ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Μέτρα ΤΩΡΑ για να μην χαθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά...

● Σαν... κεραυνός εν αιθρία, έπεσε πριν από τρία και πλέον χρόνια, η είδηση ότι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, το περίφημο Γεφύρι της Πλάκας, χάθηκε στα ορμητικά νερά του Αράχθου. Το γεγονός προκάλεσε βαθιά θλίψη και απογοήτευση στους Ηπειρώτες που είδαν ένα μοναδικό μνημείο της περιοχής τους να καταρρέει!
Παρά την κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή των τοπικών Αρχών και του επιστημονικού κόσμου της χώρας, η όλη διαδικασία δεν κινήθηκε με την απαιτούμενη ταχύτητα. Το αποτέλεσμα, είναι σήμερα το Υπουργείο Υποδομών να προχωράει ουσιαστικά σε απευθείας ανάθεση (!) του έργου αναστήλωσης, ύψους 5 εκατ. ευρώ, (μόλις τρεις εταιρίες κρίθηκαν κατάλληλες για να το αναλάβουν), παρακάμπτοντας το στάδιο της προκήρυξης ενός δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού! Η αιτιολογία φυσικά... έτοιμη για όλους τους δύσπιστους, αφού το έργο χαρακτηρίστηκε «κατεπείγον» και άρα θα πρέπει οι εργασίες να ξεκινήσουν άμεσα. Μένει φυσικά να δούμε και στην πράξη, εάν ολοκληρωθεί αυτό το καλοκαίρι και το επόμενο (οι εργασίες γίνονται μόνο θερινούς μήνες), διαφορετικά για ακόμη μια φορά, το αθηνοκεντρικό κράτος θα βρεθεί αναξιόπιστο κι εκτεθειμένο!
Το Γεφύρι της Πλάκας όμως - για το οποίο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχει υπάρξει έντονο ενδιαφέρον για την αναστήλωσή του - δεν είναι το μοναδικό που χρήζει παρέμβασης. Υπάρχουν και δεκάδες άλλα γεφύρια, διάσπαρτα «έργα τέχνης» στην Ήπειρο, ίσως λιγότερο γνωστά, αλλά το καθένα με την δική του ξεχωριστή ιστορία και σημασία για την περιοχή. Κι αυτά χρειάζονται επειγόντως συντήρηση, καθώς βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης! Η φθορά που τους προκαλεί ο χρόνος και τα καιρικά φαινόμενα, πρέπει να κινητοποιήσουν τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να προχωρήσουν σ’ έναν επιτόπιο έλεγχό τους και σε όποια από αυτά κρίνεται αναγκαίο, να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες συντήρησης, πριν βρεθούμε και πάλι προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Τα δάκρυα και οι βαρύγδουπες δηλώσεις «κατόπιν εορτής», δεν θα φέρουν πίσω την πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία κινδυνεύει να χαθεί για πάντα, λόγω ανθρώπινης καθαρά αδιαφορίας!
Καμπανάκι κινδύνου για δυο πέτρινα γεφύρια στην περιοχή του Ζαγορίου έκρουσε και πάλι τελευταία ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Τσούφλης» από το Τσεπέλοβο. Αποκαλυπτική η επιστολή του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, που έγινε γνωστή προ ημερών και στην οποία γίνεται λόγος για την σημερινή κατάσταση στο γεφύρι της Κοβάτσαινας (χτισμένο το 1806) και στο γεφύρι του Χάτσιου (χτισμένο το 1804). Οι φθορές που έχουν υποστεί αυτά εξαιτίας του χρόνου, αλλά και των έντονων βροχοπτώσεων του χειμώνα, έχουν επιδεινώσει την κατάστασή τους, με τον Σύλλογο να ζητά την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών.
* * *
Φυσικά, τα δυο παραπάνω γεφύρια δεν είναι τα μόνα που κινδυνεύουν να πέσουν θύματα της φθοράς του χρόνου. Υπάρχουν και δεκάδες άλλα στο Ζαγόρι, την Κόνιτσα, το Πωγώνι, τα Τζουμέρκα, που ακόμη στέκονται όρθια (για πόσο όμως;) και που απλώς αρχικά περιμένουν έναν απλό έλεγχο. Είναι κρίμα τα μοναδικά πετρογέφυρα της Ηπείρου, τα οποία χτίστηκαν 150 και 200 χρόνια πριν και αποτελούν εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, να είναι αφημένα στην τύχη τους και όλοι να τα θυμούνται όταν ήδη είναι πολύ αργά, όπως γίνεται μ’ αυτό της Πλάκας. Ας ξεκινήσει ΤΩΡΑ, χωρίς άλλες χρονοτριβές, ένα πρόγραμμα ελέγχων και παρεμβάσεων όπου κριθεί αναγκαίο, από τους ειδικούς επιστήμονες. Ο καιρός ευνοεί. Αυτό που λείπει είναι το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Εάν θέλουν, μπορούν...
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.