ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

 Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ!
Έχω την εντύπωση ότι η εποχή του… Εσκί Σεχίρ, κατά την οποία οι Έλληνες μαχητές, παροτρυνόμενοι από τους Ευρωπαίους «συμμάχους τους», αγωνίζονταν να φτάσουν στην Άγκυρα και αυτοί οι ίδιοι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» είχαν εξοπλίσει τους… Νεότουρκους του Κεμάλ Ατατούρκ με την… τελευταία λέξη, εγκαταλείποντας τους εξουθενωμένους από τις συνεχείς μάχες Έλληνες, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Δεν είναι καθόλου το ίδιο, σαν τότε!
Τότε οι «συμμαχίες» γίνονταν στο… γόνυ κι άλλαζαν ανάλογα με τα στιγμιαία συμφέροντα και τις διαθέσεις των… «μεγάλων»!
Σήμερα δεν πρόκειται για τέτοιες «συμμαχίες». Πρόκειται για την «Ευρωπαϊκή Ένωση» των 27 κρατών η ανάπτυξη της οποίας δεν τελείωσε ακόμα και ευρίσκεται εν εξελίξει.
Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής με το πολιτικό ένστικτο, το οποίο διέθετε διείδε ότι οι τότε εννέα «μεγάλοι» δεν αστειεύονταν και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μία Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα στην Αρχή, η οποία θα εξελίσσονταν στο απώτερο μέλλον σε «Ευρωπαϊκή Ένωση» με πολύ ισχυρούς δεσμούς ακατάλυτους με τις συνθήκες οι οποίες θα δημιουργούνταν.
Έτσι φρόντισε να εντάξει την Ελλάδα ως το δέκατο μέλος αυτής της Κοινότητας, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων εκ των «μεγάλων» και κυρίως της Γερμανίας του Χέλμουτ Σμιτ!
Η Ελλάδα πλέον είχε μία ιστορία όχι μόνο απώτερη που μαγνήτιζε όλους αυτούς τους «μεγάλους», αλλά και πρόσφατη από την ενεργό συμμετοχή της στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με εκπληκτικά κατορθώματα.
Τώρα πια μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 ήδη κρατών να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί, όχι μόνο ως προς τον αριθμό των κρατών, αλλά κυρίως ως προς την τελειοποίηση των θεσμών που την συγκροτούν, δεν παύει όμως να υφίσταται ως ένας παράγοντας εκ των πέντε πιο υπολογίσιμων σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Και μπορεί μεν η Αγγλία ή «Ηνωμένο Βασίλειο» να έκανε ένα… απονενοημένο άλμα στο κενό, προκαλώντας το πρώτο και μοναδικό, πιστεύω, ρήγμα στην Ένωση αυτή, είναι όμως βέβαιο κατά τη γνώμη μου ότι κάποτε θα επανέλθει ως… μετανοούσα Μαγδαληνή!
Το δημοψήφισμα το οποίο…έβγαλε το «Ηνωμένο Βασίλειο» από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν οριακό και οι λαϊκιστές παρέσυραν ένα κομμάτι του λαού, το οποίο ούτε καν το ίδιο είχε πιστέψει στην…έξοδο!
Αυτό το παράδειγμα όμως αποδεικνύει πόσο ισχυροί είναι ήδη οι δεσμοί της εν εξελίξει ευρισκομένης Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εάν στο τιμόνι της Γερμανίας βρίσκονταν ο… μέντορας της εν αποδρομή κυρίας Άγγελας Μέρκελ, ο αείμνηστος πρωτεργάτης της ένωσης της Γερμανίας και της… διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης Χελμ. Κολ, τότε τα πράγματα θα ήταν ίσως διαφορετικά ως προς τους ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως προς την ταχύτερη οργάνωση αυτής της τελευταίας.
Εν πάση όμως περιπτώσει η Ε.Ε. είναι πια δεδομένη και απαραίτητη για ολόκληρη την οικουμένη.
Συνεπώς τα επί μέρους οικονομικά συμφέροντα ορισμένων εκ των κρατών μελών της προς την Τουρκία δεν πρόκειται να πλήξουν την συνοχή της και την αναγνώριση και προάσπιση των πραγματικών συνόρων της.
Ας μην ξεχνάμε ότι ολόκληρη η υφήλιος ευρίσκεται υπό το κράτος μιας πρωτόγνωρης για τα σημερινά δεδομένα πανδημίας και των μεγάλων οικονομικών επακολούθων της.
Η πρόσφατη άρση των αντιρρήσεων δύο εκ των κρατών της Ε.Ε. για την εκκίνηση του τεράστιου οικονομικού προγράμματος που χρειάζεται για την ανακούφιση όλων των κρατών της από τις ζημιές της πανδημίας, αποδεικνύει ότι η Ε.Ε. υπάρχει και οργανώνεται σε όλες τις λεπτομέρειες.
Όποιος πιστεύει ότι η Τουρκία είναι σε θέση να διαταράξει τα δεδομένα αυτά πλανάται πλάνην οικτράν.
Η τετραετία Τραμπ στις ΗΠΑ, κατά την οποία παραγκωνίστηκε η Ευρώπη, ευρίσκεται ήδη στο τέρμα της.
Οι σχέσεις ΗΠΑ και Ε.Ε. περνούν και πάλι εκεί που οι καιροί επιτάσσουν και το μέλλον του κόσμου ολόκληρου είναι στα χέρια σοβαρών ηγετών όπως και στο παρελθόν.

Γι - Πας