ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΙΤΟΣ
Ο Μιχάλης Τρίτος, τωρινά ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι τρία «πράγματα». Έλληνας, Βλάχος, Χριστιανός Ορθόδοξος. Και τα τρία στον υπερθετικό βαθμό, αλλά εκφρασμένα με τον πιο ήπιο τρόπο.
Δεν θέλω εδώ να διατυπώσω την βιογραφία του, αλλά απλά να σκιαγραφήσω μία σύγχρονη μορφή του Μετσόβου, η οποία έτυχε να με τιμά με τη φιλία και εκτίμησή του και η οποία τον έκανε να μου αφιερώσει ένα αντίτυπο από το τελευταίο βιβλίο του «ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΣ».
Τον γνώριζα, αλλά από το 1996, οπότε με πρωτοβουλία του αειμνήστου Σπύρου Σίτου αποτελέσαμε το πρώτο Συμβούλιο του Συλλόγου των Αποφοίτων της Φοιτητικής Εστίας Τοσίτσα, μαζί με τον αείμνηστο Διαμάντη Κασιούμη, τον Θόδωρο Γεωργιάδη κι εμάς τους δύο, συνδεθήκαμε πιο στενά κι ανοίξαμε τις καρδιές μας ο ένας στον άλλον. Από τότε έτσι συνεχίζουμε, ενώ η Πανεπιστημιακή εξέλιξη του Μιχάλη υπήρξε ραγδαία.
Με μεγάλο ενδιαφέρον είδα αυτήν την εξέλιξη, ενώ τα γραπτά του και η δραστηριότητά του με έκαναν να παρακολουθώ όλα τα βήματά του.
Έτσι καταστάλαξα στην προαναφερθείσα διαπίστωση, συντελούσης και της ιδιαίτερης σχέσης μου με το Μέτσοβο και τους διακεκριμένους Βλάχους του, που εκτός από τους Αβερωφαίους περιλαμβάνουν κύρια τον αδελφό – μπατζανάκη μου κ. Γιώργο Μπουσβάρο, τον αείμνηστο Ευρωβουλευτή Κώστα Σταύρου, τον αδάμαστο Περιφερειάρχη κ. Αλέκο Καχριμάνη, τον αείμνηστο Ζήση Φούφα και τον αδελφό του Μιχάλη, τον συνάδελφό μου στην Ουρολογία και Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μετσόβου κ. Αποστόλη Μπίσα, τον Τάκη Τσιπούρη και γενικά μπορώ να πω με όλους τους Μετσοβίτες, με τους οποίους διατηρώ εγκάρδιες σχέσεις.
ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΣ
Τώρα έρχομαι στο προκείμενο. Στο βιβλίο αυτό ο Μιχάλης ξεπέρασε τον ίδιο τον εαυτό του. Κατάφερε με πολύ λίγα λόγια και με πολύ απλό τρόπο να κατατοπίζει τον αναγνώστη σε ολόκληρη σειρά σοβαρών Εθνικών θεμάτων, όχι μόνο με το εύληπτο και καλογραμμένο κείμενό του, αλλά και με μια πλούσια βιβλιογραφία, η οποία δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την ακρίβεια των γραφομένων.
Σε ένδεκα επιμέρους κεφάλαια αναφέρεται διεξοδικά στα θέματα της Βορείου Ηπείρου, από τα παλαιότερα μέχρι τα σημερινά, σκιαγραφώντας όχι μόνο τα γεγονότα αυτά καθ’ εαυτά, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο σε αυτά, όπως ο Νεκτάριος Τέρπος, ο Δρυινουπόλεως και Αργυροκάστρου Σοφιανός, ο Πατρο-Κοσμάς, ο Αλή Πασάς, ο Αλβανίας Αναστάσιος, ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός, κ.α.
Καλόν είναι η Ελληνική Διπλωματία να έχει στις βιβλιοθήκες της τέτοια σοβαρά κείμενα, ώστε κάποτε οι… διάφοροι Κοτζιάδες να μην παραπονούνται που η τύχη δεν τους άφησε να προλάβουν να… λύσουν και το «Βορειοηπειρωτικό», όπως έλυσαν το «Μακεδονικό» με την επαίσχυντη «συμφωνία των Πρεσπών»!
Αναφέρεται επίσης ο κ. Τρίτος και στους Ελληνόβλαχους καραέλληνες που άνθεξαν στις σειρήνες των διάφορων Βαλκανίων που προσπάθησαν να τους προσεταιριστούν και προσπαθούν βέβαια ακόμα!
Κατά τον ίδιο τρόπο ασχολείται σε δέκα επιμέρους κεφάλαια με το «Μακεδονικό ζήτημα», τους Κύριλλο και Μεθόδιο, τις παραχαράξεις των Σκοπιανών και την Ρουμανική προπαγάνδα, την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων και το σύγχρονο μαρτύριο του Αρχιεπισκόπου Αχριδών Ιωάννου. Η γνώση αυτών των ζητημάτων από τον κ. Τρίτο συνεπάγεται και προσωπικές επισκέψεις επί τόπου. Με οδύνη βλέπουμε πόσο βαθειά νυχτωμένοι ήταν τόσο ο κ. Κοτζιάς, αλλά και ο κ. Τσίπρας, όταν αποφάσισαν να… λύσουν ένα τόσο λεπτό Εθνικό θέμα.
Η εκτενέστερη αναφορά του κ. Τρίτου στους Βλάχους, το κουτσοβλαχικό ζήτημα, την Ρουμανική προπαγάνδα και την παρέμβαση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, οφείλεται τόσο στην καταγωγή του, όσο και στην επιστημονική του ενασχόληση από την θέση του τακτικού καθηγητή της Θεολογίας του Α.Π.Θ.
Κυρίως όμως οφείλεται στον «πόνο καρδιάς» βλέποντας την επίσημη Ελληνική διπλωματία να αδιαφορεί για ένα τόσο σοβαρό Εθνικό θέμα, το οποίο… φαντάζει τώρα «μικρό», ώσπου να γίνει μεγάλο! Έλληνες γρηγορείτε!
Γι - Πας