ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Η χώρα αφημένη στον… αυτόματο πιλότο!

● Μπορεί τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον των Γιαννιωτών να έχει μονοπωλήσει η «φιλοξενία» προσφύγων στον καταυλισμό του Κατσικά, η οποία μάλιστα γίνεται κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και με την Κυβέρνηση να… σφυρίζει αδιάφορα στις εκκλήσεις των τοπικών φορέων, ωστόσο μεγάλο «αγκάθι» για τον Δήμο Ιωαννιτών αποτελούν οι περιορισμένες χρηματοδοτήσεις στις κοινωνικές δομές του, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει σημαντικά ο ρόλος τους. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την στήριξη εκατοντάδων άπορων συμπολιτών μας, οι οποίοι κυριολεκτικά έχουν γονατίσει, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης!
 Δυστυχώς όμως η Πολιτεία αποδεικνύεται ανήμπορη, όχι μόνο να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, η οποία λαμβάνει επικίνδυνες ανθρωπιστικές διαστάσεις στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της χώρας. Αποτέλεσμα; Να αδυνατεί να ενισχύσει τις δομές των Δήμων, οι οποίες προσπαθούν, με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν να σταθούν δίπλα στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι δομές, περιέγραψε παραστατικά ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών Φιλ. Τσουμάνης, κάνοντας λόγο για Παιδικούς Σταθμούς που βρίσκονται στα όριά τους και μια επισιτιστική βοήθεια… κοροϊδία! Και εάν δεν είναι κοροϊδία η διάθεση ανά δίμηνο ενός κοτόπουλου σε έξι άτομα, τότε τι είναι;
Για να μην αναφερθούμε και στον αποκλεισμό του Δήμου Ιωαννιτών από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που έρχεται να δώσει την χαριστική βολή σε μια περιοχή που μαστίζεται εδώ και χρόνια από την ανεργία, έχοντας έναν από τους υψηλότερους δείκτες πανελλαδικά και μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό! Φαίνεται όμως πως η Κυβέρνηση έχει άλλες μονάδες μέτρησης (!), σύμφωνα με τις οποίες στον Δήμο Ιωαννιτών η ανεργία… αντέχει ακόμη!  Φυσικά και δεν είναι λύση τα περιορισμένης διάρκειας προγράμματα εργασίας για την αποτελεσματική και σε βάθος χρόνου αντιμετώπιση της ανεργίας. Είναι όμως μια κάποια προσωρινή ανακούφιση για χιλιάδες νέους, σε μια χώρα που στην ουσία έχει μπει στον… αυτόματο πιλότο και βαδίζει στα τυφλά! Εξάλλου, η λέξη Ανάπτυξη τείνει να εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο της σημερινής Κυβέρνησης!
* * *
Ο Νομός Ιωαννίνων, είναι γεγονός ότι ζει μια από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων χρόνων. Εκτός από τα προβλήματα ανεργίας, φτώχειας και ανέχειας που αντιμετωπίζει μεγάλο τμήμα των κατοίκων του, καλείται να βοηθήσει και έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Και σ’ αυτό το κομμάτι, δυστυχώς, η Κυβέρνηση είναι απούσα! Εξακολουθεί να αδιαφορεί στις εκκλήσεις των τοπικών φορέων για καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης στον μεγάλο προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά, αφήνοντας τις προτάσεις της Αυτοδιοίκηση χωρίς ουσιαστική στήριξη.
Το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στην περιοχή μας η αναπλ. Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου και… δεσμεύτηκε (!) να μεταφέρει στην Κυβέρνηση τις ενστάσεις των τοπικών αρχών για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στον χώρο. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει κινητοποίηση και δεν θα αποδειχτεί και αυτή η δήλωση ένα ακόμη πυροτέχνημα απ’ όσα μας έχουν συνηθίσει κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όταν επισκέπτονται την περιοχή μας…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.