ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

Η «ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ»!..
 Είχα διαβάσει συγκλονισμένος το βιβλίο του Τζάιλς Μίλτον «Χαμένος Παράδεισος – Σμύρνη 1922» και απορούσα πώς ένας σύγχρονος Τούρκος, ο Ερντογάν, όχι μόνο δεν σωπαίνει αιδημόνως, μπροστά στα τραγικά και απάνθρωπα γεγονότα εκείνων των ημερών, αλλά κοκορεύεται από πάνω λέγοντας: «Ξεχνάτε ότι σας πετάξαμε στη θάλασσα»;
Θα έπρεπε αυτές τις μέρες να συμπληρώσω τις γνώσεις μου με την ανάγνωση της προσωπικής μαρτυρίας ενός γνώστη των γεγονότων και αυτόπτη μάρτυρα. Του Αμερικανού διπλωμάτη Τζορτζ Χόρτον (φωτό), ο οποίος από το 1893 έως το 1922 είχε χρηματίσει πρόξενος της Αμερικής διαδοχικά στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη.
Όπως μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί ο σοβαρός αυτός διπλωμάτης είδε ο ίδιος και μελέτησε σε βάθος όλα τα συμβάντα και ήταν σε θέση να βγάλει σαφή συμπεράσματα όχι μόνο για να τα αναφέρει στη χώρα του επισήμως, αλλά και για τον εαυτό του, ώστε να θεωρήσει αναγκαίο να τα διατυπώσει σε βιβλία.
Ένα από αυτά θεώρησε αναγκαίο να το τιτλοφορήσει: «Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ» και εννοεί σαφώς με τον τίτλο αυτόν την Τουρκία και τους Τούρκους. Αρχίζοντας από τις σφαγές των Βουλγάρων το 1876 συνεχίζει με την βασανιστική εξόντωση – γενοκτονία του Χριστιανικού Ποντιακού Ελληνισμού και την κατά τον ίδιο τρόπο γενοκτονία των Αρμενίων, τις προγραμματισμένες σφαγές και εκπατρισμό των Χριστιανών Ελλήνων των παραλίων της Μ. Ασίας χρόνια πριν την καταστροφή της Σμύρνης και φυσικά με αυτήν καθ’ εαυτήν την καταστροφή και πυρπόληση της Σμύρνης από τον στρατό και παρουσία του ίδιου του Μουσταφά Κεμάλ.
Η καταστροφή της Σμύρνης ήταν η τελευταία πράξη ενός συστηματικού προγράμματος εξόντωσης του Χριστιανισμού σε όλο το μήκος και πλάτος της παλαιάς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας!
Γράφει ο Τζ. Χάρτον: …«Οι σφαγές έγιναν δυνατές από τις διδασκαλίες του Κορανίου και το παράδειγμα του ίδιου του Μωάμεθ για την λαγνεία και την επιθυμία για λεηλασία» (σελ. 30, ΜΙΝΩΑΣ 2016), θεωρεί δε ως επικεφαλής των σφαγών αυτών τους Αμπντούλ Χαμίτ, Ταλαάτ και Σια και Μουσταφά Κεμάλ. Ως κύρια αιτία θεωρείται ότι σε περίπτωση ισότιμης ανάπτυξης μεταξύ Τούρκων και Χριστιανών θα επικρατήσουν οι Χριστιανοί και έτσι οι Τούρκοι θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση εμπορικά, βιομηχανικά και οικονομικά. Αυτή η γνώση έκανε τους Τούρκους να αποφασίσουν την εξόντωση των Χριστιανών! Οι κηφήνες σκοτώνουν τις εργάτριες μέλισσες! Δεν τα λένε Έλληνες αυτά κ. Ερντογάν! Τα λένε ξένοι επίσημοι.
ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ…
Από την αρχή της πανδημίας και της εφαρμογής των μέτρων, οι κάτοικοι αυτής της πόλης εφάρμοσαν πιστά ό,τι χρειάστηκε, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση των κρουσμάτων.
Λόγω της θέσεως του σπιτιού μου και από την κυκλοφορία εμού του ιδίου σε όλους τους τόπους αναψυχής της πόλης, πλατεία, πεζόδρομοι, Λιθαρίτσια, παραλίμνιο, κλπ., παρατήρησα ότι όλοι οι κάτοικοι ήταν ήρεμοι και καρτερικοί ακόμα και όταν οι μάσκες κατέστησαν υποχρεωτικές.
Αναμφισβήτητα η «Κακαβιά» αποτέλεσε ένα σημείο… τριβής από τους εξερχομένους και επανεισερχομένους, πολλές φορές αυθημερόν, ομογενείς, αλλά και Αλβανούς πολίτες στην γείτονα χώρα, στην οποία, όπως και για τα ναρκωτικά, δεν τηρούνται μέτρα, είτε ακουσίως, είτε και εκ προθέσεως, όπως πιστεύεται γενικά ότι συμβαίνει. Αυτοί όλοι οι… «απρόσεκτοι» εξερχο-εισερχόμενοι Αλβανοί δεν αποτελούν φυσικά κατοίκους των Ιωαννίνων, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας!
Τέλος πάντων, από όταν λήφθηκαν κάποια μέτρα στην «Κακαβιά» το ζήτημα μερικώς περιορίστηκε, επειδή υπάρχουν και… άλλα περάσματα! Υπάρχουν βέβαια και οι «δομές» των προσφύγων.
Έτσι δικαίως τα Γιάννενα βρίσκονταν έξω από τις περιοχές του… κόκκινου και οι μόνοι τρόποι εξαπλώσεως κρουσμάτων είναι κάποιες ολιγάριθμες… πορείες της αριστεράς με τελείως «ξύλινα» συνθήματα, οι οποίες τελευταία πολλαπλασιάστηκαν για τον… Νόμο Κεραμέως και την… «πρόωρη νηστεία» του Κουφοντίνα, που νόμισε ότι με αυτήν μπορούσε να εκβιάσει μια δημοκρατική Πολιτεία και κυρίως να ξεσηκώσει τα φιλάνθρωπα αισθήματα του λαού.
Είναι αλήθεια ότι σε αυτό το τελευταίο πέτυχε τη… συμπαράσταση των αριστερών, οι οποίοι αποκαλύφτηκαν ως προς την ευμενή αποδοχή του μπαχαλακισμού προς όφελός τους! Τέλος πάντων αυτές οι έστω ολιγάριθμες πορείες τους, κατάφεραν ώστε να μπουν τα πειθαρχούμενα Γιάννενα στο… κόκκινο!
Γι - Πας