ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΕΓΓΑΣΤΡΙΜΥΘΟΙ!..

Ακούοντας προ ημερών τον αθώο τραγουδοποιό Διονύση Σαββόπουλο, μέσα στην αγανάκτησή του για την βρώμικη ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει, να μιλά για... «εγγαστρίμυθους» του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν μου πήγε το μυαλό σε κανέναν άλλο, εκτός από έναν, τον Αλέξη Τσίπρα.
Αυτός είναι ο μοναδικός, που κατάφερε, φαίνεται με μεγάλη προπόνηση, να... βρυκολακιάσει εκείνον τον λαοπλάνο και να τραβήξει πολλές μάζες, που είχαν πιστέψει σ’ αυτόν. Έτσι εξηγείται εκείνο το 4,5% να γίνει 35%.
Η συνέχεια ήταν παρόμοια. Η απομάκρυνση από κοντά του παντός διαφωνούντος προσωπικού του φίλου και συναγωνιστή και η άντληση καινούργιων από το περιβάλλον εκείνου με θαυμαστή επιτυχία. Έφυγαν: Βαρουφάκης, Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου, Στρατούλης κλπ. Και ήρθαν Σπίρτζης, Κουρουμπλής, Κοτζιάς, Τσακαλώτος, Ξενογιαννακοπούλου κλπ., ενώ... αναμένουν στην ουρά Ραγκούσης, Μπίστης, Στ. Θεοδωράκης κλπ. Αυτός ο τελευταίος προσπαθώντας να διατηρήσει ομάδα, η οποία θα αντικαταστήσει τον Π. Καμμένο... αν χρειαστεί και καταστεί δυνατό οψέποτε!
Ίσως από κάτι τέτοια ονόματα ο Νιόνιος αναφέρθηκε σε «εγγαστρίμυθους» στον πληθυντικό.
Όλος αυτός ο βρώμικος... «προδευτισμός» κινείται γύρω από εκείνον, ο οποίος θεωρεί ότι κατάφερε να μιμηθεί με επάρκεια τον Ανδρέα Παπανδρέου και... όντας καλά στην υγεία του, να θεωρήσει ότι και με τη βοήθεια του ξένου παράγοντα, στον οποίο παραχώρησε τα πάντα και χωρίς δισταγμό, θα συνεχίσει να κυβερνά αυτόν τον τόπο με σχετική ευκολία. Ο «Ξένος παράγοντας» τρίβει τα χέρια του από ευχαρίστηση για τις προσφορές και τα μάτια του από απορία για την αιτία αυτών των προσφορών.
Έκανε όμως ένα μεγάλο λάθος ο περί ου ο λόγος «εγγαστρίμυθος». Θεώρησε τα «σκουπίδια» του Ανδρέα ότι του αρκούν για να κυβερνά εκείνος με τους... Καρανίκες του και βάλε!
Κάποτε ένας πολύ αγαπημένος μου φίλος εδώ στα Γιάννινα, που ήταν από τους πρώτους γκαρδιακούς φίλους του Ανδρέα εδώ, θέλησε να τον συναντήσει στο ξενοδοχείο που διέμενε και περιμένοντας στο Loby, βλέπει τον Ανδρέα να βγαίνει από το ασανσέρ με κάτι ηχηρά «σκουπίδια», με πλαστές επιταγές και τοιαύτα. Όταν τελικά τον συνάντησε και του είπε ότι δεν ήταν σωστό να… συναγελάζεται με τέτοια άτομα, πήρε την απάντηση, ότι χωρίς αυτά τα «σκουπίδια» δεν είναι εύκολο να φτάσεις στην εξουσία!
Ο Ανδρέας είχε δίκαιο και αποδείχτηκε στην πράξη. Ο Ανδρέας όμως ήταν ο Ανδρέας, το παιδί του Πρωθυπουργού, του Γέρου της Δημακρατίας, ενταγμένου στην αριστερά και σπουδαγμένου με τον καλύτερο τρόπο, και… μπαρουτοκαπνισμένου στις ΗΠΑ με μεγάλες εμπειρίες, που ήξερε πάντα, από την οικονομία μέχρι την πολιτική.
Ήξερε πως να πλανεύει τις μάζες και πως να κυβερνά και να ελίσσεται χωρίς σοβαρούς κινδύνους, όταν τους έβλεπε να πλησιάζουν. Το να προσπαθήσει κάποιος να τον αντιγράψει χρειάζονται κότσια τα οποία δεν τα αποχτά κανείς με… κίκια.
Εκείνος, εκτός από τα «σκουπίδια», που συνέρρευσαν μαζικά στον Σύριζα, είχε και πολλούς σοβαρούς οπαδούς και στελέχη, τα οποία, όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι και όταν βλέπουν ότι η κατάσταση εκτραχύνεται, τρίζουν δυνατά τα δόντια τους. Όποιος το παρατηρήσει μπορεί να συμμαζευτεί. Όποιος όχι, ακολουθεί το δρόμο προς τον γκρεμό. Λίγο μυαλό να έχεις το βλέπεις.
Και κάτι άλλο. Ο Ανδρέας… παραιτούσε τους υπουργούς ακόμα και εν πτήσει για μια άστοχη κουβέντα τους. Ο Τσίπρας αφήνει τον Πολάκη να ασχημονεί συνεχώς! Προχθές στην Αίγυπτο παραιτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός όταν εξερράγη ένα τραίνο σε σταθμό. Τον Τσίπρα τον έβαλαν να λέει πόσο καλά εργάστηκαν οι δικοί του για να… καούν εκατό άνθρωποι!

