ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Λεπτές οι ισορροπίες στο προσφυγικό...

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες μετά την μεταπολίτευση, που ίσως ξεπεράσει ακόμη κι αυτή της οικονομικής κρίσης, η οποία γονάτισε κυριολεκτικά την ελληνική κοινωνία κι ακόμη την ταλαιπωρεί. Ο λόγος για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος που έχει χτυπήσει την πόρτα μας τα τελευταία χρόνια. Οι συνέπειές του δραματικές, τόσο για τους ανθρώπους που φτάνουν μαζικά στην Ελλάδα – εκατοντάδες πλέον σε καθημερινή βάση (!) - όσο και για τις τοπικές κοινωνίες που βλέπουν μια κατάσταση να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εντός των συνόρων μας!
Είναι όμως αδιανόητο ένα διεθνές ανθρωπιστικό ζήτημα, που πλέον έχει μετατραπεί σε πολιτικό, να καλείται σήμερα η Ελλάδα να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του, μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα, που προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της, μετά από μια οικονομικο-κοινωνική κρίση που σάρωσε σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά της!
Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να φτάνουν ορδές προσφύγων από τις εμπόλεμες χώρες, οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν και με το παραπάνω. Παρά τις δικές τους δυσκολίες, έδειξαν ανθρώπινο πρόσωπο, ανοίγοντας την αγκαλιά τους γι’ αυτούς τους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας! Όμως, η ανεκτικότητα και η καλοσύνη αυτή φαίνεται πως παρερμηνεύτηκε από κάποιους, αφού πλέον η πλειονότητα όσων περνούν τα ελληνικά σύνορα είναι οικονομικοί μετανάστες από μη εμπόλεμες χώρες και όχι πρόσφυγες. Μάλιστα το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο σε συνδυασμό και με τα γεωπολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν στην περιοχή και τους γνωστούς εκβιασμούς του προς την Ε.Ε..
Βέβαια, για όσους ήδη βρίσκονται στη χώρα μας, αυτό που η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κάνει σε πρώτη φάση, είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες ασύλου και φυσικά να μετακινηθούν στην ενδοχώρα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας, ώστε να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Από εκεί και πέρα, εκτός από την ευρωπαϊκή βοήθεια που είναι επιβεβλημένη, άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και για αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα!

* * * 
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στα θαλάσσια σύνορά μας, νέες φουρνιές προσφύγων και μεταναστών φτάνουν και στην Ήπειρο, που ήδη φιλοξενεί σχεδόν 4.000 στις υπάρχουσες δομές. Με δεδομένο ότι θα σηκώσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό, απαιτείται μια πιο προσεκτική προσέγγιση του ζητήματος και από τους τοπικούς φορείς. Ήδη, η Κυβέρνηση αποφάσισε άμεση εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του προβλήματος, στηρίζοντας Δήμους και Περιφέρειες. Αν κι ακόμη δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί ο τρόπος από το αρμόδιο Υπουργείο, οι αυτοδιοικητικοί θα κληθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο. Κυρίως όμως θα πρέπει άμεσα να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες, που σήμερα βρίσκονται στο... μαύρο σκοτάδι, καθώς την σχεδόν αποκλειστική διαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες έχουν οι διάφορες ΜΚΟ...
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.