και αδικαιολόγητη, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται. Η Σαγιάδα είναι μια ανάσα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου καθημερινά σχεδόν η εγκληματική δραστηριότητα δημιουργεί πολλούς κινδύνους και η παρουσία της αστυνομίας δεν είναι απλώς απαραίτητη, αλλά και καθοριστική για τη ζωή των κατοίκων. H αναστολή λειτουργίας του Α.Τ. Σαγιάδας, θα έχει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες. Θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο κλίμα ανασφάλειας, οι παράνομες διακινήσεις, οι κλοπές και οι ληστείες, η εισαγωγή ναρκωτικών ίσως αυξηθούν. Όπως και να ‘χει, Αστυνομικό Τμήμα στη Σαγιάδα χρειάζεται οπωσδήποτε και μάλιστα ενισχυμένο, όπως αναγκαίο είναι και το κλιμάκιο συνοριακής φύλαξης.
H. M.

Ποια χώρα περιέγραφε;
Περί «μομέντουμ» μιλούσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο περιγράφοντας μία κατάσταση που δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πού τα βρήκε όλα αυτά; Τα σκέφτηκε μόνος του ή του τα υπαγόρευσε άλλος; Έδινε στους υπουργούς συμβουλές για το πώς να εκμεταλλευτούν το «μομέντουμ» και το πρόσωπό του έλαμπε. Αν καταλάβαινε τι έλεγε δεν μπορούμε να το πιστοποιήσουμε. Κάναμε προσπάθεια για να αντιληφθούμε  για ποια χώρα μιλούσε και πού τα βρήκε όλα αυτά για να χαρακτηρίσει ως ιδεώδη τη σημερινή κατάσταση κατόπιν ενεργειών του. Εκτός κι αν αυτά που περιέγραφε τα είδε στον ύπνο του. Πανηγύριζε και για τις επενδύσεις που έρχονται αλλά και για τις θέσεις εργασίας λες και δεν ήξερε ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή ανοίγουν τα ξενοδοχεία. Και τη μόνη επένδυση στο Ελληνικό είναι αμφίβολο αν θα την αφήσουν να προχωρήσει…
Θ.

Δεν είναι άσυλο ιδεών!
Ενώ στην ελληνική κοινωνία διακινούνται ελεύθερα όλες οι ιδέες, περιέργως στα πανεπιστήμια όπου υπάρχει πρόσθετη θεσμοθέτηση για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών όταν κάποιες μειοψηφίες κρίνουν ότι δεν τους αρέσουν οι ομιλητές ή κάποιες εκδηλώσεις που οργανώνονται από σχολές παρεμβαίνουν και με «τσαμπουκά» προκαλούν επεισόδια για να εμποδίσουν τις εκδηλώσεις… Έτσι στην πράξη η ελεύθερη διακίνηση ιδεών περνάει μέσα από ιδιότυπη λογοκρισία. Όσο για τις καταλήψεις κτηρίων προκειμένου να έχουν κάποιοι την ελευθερία να κατασκευάζουν μολότοφ λέτε να εντάσσεται κι αυτό στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών;  Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Κι αυτό το ξέρουν οι κυβερνώντες και το υπερασπίζονται… Για ποιο λόγο; Αυτοί ξέρουν.
ΜΑΤ

Παράδειγμα προς μίμηση...
 Επισκεπτόμενοι για ένα ζήτημα την Υπηρεσία Δασών Ιωαννίνων, διαπιστώσαμε μία υπηρεσία-πιλότο! Μία υπηρεσία παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες που συναλλάσσονται με τον πολίτη. Μία υπηρεσία που διαψεύδει όσους μιλούν απαξιωτικά για το Δημόσιο. Παρά τις γνωστές αντιξοότητες λόγω της γενικής κρίσεως που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον κρατικό μηχανισμό, η Υπηρεσία Δασών Ιωαννίνων από τον Διευθυντή της μέχρι του τελευταίου υπαλλήλου, εργάζονται όλοι ευσυνείδητα εξυπηρετώντας σε ελάχιστο χρόνο τους πολίτες με ένα ιδιαίτερα άριστο τρόπο συνδυάζοντας γνώση, εμπειρία, πνεύμα εξυπηρετήσεως και κατανοήσεως των όποιων προβλημάτων του κοινού. Εντύπωση μας προκάλεσε η καθημερινή αυτοψία αμφισβητούμενων δασικών εκτάσεων που πραγματοποιείται διά επισκέψεων επιτοπίων από τα χαράματα μέχρι τις πρώτες νυχτερινές ώρες με κλιμάκιο επικεφαλής, έχοντας τον Δ/ντή της, δίνοντας άμεσες και σωστές λύσεις σε κάθε πρόβλημα, ιδιαίτερα τα τελευταία με την εφαρμογή των διατάξεων περί δασικών εκτάσεων.
Β.Κον.

Γυναικεία υπόθεση!..

Μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι ανδροκρατούμενο άθλημα, αλλά κάποιες γυναίκες σπάνε τον κανόνα και παίρνουν το ρίσκο να ηγηθούν ερασιτεχνικών σωματείων. Στο τιμόνι του Διοικητικού Συμβουλίου του Σουλίου Παραμυθιάς βρίσκεται πλέον η Έρρικα Ντούμα, η οποία αναδείχθηκε Πρόεδρος της ομάδας μετά τις αρχαιρεσίες που προέκυψαν από τις εκλογές. Μάλιστα, με γυναίκα στα ηνία του σωματείου, το Σούλι φιλοδοξεί να ανέβει στη Γ' Εθνική Κατηγορία, κάτι στο οποίο στοχεύει η Πρόεδρος. Τελικά, αποδείχθηκε περίτρανα ότι η μπάλα είναι γένους θηλυκού!
Ν. Γ.

Πολύ περίεργο…
 Ξέρουν ότι ο ενιαίος ασφαλιστικός φορέας  θα είναι αδύνατο να επιβιώσει και να ανταποκριθεί  στις υποχρεώσεις του έναντι των εργαζομένων και των συνταξιούχων όσο λιγοστεύουν εκείνοι που με τις συνδρομές τους θα τον κρατούσαν όρθιο. Να υπάρχει σχέδιο που αποβλέπει να φέρει σε ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία τους πολίτες  αλλά και το κράτος για να παίρνουν οι δανειστές αυτά που τους οφείλει η Ελλάδα από κάπου αλλού; Έκαναν πάρτι για πολλά χρόνια οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που διορίζονταν από τα κόμματα που είχαν την εξουσία προκειμένου να κάνουν τα αποθεματικά ό,τι ήθελαν. Πότε τα μετέτρεπαν σε ομόλογα, δομημένα ή μη, πότε βοηθούσαν το χρηματιστήριο με εντολές άνωθεν και τώρα όλοι κλαίνε επάνω από ένα πτώμα…

Σιγά μη κουρέψουν!
 Επαναλαμβάνονται κατά διαστήματα οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος! Σιγά μη το κουρέψουν. Πιθανόν να μας δώσουν περισσότερο χρόνο για να το αποπληρώσουμε. Το κούρεμα δεν είναι μέσα στα σχέδιά τους. Αυτοί που υποτίθεται ότι μας δάνειζαν, ιδιαίτερα τα εφτά τελευταία χρόνια λέτε να το έκαναν από  φιλανθρωπία; Με λιγότερο τόκο δανείζονταν οι χώρες στις οποίες περιέργως πέρασαν όλα τα χρέη που είχαμε σε ιδιώτες και μας τα δάνειζαν ωφελούμενες τους τόκους. Και κατά καιρούς έβγαζαν φωνή μεγάλη για να τους ακούσουν οι ψηφοφόροι τους ότι δεν δίνουμε άλλη βοήθεια στους Έλληνες! Για ποια βοήθεια έλεγαν; Δάνεια μας έδιναν και εκείνοι κέρδιζαν και κερδίζουν ακόμη από τους τόκους.

Αποφάσεις εργαστηρίου…
 Όλες οι αποφάσεις που μέχρι σήμερα μας επιβλήθηκαν μοιάζουν σαν να παίρνονται στα εργαστήρια. Αυτοί που απαιτούν την εφαρμογή των διαφόρων μέτρων συμπεριφέρονται ωσάν να μην αντιλαμβάνονται ποια είναι η πραγματικότητα. Να φταίει που τους απαγόρευσαν να κινούνται ελεύθερα στην Αθήνα και να επισκέπτονται τα υπουργεία ακούγοντας και άλλες γνώμες; Ο περιορισμός τους στο Χίλτον ίσως τους απέκοψε από την κοινωνία. Βλέποντας όλο τους ίδιους και τους ίδιους ποιος ξέρει ποια είναι η γνώμη τους για τις επιπτώσεις των εντολών τους σ αυτό το λαό. Μόνο τα σχέδια επί χάρτου συζητούν με τους υπουργούς ή τους ακούνε να μιλάνε και για τις επιπτώσεις στο λαό; Πάντως επιτυχή δεν τα κρίνεις αυτά τα σχέδια…

Υπάρχει περίπτωση;
 Υπάρχει, λέτε, περίπτωση να είμαστε συνεπείς στην αποπληρωμή των χρεών μας ώστε να έχουμε ευχαριστημένους αυτούς που μας δάνεισαν παλιότερα αλλά και τα τελευταία χρόνια και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης η οικονομία μας; Αυτή η ανάπτυξη δεν ξέρω αν μπήκε έστω για μια φορά ως θέμα προς συζήτηση ανάμεσα στους θεσμούς και τους υπουργούς. Μόνοι τους συζητούν και μόνοι τους αποφασίζουν. Εμείς φορτωνόμαστε τις αποφάσεις τους. Μπορούμε ή δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε δεν μας ρωτάει κανένας. Φεύγοντας κάθε φορά οι θεσμοί από την Ελλάδα δεν ξέρω τι κατάλαβαν και πώς αξιολόγησαν τις επιπτώσεις των εντολών τους στο λαό. Πάντως δείχνουν αδιαφορία.
Θεανώ Βλάχου