ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Ποιοι ρυπαίνουν τη Λίμνη και μένουν στο απυρόβλητο;
Μια ακόμη συζήτηση για την προστασία της θρυλικής Λίμνης Παμβώτιδας, την έφερε και πάλι στο επίκεντρο τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την τύχη του Προεδρικού Διατάγματος, αλλά και την πορεία επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού. Μάλιστα, όσον αφορά στο δεύτερο ζήτημα, η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων επιχειρεί να... αποτινάξει από πάνω της κάθε ευθύνη για την όποια κωλυσιεργία, λες και δεν είναι αυτή υπεύθυνη για τη λειτουργία του Δήμου τα τελευταία 3,5 χρόνια! Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα είναι προσφιλής η τακτική όσων βρίσκονται στην εξουσία, τοπική ή κεντρική, πάντα για ό,τι κακό συμβαίνει, τις ευθύνες να τις ρίχνουν σε κάποιους άλλους. Είτε αυτοί είναι οι προηγούμενοι, είτε οι «κακές» δημόσιες υπηρεσίες, είτε ο... ανάδρομος Ερμής! 
Η εικόνα της Λίμνης, όπως και η δυσοσμία που πολλές φορές αναδύεται απ’ αυτή, είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Και μπορεί οι τοπικοί φορείς να δείχνουν –τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο– ότι έχουν σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία της Λίμνης, όμως επί της ουσίας τίποτε δεν γίνεται για να αποτυπώνεται το ενδιαφέρον τους και στην πράξη. Μέχρι και συντονιστικό όργανο είχε συσταθεί (Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Ιωαννιτών, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Πανεπιστήμιο), η λειτουργία του οποίου όμως –φαίνεται εκ του αποτελέσματος- δεν αποδίδει καρπούς!
Κάπως έτσι ο καιρός περνάει και ανενόχλητα κάποιοι συνεχίζουν να ρυπαίνουν τη Λίμνη, σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες του ίδιου του Περιφερειάρχη Ηπείρου. «Όταν βρέχει κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία αυτά που έχουν συγκεντρώσει σε παράνομες δεξαμενές, να τα διοχετεύουν στη Λίμνη», ανέφερε επανειλημμένα ο Αλ. Καχριμάνης τις τελευταίες μέρες, προκαλώντας την αγανάκτηση των πολιτών, που βλέπουν ότι κάποιοι γνωρίζουν, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν την συνεχιζόμενη επιβάρυνση της Παμβώτιδας από εξωγενείς παράγοντες!
Ποιους εννοεί άραγε ο Περιφερειάρχης; Τους γνωρίζει; Κι αν ναι, ας τους κατανομάσει. Δεν υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες μπορεί και πρέπει πάραυτα να παρέμβουν; Η ΔΕΥΑΙ που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια, γιατί δεν φροντίζει να κάνει τους απαιτούμενους ελέγχους, πριν τα λύματα φτάσουν στη Λίμνη; Και αφού αυτή δεν θέλει ή δεν μπορεί, η Περιφέρεια Ηπείρου που συχνά εξαπολύει μύδρους, γιατί δεν παίρνει την υπόθεση στα χέρια της, από την στιγμή μάλιστα που η ίδια προβαίνει σε σοβαρές καταγγελίες;
* * *
Αλλά είπαμε, στην Ελλάδα ζητήματα που «καίνε» καλύτερα να μην τα ακουμπάμε! Όμως δεν αρκεί να αναγνωρίζει κανείς το πρόβλημα και να μην κάνει τίποτα για να το λύσει. Ναι, η θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος αδικαιολόγητα παραμένει σε εκκρεμότητα και γι’ αυτό η Πολιτεία φέρει τεράστιες ευθύνες. Όμως τις δικές τους ευθύνες έχουν και οι τοπικοί φορείς, οι οποίοι θα πρέπει να προχωρούν σε άμεσες δραστικές παρεμβάσεις όχι μόνο όταν έχουν την βεβαιότητα, αλλά ακόμη και μια απλή υπόνοια, ότι κάποιοι... ασελγούν σε βάρος της Παμβώτιδας. Έχουν το σθένος να το κάνουν ή φοβούνται μην έρθουν αντιμέτωποι με κάποια συμφέροντα; Όσοι ασκούν εξουσία και την βλέπουν ως λειτούργημα, θα πρέπει αποφασιστικά τώρα να παρέμβουν...

 

ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)