ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
Ακόμα μία χρονιά αξιώθηκα για το προσκύνημα στο «Περιβόλι της Παναγιάς» (Άγιο Όρος), όπως κάθε φορά τις τρεις μέρες προ της Κυριακής των Βαΐων, κατά την οποία μετά την λειτουργία και την «Τράπεζα» (γεύμα) αναχωρούμε. Αυτή τη φορά στο «Ιερό Κελί του Αγίου Νικολάου Μπουραζέρη» η ημέρα της αφίξέως μας, η Πέμπτη 6.4.2017 συνέπεσε με την παραμονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (με το παλιό ημερολόγιο) και είχε πανηγυρική αγρυπνία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην καινούργια εκκλησία της «Αγίας Σκέπης», που έχτισαν με το περίσσευμα από μεράκι και πολύ μεγάλους κόπους όλοι οι εκλεκτοί πατέρες οι οποίοι αποτελούν την αδελφότητα των «Μπουραζεριτών». Δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα, μερικά από τα οποία σχετίζονται και με την περιοχή μας, γιατί θα προσκρούσω στην μετριοφροσύνη των αγαθών Πατέρων και θα το πληροφορηθούν από αρκετούς Γιαννιώτες που επισκέπτονται το Ιερό αυτό κελί.
Μπορώ όμως και θεωρώ ότι έχω χρέος να αναφερθώ στην Εκκλησία αυτή (φωτό), ή μάλλον το «καλλιτέχνημα», που είναι το τελευταίο το οποίο χτίστηκε εξ υπαρχής πρόσφατα στο «Άγιο Όρος» και θα παραδοθεί στην χρήση, τον θαυμασμό και την κρίση των μελλουμένων γενεών εις τους αιώνες!
Δεν μπορεί κάποιος με σιγουριά να περιγράψει το «κάλλος» αυτής της Εκκλησιάς, χωρίς να φοβηθεί ότι κάτι έχει παραλείψει. Μολονότι έτυχε από τις κατ’ έτος επισκέψεις μας να παρακολουθήσουμε τις εργασίες από την θεμελίωσή της το χτίσιμό της, τα «θυρανοίξια» της και τις συνεχιζόμενες εργασίες της τοιχογραφήσεώς της, οι οποίες πολύ σύντομα θα περατωθούν πλήρως.
Σε αυτήν, λοιπόν, την Εκκλησία πραγματοποιήθηκε και η πανηγυρική αγρυπνία του... «Παλαιοημερολογίτικου» Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με τις ψαλμωδίες των δύο χορωδιών αποτελουμένων από νεαρά και παλαιότερα έμπειρα μέλη της ίδιας της αδελφότητας.
Προσωπικά δεν έχω παρακολουθήσει, ή και μπορεί να μην έτυχε, τόσο καταπληκτικές Βυζαντινές χορωδίες με τον δεξιό «τενόρο» που είναι ο «Δάσκαλος» και τον νεαρό αριστερό «μπάσο» η φωνή του οποίου... σείει κυριολεκτικά τον Ναό και συνεγείρει ευλαβή συναισθήματα». Μπράβο του. Υποθέτω πολλά... λυρικά θέατρα θα σεμνύνονταν να έχουν στις τάξεις τους τέτοιες φωνές.
Παρέλειψα όμως, το ότι, εκτός των άλλων, η ομάδα των «Μπουραζεριτών» φημίζεται για την «αγιογραφική της δεινότητα» από την οποία προσπορίζεται και κάποια «έσοδα», ενώ για την αγιογράφηση της Εκκλησίας της κατέβαλε όλες της τις προσπάθειες, ώστε να της προσδώσει εκτός από το «κάλλος» θαυμαστή μεγαλοπρέπεια και κύρος, που θαυμάζεται από όλους τους σπουδαίους ή μη επισκέπτες της.
Τελειώνοντας θέλω να πω ότι η απολύτως φιλορθόδοξη αυτή αδελφότητα αποτελείται από μέλη υψηλού χριστιανικού, μορφωτικού αλλά και επιστημονικού επιπέδου διαφόρων ειδικοτήτων, τα οποία αλληλοεπιλέχτηκαν και αλληλοεκτιμήθηκαν μεταξύ τους τόσο ώστε να αποτελούν ένα σύνολο μονιασμένο, το οποίο υπηρετεί με θαυμαστή σύμπνοια την καλογερική του αυτοαφιέρωση στον Κύριό μας Ιησού, χωρίς όμως να παραλείπει να διδάσκει με μεγάλη και ταπεινή αποτελεσματικότητα όσους τυχαίνει να την επισκέπτονται με αγαθές προσκυνηματικές προθέσεις.
Δεν είναι τυχαίο που ο τ. προκαθήμενος της «Αθωνιάδας Σχολής» Επίσκοπος Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομος συνηθίζει να εορτάζει κατ’ έτος την... «γενέθλια» Επέτειο της αρχιεροσύνης του μαζί με τα μέλη της αδελφότητας των «Μπουραζεριτών», αυτές τις μέρες, προσδίδοντας μεγαλύτερη λαμπρότητα σε αυτές με την παρουσία και τις πολύ ευθύβολες παραινέσεις του, και κάνοντας και εμάς τους ταπεινούς προσκυνητές πολύ τυχερούς.
 * Το «Ιερόν Κελίον Αγίου Νικολάου Μπουραζέρη» υπάγεται κατά την Αγιορείτικη τάξη διοικητικά στην «Ιερά Μονή Χιλανδαρίου».
Γι - Πας