Γυρολογικά

on . Posted in Σχολιανά

.............................................................ΓΥΡΟΛΟΓΙΚΑ

 

Όλα έχουν τα όριά τους

Τον ύπνο του δικαίου φαίνεται να κοιμούνται οι της «Διεθνούς Αμνηστίας», αφού στην ετήσια έκθεσή τους, ούτε λίγο ούτε πολύ καταγράφουν ότι «όλο και περισσότεροι Ρομά που ζουν στην Ελλάδα, πέφτουν θύματα ρατσισμού… υφίστανται δε παρενοχλήσεις εκ μέρους των Αρχών και των πολιτών με κίνητρο το ρατσιστικό μίσος…».
Φαίνεται ότι οι «σοφοί» της Διεθνούς Αμνηστίας βλέπουν ανάποδα τα πράγματα. Για να τα δουν σωστά, ας ρίχνουν και καμιά ματιά στα αστυνομικά δελτία, που «κοσμούνται» ανελλιπώς από την κάθε λογής παρανομία των Ρομά κι ακόμη ας ρωτήσουν και όσους βρήκαν τα σπίτια τους ρημαγμένα από τους «παρενοχλούμενους» Ρομά.
Κι ακόμη ας αναρωτηθούν, πώς θα ένοιωθαν, αν το σπίτι ήταν το σπίτι τους και το κακοποιηθέν θύμα δικός τους άνθρωπος.Αλοίμονο στα θύματα

Λίγοι μόνο μήνες χρειάστηκαν να περάσουν για να ξεχαστούν εκείνα τα χημικά στη Συρία και το φρικτό έγκλημα του Άσαντ. Παρά τις απειλές της, η Αμερική, με το αλισβερίσι των μεγάλων, ούτε τη Συρία τιμώρησε, ούτε την εξουσία του Άσαντ κλόνισε. Τα χημικά ούτε κι αυτά αποσύρθηκαν, ούτε καταστράφηκαν και παραμένει άγνωστη η ποσότητά τους και  οι τόποι εναποθηκεύσεώς τους. Ώσπου να ξαναχρειασθούν.

Χαλαστήδες

Ας μην τα βάζουμε μοναχά με την περιβόητη Ρεπούση. Εκείνη μπορεί ν' απεχθάνεται τα θρησκευτικά στο Λύκειο και να θεωρεί περιττά τα Λατινικά, ακόμη και τα Αρχαία Ελληνικά, που ως νεκρή γλώσσα δεν χρησιμοποιείται πια και δεν βρίσκει το λόγο για τον οποίο πρέπει να διδάσκονται. Όμως δεν είναι η μόνη που ασχολείται με την εκθεμελίωση της ελληνικής παιδείας. Τυχαίως και από πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή Σταύρου Καλογιάννη, πληροφορηθήκαμε ότι και η Γεωμετρία υπέστη στο Λύκειο ικανές περικοπές. Κι αυτή τη φορά δεν ευθύνεται η Ρεπούση. Είναι κι άλλοι χαλαστήδες. Χάρακας που τους χρειάζεται…

Δυσπραγούσα τάξη

Σε 220.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό που υποχρεούνται να καταβάλουν ο πρώην τσάρος της Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του ως εγγύηση, προκειμένου να μη προφυλακιστούν για ανακριβή τους «πόθεν έσχες» δήλωση. Ισχυρίζονται βέβαια ότι είναι αθώοι. Ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο, προβάλλει αμείλικτο το ερώτημα: Πόσοι από τους κοινούς σοσιαλιστές, σε περίπτωση τυχόν κατηγορίας τους, θα είχαν την οικονομική δυνατότητα καταβολής μιας τόσο υψηλής εγγυήσεως, για να παραμείνουν ελεύθεροι;
Και πόσες από τις συζύγους τους θα διέθεταν 1.300.000 ευρώ, κατατεθειμένα σε Τράπεζα του εξωτερικού, για τις σπουδές των παιδιών τους, ποσό που υποτίθεται πως λησμόνησαν να συμπεριλάβουν σε περί πόθεν έσχες δήλωση;
Φαίνεται πως κάπως έτσι βίωνε το σοσιαλισμό ο Γιάννος, όταν από τα προεκλογικά μπαλκόνια διακήρυττε το περίφημο εκείνο: «για το σοσιαλισμό μαχόμαστε όλοι»!

«Γλωσσολογικά»

Είναι η πιο συχνή λέξη που χρησιμοποιούν οι Έλληνες στις καθημερινές τους συνομιλίες, χωρίς να υστερούν ούτε και οι Ελληνίδες. Τόσο συχνή μάλιστα, που οι ξένοι, ακούγοντάς την, πιστεύουν κάποιες φορές ότι αποτελεί το συνηθέστερο βαφτιστικό ελληνικό όνομα.
Λέγεται σαν ύβρις, σαν φιλική προσφώνηση, σαν απαξιωτικός χαρακτηρισμός, σαν αστείος χαιρετισμός, ακόμη και σαν καρύκευμα προτάσεως. Μερικοί την απευθύνουν και στον εαυτό τους, θέλοντας να καταδείξουν εσφαλμένη ή αποτυχούσα ενέργειά τους ή και αντιδιαστολή τους, θετική ή αρνητική, προς ενέργειες άλλων που καρπώνονται παράνομα οφέλη.
Πρόσφατο παράδειγμα η χρήση της από τον Τομπούλογλου, που απετάξατο τον χαρακτηρισμό για να εξιδανικεύσει το χρηματισμό. Ευρεία η χρήση της έγινε και πιο πρόσφατα κατά τη στιχομυθία Μπαλτάκου-Κασιδιάρη.
Δεν διστάζουν μάλιστα οι Έλληνες να αυτοαποκαλούνται κάποτε έτσι και για την ανοχή τους έναντι εκείνων που τους κυβερνούν, προσομοιαζόμενοι μαζί τους. Σεμνοτύφως, η τόσο συχνά προφορικώς απαντώμενη λέξη, σε γραπτά κείμενα χρησιμοποιείται συγκεκομμένη ή με παραποίηση των γραμμάτων της, τόσο αυτή, όσο και τα παράγωγά της. Δεν αποκλείεται όμως ενίοτε και η καθ' ολοκληρία γραφή της, όπου η απάμβλυνση των αναστολών κατέστη αποτελεσματική.


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.