ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Ποιος τελικά είναι ο ρόλος των ΜΚΟ στην περιοχή μας;

● Αν και ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της διαχείρισης ενός πολύ δύσκολου ανθρωπιστικού ζητήματος, του προσφυγικού, εντούτοις έχουν διαφανεί ήδη σοβαρά προβλήματα, κυρίως σε επίπεδο συντονισμού. Με δεδομένο λοιπόν ότι η υπάρχουσα κατάσταση θα γίνει ακόμη δυσκολότερη, αφού μέρα με τη μέρα προωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες σε όλα τα Κέντρα Φιλοξενίας της χώρας - σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν Ειδομένη και Πειραιάς - κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει πρωτίστως συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση εκ του αποτελέσματος πιάστηκε στον… ύπνο, τόσο όσον αφορά στην προετοιμασία της χώρας να υποδεχτεί ένα μεγάλο κύμα προσφύγων εντός των συνόρων της, όσο και στην προσωρινή (;) φιλοξενία τους, κάνει το έργο των τοπικών φορέων ακόμη πιο δύσκολο. Την δυστοκία λοιπόν που παρατηρείται στο κομμάτι του συντονισμού, μπορεί να την εντοπίσει κανείς και στην Ήπειρο. Το Συντονιστικό όργανο που συγκροτήθηκε για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού, φαίνεται πως ακόμη δεν έχει βρει τους ρυθμούς του, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτηματικά για το ποιος τελικά κάνει… κουμάντο και εάν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος!
Και μπορεί ο Στρατός να έχει τον πρώτο λόγο ως προς την καταγραφή των προσφύγων, το στήσιμο σκηνών και την σίτισή τους, ωστόσο ερωτηματικά εγείρονται τελευταία για την παρουσία ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βρίσκονται και στην Ήπειρο. Τα πράγματα βέβαια είναι πολύ απλά, όσο και εάν κάποιοι θέλουν να τα παρουσιάζουν πολύπλοκα. Ποιος δίνει την άδεια να δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας οι ξένες ΜΚΟ; Είναι καταγεγραμμένες και αναγνωρισμένες επίσημα; Υπόκεινται σε κάποιον έλεγχο και από ποιον; Χρηματοδοτούνται και από πού; Προχωρούν μόνοι τους σε συγκέντρωση ειδών για τους πρόσφυγες ή συνεργάζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ερωτήματα που κυρίως προέρχονται από τους απλούς πολίτες και έχουν στόχο να υπάρξει ένα ξεκάθαρο τοπίο, για να μην έρθουμε και εδώ αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις.
T T T
Οι ξένες Οργανώσεις που φτάνουν στην Ελλάδα επιβάλ­λεται να ελέγχονται συστηματικά, για να μην υπάρχει καμία υποψία για το ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη χώρα μας. Είναι γνωστό ότι με το πρόσχημα της εθελοντικής προσφοράς, πολλά και ανεξέλεγκτα μπορούν να συμβούν. Ακόμη και να παιχτούν περίεργα παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων, ειδικά όταν σ’ έναν χώρο, όπως ο καταυλισμός του Κατσικά, βρίσκονται πάνω από 1.000 άνθρωποι, με την προοπτική μάλιστα αυτοί σύντομα να γίνουν 2.000, ίσως 3.000!  Εκεί λοιπόν να εστιάσει το Συντονιστικό που έχει συσταθεί στην περιοχή μας, με την συνεργασία φυσικά του Στρατού. Συνεχείς θα πρέπει να είναι οι έλεγχοι για το ποιος κάνει τι, στα Κέντρα Φιλοξενίας…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.