ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

TO ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΚΟΣΜΗΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ... ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΙ!
Λόγω καταγωγής, αλλά, έστω και όχι μόνιμης διαβίωσης, είχα γράψει καναδυό φορές για το κεντρικό ρέμα της Κοσμηράς. Φυσικά οι αρμόδιοι γνώστες του πράγματος χαμογέλασαν απλά με τον... ρομαντισμό του γράψαντος! Αυτή τη φορά, με την ευκαιρία του δράματος της «Μάνδρας» Αττικής και σαν μνημόσυνο στους εικοσιδύο νεκρούς, των περισσοτέρων αντρακλάδων, που κανένας δεν θα πίστευε ότι δεν κατέστη δυνατό να προφυλαχτούν από μία... βροχή, θα είμαι πιο συγκεκριμένος και ίσως πιο σκληρός.
Μία πρόγευση του... «πιθανού» κινδύνου δόθηκε προ διετίας περίπου με την αχρήστευση τμήματος της «Εγνατίας οδού». Εν τούτοις, μετά την αποκατάσταση της ζημιάς... «πέρα βρέχει»! Ιδού τι ακριβώς συμβαίνει και ποιος κίνδυνος εκατόμβης νεκρών επικρέμεται στην περιοχή αυτή.
Μεταξύ των δύο βουνών «Τσούκα» και «Γούβα» της Κοσμηράς υπήρχε το κεντρικό ρέμα το οποίο άρχιζε από το εξωκλήσι του Αϊ-Σάββα που βρίσκεται ακριβώς στον αυχένα της ένωσης των δύο προαναφερθέντων βουνών. Τότε και τα δύο αυτά βουνά καλλιεργούνταν για κριθάρι κυρίως, αλλά και για σιτάρι. Ταυτόχρονα υπήρχε και εξαντλητική ξύλευση των περιοχών από τα αυτοφυή κυρίως πουρνάρια, έτσι ώστε το νερό των ήπιων βροχοπτώσεων να ρέει προς την κατηφόρα εύκολα σχηματίζοντας το κεντρικό ρέμα, αλλά και ορισμένα άλλα, την δυνατή ροή των οποίων οι παλαιότεροι θυμούμαστε και τα αποτελέσματά τους. Στην εποχή του Ιωάννη Μεταξά φυτεύτηκε στις υψηλότερες παρυφές του ρέματος πευκοδάσος προστατευόμενο, το οποίο, περιέργως διατηρήθηκε τότε και στη συνέχεια επεκτάθηκε και γιγαντώθηκε.
Εκτός αυτού μεταπολεμικά σταμάτησε τόσο η καλλιέργεια των χωραφιών, όσο και η ξύλευση των αυτοφυών πουρναριών και... ω του θαύματος, το ρέμα σταμάτησε τελείως να είναι ενεργό. Αυτό αντί να διευκολύνει τους αρμοδίους να μελετήσουν και να δημιουργήσουν μία έστω και υποτυπώδη ρύθμισή του, τους αποθράσυνε και αδειοδότησαν μπαζώματα στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του και ανέγερση αποθηκών, γηπέδων και σύγχρονων... πολυτελών οικοδομημάτων ιδιαίτερα στην περιοχή της Πεδινής, η οποία κινδυνεύει περισσότερο σε περίπτωση πλημμύρας. Η Πεδινή ολόκληρη τότε θα μετατραπεί σε μία απέραντη λίμνη και οι κάτοικοί της, συν γυναιξί και τέκνοις, θα πνιγούν σαν τα ποντίκια. Πολλοί νουνεχείς Πεδινιώτες έχουν ήδη αντιληφθεί τον κίνδυνο και τρέμουν κάποια... καλοκαιρινή «στραβή», που θα εξαφανίσει το δάσος της Κοσμηράς.
Ήμουν παρών αυτό το καλοκαίρι κατά το οποίο δύο φορές έγιναν εμπρησμοί σαφείς από ανθρώπινα χέρια, την μία φορά από την πλευρά των όμορων Ασβεστοχωριτών, που το κάνουν συχνά και την άλλη στις παρυφές του χωριού της Κοσμηράς. Και τις δύο φορές ευτυχώς, οι μεν Κοσμηριώτες ήταν σε εγρήγορση, η δε πυροσβεστική υπήρξε έτοιμη και απολύτως αποτελεσματική. Η Πεδινή... «κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου» και απολάμβανε τις παροχές του Δήμου Ιωαννιτών, όπου ανήκει και η Κοσμηρά, Καποδιστριακά!
Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, ο οποίος δεν μπορεί παρά να είναι γνωστός στους αρμοδίους. Η διευθέτηση του ρέματος της Κοσμηράς αποτελεί άμεση προτεραιότητα και θα πρέπει... ύστερα και από τους νεκρούς της Μάνδρας να ταράξει τον ύπνο τους.
TA... ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΠΙΡΤΑ!
Λένε στα μικρά παιδιά πως τα... παιχνίδια με τα σπίρτα απαγορεύονται κι αυτό επειδή πολλά δράματα έχουν παρατηρηθεί από την παραβίαση του κανόνα αυτού.
Στους μεγαλύτερους λένε πως τα παιχνίδια με τα όπλα επίσης απαγορεύονται, επειδή και σ’ αυτήν την περίπτωση παρατηρήθηκαν δράματα: Τα «άδεια» όπλα τα... «γεμίζει ο διάολος» λέει ο λαός!
Και στους ακόμα μεγαλύτερους, όρα Τσοχατζόπουλο και Καμμένο, λένε ότι θα πρέπει να προσέχουν τα εξοπλιστικά προγράμματα, επειδή είναι δελεαστικά και επικίνδυνα σε τελική ανάλυση. Και ο μεν πρώτος εκ των προαναφερθέντων την πληρώνει για τα καλά τη «νύφη» που την έκανε χρυσή εκεί στο Παρίσι στο μυθικό ξενοδοχείο «Four seasons». Από παντού συνέρρεαν τα... «δωράκια» για να κάνουν εκείνον ζάπλουτο από φτωχό και τον Ελληνικό λαό... πάμφτωχο και ζητιάνο. Ο δεύτερος μέχρι στιγμής φαίνονταν να... εκμεταλλεύεται «ιδιότητες» και να εμφανίζεται ως «ακριβός» πολέμαρχος των Ελλήνων, ακόμα και για τις κατά παραγγελία, λόγω όγκου, στολές τις οποίες κατά καιρούς φοράει. Ε και κάποια ταξίδια με κρατικά έξοδα ή υπερπόντια με το κρατικό Lear Jet, δειλά-δειλά έδειχναν την Ελλάδα... να το «φυσάει το μπικικίνι» σε δύσκολους καιρούς.
Τώρα όμως τα πράγματα δείχνουν να μπλέκουν άσχημα με την ανάμειξη... «σεσημασμένων για την διαγωγή τους» μεσαζόντων σε αδιευκρίνιστου ύψους νταλαβέρια με όπλα και μπόμπες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων! Είδαμε έναν διαφωνούντα ταξίαρχο να... καρατομείται βάναυσα. Τι άλλο θα δούμε; Ο Θεός να βάλει το χέρι του.
Γι - Πας