ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΒΕΡΩΦ ΚΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ!
Όταν πριν σαράντα χρόνια ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας, ένας ΩΡΛ Λαγουμιτζής, έγραφε στην «Καθημερινή» για την αναγκαιότητα της ιδρύσεως Ιατρικής Σχολής εκεί για ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα, επικαλούνταν και την ευμενή τοποθέτηση γι’ αυτό των Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών. Ο υπογράφων, Δ/ντής τότε της Κρατικής Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, απάντησα αυτοβούλως στην ίδια θέση της «Καθημερινής», ότι εμείς, τους πέραν του Ρίου κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας, δεν μας ενδιαφέρει η Ιατρική Σχολή στην Πάτρα, μια και είναι κοντά στην Αθήνα, από τον καινούργιο τότε δρόμο Αθηνών-Πατρών. Εμάς μας ενδιαφέρει η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής στα Γιάννινα, για να έχουν πραγματική περίθαλψη οι κάτοικοι των απομακρυσμένων αυτών περιοχών. Όσο για τους σεβαστούς μας καθηγητές φαίνεται πως βολεύονται καλύτερα στην Πάτρα για να τακτοποιήσουν πιο κοντά τους τους γόνους της οικογενειοκρατίας. Σε λίγες μέρες με πήρε στο τηλέφωνο ο Υπουργός της Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ και αφού με συνεχάρη για την επιστολή μού είπε ότι ο Ν. Λούρος, έλκων την καταγωγή εκ μητρός εξ Ηπείρου, έγινε «μπαρούτι» με την αναφορά μου στους καθηγητές, αλλά θα του περάσει και γι’ αυτό συνεχίστε. Ύστερα το κύκλωμα των Πατρο-Αθηναίων, με την υφυπουργό Παιδείας κ. Κουτήφαρη κυκλοφόρησε άλλο παραμύθι. Ότι την Ιατρική Σχολή στα Γιάννινα δεν την ήθελαν οι μεγαλογιατροί της πόλης!
Τότε, με τον Γυναικολόγο Μαιευτήρα κ. Παπανικολάου και τον καρδιολόγο κ. Γιάννη Πατσούρα και οι τρεις διδάκτορες του Παν/μίου Αθηνών, εξασφαλίσαμε τις υπογραφές όλων των Δ/ντών των Κρατικών Κλινικών του Ν. Χατζηκώστα (14 τον αριθμό) με αίτημα την άμεση έκτακτη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, για αντίκρουση των παραπάνω κακοηθειών και απαίτηση για την ίδρυση Ιατρικής Σχολής στα Γιάννινα.
Ο τότε Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, αείμνηστος Απόστολος Τόλης, επίσης διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών δεν χασομέρησε και η Γεν. Συνέλευση στην ΕΗΜ περιλάμβανε το σύνολο των γιατρών των Ιωαννίνων, όπου δεν υπήρχε ουδεμία αντίρρηση, αλλά αντίθετα ομόφωνο καθολικό αίτημα: Τα υπόλοιπα είναι γνωστά, με την επιτροπή των φορέων της πόλης και την καθοδήγησή της από τον τότε πανίσχυρο Υπουργό της Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αβέρωφ, ο οποίος είχε προετοιμάσει ήδη το έδαφος στον πρωθυπουργό Κων/νο Καραμανλή, με αντιδράσεις επίσης πολλών. Είναι επίσης γνωστό το ότι από κοινού οι δυο τους είχαν αποκαταστήσει την Δημοκρατία στην Ελλάδα και δρούσαν επίσης από κοινού για την πρόοδό της που είχε ήδη καθυστερήσει.
