ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Οι τοπικοί φορείς πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο!

● Σε μια βραδυφλεγή βόμβα έχει μετατραπεί το προσφυγικό στη χώρα μας, με την Κυβέρνηση, δυστυχώς, να δείχνει ότι έχει χάσει τον έλεγχο (αν και δεν τον είχε πλήρως ποτέ)! Οι άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν αυτή την στιγμή χιλιάδες πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις, τόσο για τους ίδιους, όσο και για την ελληνική κοινωνία, που βλέπει ότι το επίσημο Κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί την μεγαλύτερη ίσως ανθρωπιστική κρίση, μετά την μεταπολίτευση.
Χιλιάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι σε ακατάλληλους χώρους, που δεν γνωρίζουν πότε θα φύγουν από την χώρα μας και χωρίς να έχουν ούτε καν τις βασικές υποδομές υγιεινής, απειλούν ακόμη και με εξεγέρσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες. Τα «θερμά» επεισόδια που έχουν ήδη παρατηρηθεί σε άτυπους καταυλισμούς κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, θέτοντας την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των προσφυγών έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες και στην περιοχή μας, με την κατάσταση στον Κατσικά, όπου βρίσκονται πάνω από 1.000 άτομα, να βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Μέσα σ’ αυτό το γενικότερο αλαλούμ και την ασυνεννοησία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, τα ερωτηματικά για το ποιος έχει την ευθύνη της διαχείρισης των προσφύγων εξακολουθούν να απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Αν και ο Στρατός θεωρητικά έχει το γενικό πρόσταγμα στα Κέντρα Φιλοξενίας, εντούτοις, ασαφής είναι ακόμη ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία στην ουσία είναι αυτή που καλείται να σηκώσει και το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Κι ενώ η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι ΟΤΑ θα έχουν αρμοδιότητες και κυρίως πόρους, μέχρι τώρα τα χέρια τους είναι δεμένα. Ακόμη και για το πότε και πόσοι πρόσφυγες θα φτάσουν στην περιοχή μας, Δήμος και Περιφέρεια δεν έχουν καμία πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να ενημερώνονται όταν πια έχουν ήδη φτάσει τα λεωφορεία!
Και μέσα σ’ αυτή την πρωτοφανή και πλήρη σύγχυση για το ποιος κάνει τι, οι ξένες ΜΚΟ που έχουν… στρατοπεδεύσει στον καταυλισμό του Κατσικά, θολώνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο. Η παρουσία τους εκεί δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το ποια είναι η δράση τους, αλλά κυρίως για το ότι μέχρι σήμερα δεν λογοδοτούν σε κανέναν! Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι όπου εμπλέκονται ΜΚΟ, χωρίς κανέναν έλεγχο και πίσω από την βιτρίνα του εθελοντισμού, μπορεί να κρύβονται ύποπτα συμφέροντα, σίγουρα πάντως ξένα προς τη χώρα μας!
TTT
Είναι τουλάχιστον υποτιμητικό, επειδή εμείς δεν μπορούμε να διαχειριστούμε μια πολύ σοβαρή κρίση εντός των συνόρων μας, να αφήνουμε χώρο να δρουν οι ξένοι ανενόχλητοι και χωρίς να γνωρίζουμε τις πραγματικές τους διαθέσεις! Θέλουν να συνδράμουν, μιας και πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ανθρωπιστικό ζήτημα; Πολύ ευχαρίστως. Κουμάντο όμως στην χώρα, θα πρέπει να κάνει η ελληνική Πολιτεία!
Αλλά και οι τοπικοί φορείς από την πλευρά τους καλό θα είναι να κρατούν αποστάσεις και να μην ταυτίζονται με τις ΜΚΟ. Οι Ηπειρώτες, που από την πρώτη στιγμή έμπρακτα έχουν δείξει την Αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες, θέλουν να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην περιοχή. Κι αυτό δεν το περιμένουν από τις ΜΚΟ, αλλά από τους επίσημους τοπικούς φορείς. Ας μην τα ισοπεδώσουμε όλα πια σ’ αυτή τη χώρα!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.