ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

Το ισόποσο των συντάξεων!...
Μέσα στο 2017 περί τις 135.000 ακίνητα παραχωρήθησαν στο κράτος το αδηφάγο, διότι οι κληρονόμοι δεν είχαν δυνατότητα να καταβάλλουν τον φόρο κληρονομιάς. Πέρυσι πάλι άλλες 58.000 ακίνητα χάθηκαν λόγω αποποιήσεως κληρονομιάς από αδυναμία καταβολής του αναλογούντος φόρου. Άν υποθέσουμε, ότι για το κάθε ακίνητο ο φόρος κατά μέσο όρο είναι περι τίς 10.000 ευρώ, τότε προσθέτοντας 135.000 και 58.000 ίσον 193.000 ακίνητα, έχουμε 1.930.000.000 ευρώ, χρήματα που χάθηκαν, γιατί οι άμυαλοι της Καραγεώργη Σερβίας ή Νίκης δεν μπορούν να ρυθμίσουν αυτές τις υποχρεώσεις σε δόσεις, ώστε οι υπόχρεοι να δυνηθούν στην καταβολή και το κράτος να εξοικονομήσει χρήματα, ισόποσα προς την περικοπή των συντάξεων και οι κληρονόμοι να μην στερηθούν τα περιουσιακά στους στοιχεία. Αλλά επικρατεί το: Κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη!

Σκοπιανή βυζαντινολογία!..
Άρχισαν, λοιπόν, τα όργανα από μέρους των Σκοπιανών με την διοργάνωση σεμιναρίου βυζαντινολογίας και αναφορά στο κράτος του Κρούμου με την συμπλήρωση 1000 χρόνων από ιδρύσεως του (1018 – 2018 μ.χ.)! Το σεμινάριο αυτό πραγματοποιήθηκε στην επισκοπή της Αχρίδος, όπου κατά τον «Εχέδωρο» αναλύθηκαν θέματα αναφερόμενα στην περίοδο εκείνη, όταν ο Βούλγαρος ηγεμών είχε κατακτήσει την Δυτική Μακεδονία και ίδρυσε το κράτος του. Τώρα, τι δουλειά έχει η Βυζαντινολογία με τον Κρούμο και τους σλάβους αυτό είναι αλλ’ νου παπά βαγγέλιο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό γίνεται προτού στεγνώσει το μελάνι στις υπογραφές που έθεσαν τα δίδυμα Τσίπρας – Ζάεφ και Κοτζιάς – Δημητρώφ στο κείμενο της Συμφωνίας της Μάλα Λίμνης, με βάση το οποίο δεν θα γίνονται αναφορές σε θέματα που αφορούν το έτερο μέρος των συμβαλλομένων. Αυτό μόνο το χαμογελαστό παιδί, το αυταπατώμενο και εξαπατώμενο μπορεί να μας το διευκρινίσει, όπως και γιατί δεν καταργείται το άρθρο 36 στο υπο αναθεώρηση σύνταγμα των Σκοπίων!..

Οι περιφρονημένοι...
Διαβάζοντας το βιβλίο του Μ. Μέρτζιου: «Εμείς οι Μακεδόνες» μένω ενεός, όταν πληροφορούμαι, ότι τόσο στη Μακεδονία όσο και στην Θράκη, όπου την περίοδο της κατοχής είχαν εγκατασταθεί βουλγαρικά στρατεύματα, τα οποία υπερέβαλαν σε καταστροφές, υπολογίζονται σε 15.000 τα ανθρώπινα θύματα και δεν τελούνται εκδηλώσεις μνήμης και σεβασμού σ’ αντίθεση με ό,τι γίνεται στην λοιπή Ελλάδα για τις δηλώσεις και τα εγκλήματα των Γερμανών. Οι Βούλγαροι την περίοδο εκείνη ήσαν σύμμαχοι των Γερμανών και με εντολή αυτών εγκαταστάθηκαν εκεί (Δράμα, Σέρρες, Ξάνθη, Ροδόπη), άρα εκτελούσαν εντολές των Γερμανών. Μετέπειτα εντάχθηκαν στη σφαίρα επιρροής των Ρώσσων, άρα όποια εκδήλωση μνήμης δεν στρέφεται εναντίον της Σοβιετικής Ενώσεως για να χολωθεί το ΚΚΕ. Θυμάμαι, όταν υπηρετούσα δάσκαλος στην περιφέρεια Κομοτηνής ετελείτο στην Κρωβύλη επιμνημόσυνη δέηση για τον ιερέα Παπακαβάζη, τον οποίο πετάλωσαν τα βουλγαρικά στρατεύματα, αλλά αυτή η εκδήλωση ήταν τοπικού και μόνον χαρακτήρος!