Εάν δεν υπήρχε ο Ευάγγελος Αβέρωφ δεν επρόκειτο να ιδρυθεί Ιατρική Σχολή στα Γιάννινα και γι’ αυτό άλλωστε ο Κων/νος Καραμανλής συνήνεσε να προτιμηθεί για την ανέγερση του Νοσοκομείου της Δουρούτης, ιδιαίτερα η Σουηδική εταιρία Σκάντσκα, ειδικευόμενη στα Νοσοκομεία, η οποία άρχισε εντατικές εργασίες με τα εγκαίνια που έγιναν από τον Ευ. Αβέρωφ τον Αύγουστο του 1981. Αυτή είναι η αληθινή ιστορία που δεν είναι δυνατό να αλλοιωθεί. Ο Ευ. Αβέρωφ παρακολουθούσε τα πρώτα δύσκολα βήματά της και βοηθούσε όπου μπορούσε. Έτσι θα ήταν λογικό να τιμηθεί με την ονομασία μιας αίθουσας του Πανεπιστημίου, όχι μόνο για την συμβολή του στην ίδρυσή της, αλλά και ως πνευματικός άνθρωπος, ο οποίος συνεργαζόμενος με τον Ευεργέτη Βαρώνο Μιχ. Τοσίτσα δημιούργησε την Φοιτητική Εστία της Κάτω Κηφισιάς, που τόσο συνέβαλε στην ανάπτυξη της Ηπείρου. Αν θυμάμαι καλά 5-6 από τους πιο σπουδαίους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, προέρχονται από αυτήν. Ποτέ δεν είναι αργά.
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ...
Σε μια Σαββατοκυριακάτικη εκδρομή που διοργανώθηκε από τις γυναίκες του Ροταριανού Ομίλου Ιωαννίνων, ήταν προγραμματισμένο να επισκεφτούμε και το «Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας». Δεν είναι δυνατό να περιγράψω την συγκίνησή μου και την υπερηφάνεια που ένοιωσα σαν Έλληνας κατά την περιήγησή μου στο Μουσείο αυτό, το οποίο αποτελείται και συγκροτείται από τα υπολείμματα –κυρίως ταφικά- των λεηλασιών, των Ρωμαίων και, όποιων άλλων κατακτητών της Ιερής αυτής Ελληνικής γης, για να δείχνουν στον καθένα τζαναμπέτη κακόπιστο, ότι στη γη αυτή έζησαν, περπάτησαν και μεγαλούργησαν οι Μεγάλοι Φίλιπποι και Αλέξανδροι. Αυτοί που κανένας απολύτως νεοσλαύος ή νεοέλληνας «αριστερός» δεν είναι σε θέση να σβύσουν την ελληνικότητά τους. Αυτοί για τους οποίους εμείς υπερηφανευόμαστε και κάποιοι άλλοι –δυστυχώς και ονομαζόμενοι Έλληνες- προσπαθούν να τους σβύσουν από την Ελληνική Ιστορία, αντικαθιστώντας τους με τους... μακρινούς Φιντέλ Κάστρο και Τσε Γκεβάρα! Και το κάνουν με τόση επιμέλεια και επιμονή.
Αυτός, λοιπόν, ο «αιμοσταγής» -κατά τους διεθνείς «προοδευτικούς»- κατακτητής, ιδού πόσο πλατύτερα μορφωμένος ήταν από τις διδασκαλίες του Αριστοτέλη. Εκείνος δίδασκε: «Τους Έλληνες να τους αντιμετωπίζεις ως ηγέτης και τους βαρβάρους ως κατακτητής!
Τους πρώτους να τους αντιμετωπίζεις ως φίλους και συγγενείς και τους δεύτερους ως ζώα ή φυτά! Ιδού λοιπόν τι πίστευε ο μαθητής του: «Δεν ξεχωρίζω τους ανθρώπους, όπως κάνουν οι στενόμυαλοι, σε Έλληνες και βαρβάρους. Δεν με ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών, ούτε η ράτσα που γεννήθηκαν. Τους ξεχωρίζω με ένα μόνο κριτήριο, την αρετή. Για μένα κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρο».
Γιατί λοιπόν κύριοι «προοδευτικοί» ν’ αφήνουμε τον Αλέξανδρο για την διδασκαλία των παιδιών μας και να κυνηγάμε τους Γκεβάρες και Κάστρους;
Γι - Πας