ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Οι  κινητές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. δεν λύνουν το πρόβλημα της αστυνόμευσης των συνόρων!..

Εντείνονται τον τελευταίο καιρό οι φωνές που επαναφέρουν επιτακτικά στην επικαιρότητα το ζήτημα της ασφάλειας στην Ηπειρωτική ύπαιθρο και τα παραμεθόρια χωριά μας, αφού ο φόβος τόσο στους μόνιμους κατοίκους, όσο και στους απόδημους, που αποφεύγουν πλέον να επισκέπτονται τις πατρογονικές τους εστίες, έχει φωλιάσει για τα καλά μέσα τους. Τα αιτήματα από τους Δημάρχους των ακριτικών Δήμων προς την Πολιτεία πέφτουν «βροχή», συσκέψεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα από Αποδημικές Οργανώσεις και πιο σπάνια ερωτήσεις κατατίθενται στη Βουλή.
Όμως μέχρι σήμερα, οι αρμόδιοι  αν και διαπιστώνουν την αναγκαιότητα για ενίσχυση της αστυνόμευσης, ωστόσο τίποτα πρακτικό δεν έχουν  δρομολογήσει. Εκτός από την επανεργοποίηση του φυλακίου στο Πληκάτι Κόνιτσας, που και γι’ αυτή ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, παρά μόνο η πληροφορία ότι άρχισαν οι προετοιμασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων για να λειτουργήσει κάποια στιγμή!
Όμως, το θέμα με την ανασφάλεια στην ακριτική Ήπειρο δεν προέκυψε τώρα. Όσο περνάει ο καιρός, το πρόβλημα μεγαλώνει κι αυτό αποδεικνύεται από τις επιθέσεις που καταγράφονται σε κλειστά σπίτια, εκκλησίες, κοπάδια, ενώ ο φόβος εντείνεται και με το πέρασμα διακινητών μεγαλων ποσοτήτων ναρκωτικών, που μπορεί να να μην έχουν στόχο τους κατοίκους και τις περιουσίες τους, ωστόσο δεν αργεί να συμβεί το κακό, όταν κάτι «στραβώσει» στη μεταφορά.
Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στην περιοχή μας ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, ο οποίος συναντήθηκε με αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ. τόσο στα Γιάννενα, όσο και στον Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς. Λίγες μέρες πριν, έδωσε το «παρών» σε σύσκεψη που πραγματοποιήσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΠΣΕ) στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα την ελλιπή αστυνόμευση στα ακριτικά χωριά μας. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στην ακριτική Ήπειρο, ωστόσο κατά την εδώ επίσκεψή του,  απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, παρά μόνο εξήρε την προσπάθεια και την αποτελεσματικότητα των αστυνομικών στην πάταξη του εγκλήματος και κάλεσε τους πολίτες να νιώθουν ασφαλείς! Βέβαια, οι κάτοικοι και όσοι δραστηριοποιούνται στα παραμεθόρια χωριά έχουν διαφορετική άποψη, αλλά μάλλον αυτό είναι «ψιλά γράμματα» για τον Γενικό Γραμματέα.  Η αναφορά που έκανε στις κινητές αστυνομικές μονάδες που πηγαίνουν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και τον τοπικό αστυνόμο, έναν θεσμό που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες στο Δήμο Νικολάου Σκουφά Άρτας, γνωρίζει πολύ καλά τόσο ο ίδιος, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί, ότι δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Είναι αναμφίβολα μια σημαντική υπηρεσία προς τους κατοίκους, αλλά έχει κυρίως διεκπεραιωτικό παρά ενεργό επιχειρησιακό ρόλο. Τα δρομολόγια είναι προκαθορισμένα, δημοσιοποιημένα, οπότε αυτός ο θεσμός - που καλά κάνει και υπάρχει - δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας των κατοίκων.
* * *
Το πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης στην ακριτική Ήπειρο το έχει αναδείξει επανειλημμένα ο «Πρωινός Λόγος», όπως και αυτή η στήλη, αφού οι εκκλήσεις των μόνιμων κατοίκων είναι συνεχείς και έντονες. Πολύ δε περισσότερο ενόψει Πάσχα, που δεν θέλουν να δουν τα χωριά τους μαραζωμένα, αφού λόγω του φόβου πολλοί απόδημοι Ηπειρώτες σκέφτονται πολύ σοβαρά εάν θα πάρουν την απόφαση να τα επισκεφτούν για τις γιορτές. Το εάν οι εκκλήσεις κατοίκων και φορεών, θα βρουν σύντομα ανταπόκριση από την Πολιτεία, αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις στην Αθήνα, θα δώσουν την απαιτούμενη προσοχή σε μια περιοχή με σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.