ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

«Let’s Do It» κάθε μέρα για το περιβάλλον μας!..
- Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Μια ακόμη επιτυχημένη περιβαλλοντική δράση σε πανελλαδικό επίπεδο, η γνωστή προτροπή «Let’s Do It Greece», πραγματοποιήθηκε χθες σε διάφορα μέρη της χώρας, από ομάδες πολιτών, εθελοντικές οργανώσεις, σχολεία, συλλόγους και διάφορους άλλους φορείς, με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία και να υπενθυμίσει στην Πολιτεία πόσο σημαντικό είναι για την ίδια μας την ύπαρξη, η προστασία του περιβάλλλοντος. Εκτός λοιπόν από το ουσιαστικό αποτέλεσμα που είχε η εν λόγω δράση - αφού εκατοντάδες άνθρωποι έστω και για μια μέρα προχώρησαν σε ουσιαστικές παρεμβάσεις, καθαρίζοντας διάφορα σημεία της χώρας - το μεγάλο στοίχημα ήταν να γίνει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση ΟΛΟΙ μας, να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον σαν το σπίτι μας. Γιατί στην ουσία είναι το σπίτι μας και εάν το διατηρούμε καθαρό και το προσέχουμε, θα είναι καλύτερη και η ποιότητα ζωής μας.
Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στην χθεσινή εκστρατεία καθαρισμού και στα Γιάννενα, με διάφορες ομάδες να διασκορπίζονται σε σημεία της πόλης και με χαρά να φροντίζουν τους εξωτερικούς χώρους, απομακρύνοντας σκουπίδια και άλλα άχρηστα αντικείμενα που δημιουργούν εικόνες εγκατάλειψης.  Και είναι αδιαμφισβήτο γεγονός ότι, δυστυχώς, η πόλη μας δεν θεωρείται υπόδειγμα καθαριότητας και νοικοκυροσύνης. Αρκεί μια βόλτα μόνο σε κεντρικά σημεία της και θα το διαπιστώσει ο καθένας.
Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι: φθάνει μια μόνο μέρα, σαν την χθεσινή, για ν’ αλλάξει η εικόνα των Ιωαννίνων; Φυσικά και όχι! Ωστόσο είναι μια σπουδαία ευκαιρία για όλους μας, πολίτες αλλά και Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αναλογιστούμε πόσο πραγματικά θέλουμε μια πόλη καθαρή, περιποιημένη και ανθρώπινη. Για να αναδεικνύεται η απαράμιλλη φυσική της ομορφιά, με την εντυπωσιακή, αλλά κατά τ’ άλλα αφημένη στην τύχη της Λίμνη, τα γραφικά δρομάκια, τα ξεχωριστά κτίρια που σήμερα δυστυχώς ρημάζουν, τις πλατείες, τα πάρκα κ.α. σημεία που εάν προσεχθούν απ’ όλους μας (!) μπορούν να ισχυροποιήσουν το «brand name» των Ιωαννίνων!
•••
Όλοι μας, ο καθένας στο μέτρο που του αναλογεί, μπορεί να συμβάλλει στην διαμόρφωση μιας άλλης εικόνας των Ιωαννίνων, αυτής που πραγματικά της αξίζει. Δεν αρκεί να μείνουμε στο συμπέρασμα ότι άλλη μια περιβαλλοντική δράση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, περιμένοντας την επόμενη χρονιά για να επαναληφθεί. Ούτε φυσικά στο ότι θα βγουν κάποιες φωτογραφίες και θα γίνουν οι απαραίτητες δηλώσεις, οι οποίες θα μας εφησυχάσουν ότι έτσι κάναμε το χρέος μας σαν πολίτες, απέναντι στο περιβάλλον. Το σύνθημα «Let’s Do It» ας γίνει βίωμα στον καθένα και ας το ακολουθεί σε καθημερινή βάση στη ζωή του. Βίωμα όμως να γίνει και στους τοπικούς φορείς, δίνοντας εμπράκτως το καλό παράδειγμα, με μικρές, αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις, που μπορούν να συμβάλλουν στην αλλαγή της εικόνας της πόλης προς το καλύτερο. Δρώντας όλοι μαζί, έχουμε περισσότερες πιθανότητες το αποτέλεσμα να είναι πράγματι εντυπωσιακό!..
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.