ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Υπάρχει διέξοδος στα σημερινά αδιέξοδα;
● Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκεται τελευταία η χώρα, με την Κυβέρνηση πανικόβλητη να επιχειρεί να διαχειριστεί όλα τα καυτά μέτωπα, χωρίς μέχρι στιγμής να φαίνεται ότι έχει τον έλεγχο. Κι ενώ οι κοινωνικές αναταράξεις εντός συνόρων, παρατείνουν την αβεβαιότητα σε πολιτικό επίπεδο, σε μείζον θέμα έχει πλέον εξελιχθεί η διαχείριση του προσφυγικού, μια βραδυφλεγής βόμβα, που απειλεί να θέσει την Ελλάδα στο περιθώριο, δημιουργώντας ταυτόχρονα τεράστια προβλήματα και στο εσωτερικό της.
Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η σοβαρότερη ίσως πρόκληση για όλη την Ευρώπη (η Ελλάδα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, λόγω γεωγραφικής θέσης), έχει δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες και δυσκολίες στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, που ζητούν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και μέτρα από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Οι τοπικές κοινωνίες, κυρίως στα νησιά που έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με το τεράστιο κύμα προσφύγων, έδειξαν και θα συνεχίσουν να δείχνουν τα τεράστια αποθέματα ανθρωπιάς, που εξάλλου διακατέχουν την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Όμως δεν αρκεί αυτό και ούτε μπορεί να επαναπαύονται στις καλές προθέσεις και τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα των πολιτών. Γιατί πολύ απλά οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί. Εξάλλου, η ίδια η ελληνική κοινωνία βρίσκεται υπό συνεχή πίεση, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, την οποία μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση δείχνει ότι ούτε αυτή μπορεί να διαχειριστεί.
Έχοντας λοιπόν μέτωπα ανοιχτά με όλες σχεδόν τις επαγγελματικές ομάδες της χώρας και τους πολίτες να βρίσκονται στους δρόμους, η Ευρώπη στέλνει τα δικά της… τελεσίγραφα όσον αφορά το προσφυγικό και τις υποχρεώσεις της χώρας μας. Οι απειλές ότι θα κλείσουν τα σύνορα και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, αρχίζουν να γίνονται πιεστικές, δημιουργώντας τεράστιο κλίμα ανησυχίας στους πολίτες. Κι αυτό γιατί βλέπουν ότι οι κυβερνώντες στην πράξη, δεν είναι προετοιμασμένοι για τη διαχείριση μιας ακόμη πολύ σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης. