ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ!
Στα 1940, τότε μετακομίζοντας από το χωριό στο τέλος της τετάρτης Δημοτικού για το Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής, άκουσα για πρώτη φορά τη λέξη πρόσφυγας και σήμαινε τον κάτοικο της Ανατολής, της Μπάφρας και της Καισάρειας. Μεγαλώνοντας μάθαμε τι ακριβώς σήμαινε η λέξη πρόσφυγας και από πού και πώς βρέθηκαν αυτοί οι συμπαθέστατοι συμπατριώτες μας με την βαρειά και σπαστή προφορά των Ελληνικών τους και με τις καταλήξεις των επιθέτων τους σε –ίδης, -άδης, ογλου, ως επί το πλείστον, στην περιοχή μας.
Πιο αργά μάθαμε και τα μεγάλα βάσανά τους κατά τον βίαιο ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες στον Πόντο ως επί το πλείστον. Έβγαλαν κι ένα παραπονιάρικο τραγούδι, που το τραγουδούν και το χορεύουν με την συνοδεία της «Λύρας»:
Στα ξένα είμαι Έλληνας
και στην Ελλάδα ξένος!
Ήταν αποτέλεσμα της ονομασθείσης «Μικρασιατικής Καταστροφής», για την οποία εκτελέστηκαν έξι θεωρηθέντες «πρωταίτιοι», τον ένα εκ των οποίων τον πήραν για την εκτέλεση άρρωστο από το κρεβάτι Νοσοκομείου. Θλιβεροί καιροί.
Κι όμως αυτοί οι πρόσφυγες ήταν Έλληνες, ξεριζωμένοι από τον τόπο που γεννήθηκαν και είχαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Τώρα πια μεγάλοι γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει «πρόσφυγας» και τι «μετανάστης», ενώ σ’ αυτή την τελευταία λέξη προστέθηκε και μια άλλη… «οικονομικός», που σημαίνει ότι με τη θέλησή του φεύγει από τον τόπο του, όπου η… μοίρα του Θεού τον έχει ξεχάσει και ψάχνει να την βρει αλλού. Ένας τυχοδιώκτης δηλαδή, χωρίς απαραίτητα η λέξη να είναι… κακόφημη!
Κι όμως μέσα στα μπουλούκια των πραγματικών προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών παρεισφρύουν και οι παντός είδους «τυχοδιώκτες» με την κακή έννοια της λέξης.
Ένα είναι γεγονός. Το ότι η οικουμένη είναι γεμάτη από Έλληνες, που η πατρίδα δεν ήταν σε θέση να τους κρατήσει.
Στην Αυστραλία και στην Αμερική υπάρχουν Ελληνικές κοινότητες, που ο πληθυσμός τους ξεπερνά τους πληθυσμούς της τρίτης σε πληθυσμό πόλης της Ελλάδας, ενώ κοντολογίς ένας δεύτερος και ισάξιος πληθυσμός της πατρίδας μας βρίσκεται διασκορπισμένος σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ζώντας συνήθως σαν καλοί νοικοκυραίοι, εργαζόμενοι σκληρά.
Στην Αμερική ένας δεύτερης γενιάς, έγινε αντιπρόεδρος της χώρας και ύστερα ένας άλλος διεκδίκησε στις εκλογές την Προεδρία της. Αυτά συμβαίνουν στην Ελληνική προσφυγιά.
Σήμερα ζούμε άλλους τύπους προσφυγιάς και μετανάστευσης ολόκληρων δυστυχισμένων λαών, ενώ από εμάς φεύγουν έτοιμοι επιστήμονες περιζήτητοι για τις γνώσεις τους.
Τυχαίνει αυτή τη στιγμή η πατρίδα μας ν’ αποτελεί ένα σκαλοπάτι για την εύκολη διαπεραίωση μαζών προσφύγων και μεταναστών, που τους διευκολύνουν οι απέναντι, αφού τους έχουν… αρμέξει για τα καλά τις οικονομίες που είχαν μαζί τους. Φεύγοντας και «κλαίοντας» οι εκμεταλλευτές τους λένε ξεδιάντροπα ότι… ξοδεύουν γι’ αυτούς! Ούτε μια δεκάρα δεν ξοδεύουν.
Κι ενώ είναι φανεροί οι λόγοι των εκβιασμών αυτών των… «γύφτων», κι ας με συγχωρήσουν οι συμπαθείς πραγματικοί γύφτοι, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας κάνουν πως δεν βλέπουν! Πως δεν βλέπουν την ευαισθησία των Ελλήνων απέναντι στην προσφυγιά και την μετανάστευση, και βασιζόμενοι στο μπεσαλίκι των Ελλήνων… έκλεισαν τα σύνορα! Δεν καταλαβαίνουν ότι, αν και οι Έλληνες κάνουν λίγο στραβά μάτια, τίποτε δεν θα σταματήσει το… λεφούσι της προσφυγιάς και της μετανάστευσης να βρεθεί εκεί που επιδιώκει. Διότι σε καμία περίπτωση όλοι αυτοί δεν ονειρεύονται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και από αυτήν θα φύγουν με κάθε τρόπο και μέσον. Όπως οι Ούγγροι όταν έμπαιναν στην Αυστρία!

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ!..
Δεν θα σταθώ στο περιστατικό της Καρδίτσας, επειδή αυτό συζητήθηκε πολύ και κατέληξε στην ορθή λύση του, όπως θα πρέπει να συμβαίνει με όλα τα αναγνωριζόμενα λάθη. Αυτό ομολογουμένως, την επανόρθωση δηλαδή των λαθών, το έχουμε ξεχάσει εντελώς κατά τα προηγούμενα χρόνια της αριστεράς κυβέρνησης και της αυταρχικής αλαζονείας.
Θα ήθελα μόνο να σταθώ στο… ξύπνημα των ορέξεων κάποιων, που διαβιώσαντες απείραχτοι κατά την περίοδο που προαναφέρθηκε, τώρα… θυμήθηκαν τον νεοδημοκρατισμό τους και επιδιώκουν… ό,τι ήθελε προκύψει. Από τη «ζημιά» που προκάλεσε το προαναφερθέν περιστατικό θα πρέπει οι αρμόδιοι της Ν.Δ. να προσέχουν και να κωφεύουν στις οποιεσδήποτε τέτοιες παρεμβάσεις.
Οι πολίτες δεν ικανοποιούνται ακούοντας ότι οι προηγούμενοι έκαναν… χειρότερα πράγματα, όσον αφορά στην αξιοκρατία και την πολιτική τοποθέτηση του καθένα. Να μη ξεχνούν ποτέ την ρήση του αείμνηστου Τσαρούχη: «Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»!
Εδώ καημένε μία Κουντουρά, μία Παπακώστα και ένας Κουίκ δήλωσαν Συριζαίοι. Τι περιμένουν να κάνουν οι απλοί πολίτες, οι οποίοι μάλιστα πέρασαν πολύ δύσκολα τεσσεράμισι χρόνια;
Αλήθεια ποιος ήταν αυτός που έδωσε σημασία στα λόγια αυτού γερο-ΛΑΟΣ-ΑΝΕΛίτη ότι προτίθεται να γίνει Νεοδημοκράτης, αρκεί να του δοθεί μία… καλή καρέκλα; Είδατε που ο αχρείος τα φορτώνει στον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη; Σ’ αυτόν που άφησε όλους τους Έλληνες, αλλά και τους Ευρωπαίους άφωνους με την ετοιμότητά του και τον προγραμματισμό του να κυβερνήσει σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς; Και το απέδειξε έμπρακτα.
Οι προκάτοχοι της εξουσίας βγάζουν άναρθρες κραυγές και αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι «χλεύη των ηττημένων»! Αλλού στόχευε με τη φράση ο Γέρος της Δημοκρατίας!
Γι - Πας