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ…
Διεθνής σάλος γίνεται από την οριστική ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κύπρο. Είναι και για εμάς πολύ ευχάριστο η Κύπρος μας, το μοναδικό αδελφό Κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Κόσμο, να αποχτά μία τόσο μεγάλη σημασία. Σημασία, η οποία θα κάνει κάποιες μεγάλες δυνάμεις να αναθεωρήσουν την ταπεινωτική τους στάση προς την Κύπρο σε σχέση με την τελείως, αποθρασυνθείσα Τουρκία, εδώ και 45 χρόνια.
Η Κύπρος όμως έχει ηγεσία, όχι μόνο την Κυβερνώσα, αλλά όλη την πολιτική της ηγεσία, που σε αυτά τα μεγάλα και σοβαρά θέματα δρα, όπως πρέπει να δρα κάθε υπεύθυνη ηγεσία. Άντε τώρα ο Ερντογάν να κυνηγήσει την αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία από το… «ψητό», όσες τρακατρούκες κι’ αν πετάξει με τις «γαλάζιες πατρίδες»!
Εδώ μια Καναδική εταιρεία που ανέλαβε την εκμετάλλευση του κοιτάσματος χρυσού της Χαλκιδικής, αντιμετωπίζεται ως… θανάσιμος εχθρός μας!
Από έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε πιθανή ύπαρξη υδρογονανθράκων, και γιατί όχι, σε διάφορες περιοχές, απολύτως διακαιοδοσίας μας και κυριαρχίας μας. Πριν ακόμα όμως αρχίσουν οι πραγματικές έρευνες, προηγούνται, αυξανόμενες κινητοποιήσεις εναντίον των ερευνών και όχι της εκμετάλλευσης! Τόσο ηλίθιος λαός είμαστε; Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Και το πιο ωραίο είναι το ότι, το ακόμα πιο ηλίθιο κράτος δείχνει, όχι μόνο να μη δίνει την πραγματική σημασία, που πρέπει να δώσει σε αυτές τις κινητοποιήσεις, αλλά να αφήνεται η σαφής εντύπωση οτι τις υποθάλπει κι’ όλας. Το κουδούνι όμως στα σχολεία από του χρόνου θα χτυπάει στις 9 και όχι στις οχτώ! Δεν είναι και μικρό πράγμα!

Γι - Πας