ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ: Το στοίχημα θα κερδηθεί εάν ασχοληθούν νέοι άνθρωποι...
Μια μεγάλη «εκστρατεία» ανάδειξης των πλεονεκτημάτων του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο, λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα, μέσα από ενημερωτικές ημερίδες, με μπροστάρη την Περιφέρεια και την συνεργασία των Δήμων της περιοχής. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής η σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση προς νέους ανθρώπους που διστάζουν να ασχοληθούν με τον κλάδο, φοβούμενοι ότι σε μια χώρα που όλα είναι ρευστά και τα πράγματα αλλάζουν από την μια στιγμή στην άλλη, οποιοδήποτε νέο εγχείρημα κι αν ξεκινήσουν δεν πρόκειται να επιτύχει και ίσως βρεθούν εκτεθειμένοι!
Είναι όμως πολύ θετικό το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι τοπικοί φορείς γνωρίζουν πλέον ότι η ποιότητα των προϊόντων της Ηπείρου αποτελεί το δυνατό της χαρτί για να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο και συνάμα να ενισχύσει την τοπική οικονομία, συμβάλλοντας εμπράκτως στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Εξάλλου, μόνο με σχέδιο και συντονισμό μπορεί να δοθεί ώθηση στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος έχει ακόμη τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και μπορεί να βοηθήσει νέους ανθρώπους για να ασχοληθούν συστηματικά και με αξιώσεις. Φαίνεται λοιπόν πως ο κοινός στρατηγικός σχεδιασμός προώθησης των προϊόντων, υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας, για τον οποίο πολλές φορές και ο «Π.Λ.» μέσα από τις στήλες του έκανε λόγο, αρχίζει να παίρνει... σάρκα και οστά, αφού όπως τονίστηκε και στην τελευταία ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μόνο έτσι μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.
Το στοίχημα βέβαια είναι να πεισθούν οι νέοι άνθρωποι για τις ευκαιρίες που δίνει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 20, γι’ αυτό και οι φορείς έχουν επιδοθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να ενταχθούν σ’ αυτό όσο το δυνατόν περισσότεροι. Και μπορεί σήμερα ο πρωτογενής τομέας θεωρητικά να αποτελεί διέξοδο για πολλούς, όμως κυριαρχεί ακόμη ο φόβος για την επόμενη μέρα. Επειδή ποτέ δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για το τι του ξημερώνει στην Ελλάδα, το «κλειδί» βρίσκεται στην στήριξη που μπορούν να παράσχουν οι τοπικοί φορείς και κυρίως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας σε όσους επιχειρήσουν να ενταχθούν στα προγράμματα. Και βεβαίως να υπάρξει στροφή σε καλλιέργειες, με νέες μεθόδους και καινοτόμες εφαρμογές, καθώς και στην εξασφάλιση των αγορών, στις οποίες θα προωθούνται τα προϊόντα.
Ένας τομέας, που υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό, αλλά, δυστυχώς, τίποτα οργανωμένα δεν έχει γίνει για να αναπτυχθεί σωστά, είναι τα βιολογικά προϊόντα! Ο Πρόεδρος της «Ένωσης Αγροτών» Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης στην τελευταία ημερίδα, έκανε γνωστό ότι θα δημιουργηθεί μονάδα βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων, μέσω ομάδας παραγωγών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ταυτόχρονα μονάδα παραγωγής βιολογικών ζωοτροφών. Αυτή η προσπάθεια είναι πράγματι καινοτόμα, μιας και η Ήπειρος διαθέτει καλή πρώτη ύλη για βιολογικά προϊόντα, αρκεί να μην μείνει κι αυτή η προσπάθεια μισή!
* * *
Μπορεί η ποιότητα των προϊόντων να είναι το «Α» και το «Ω», ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς σήμερα και πώς θα τα προωθήσει στις αγορές, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες και τιμές. Το παρήγορο σ’ αυτή την προσπάθεια, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, είναι ότι «είμαστε όλοι μαζί»! Η συνεργασία πάντα φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και σ’ αυτή την περίπτωση...
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.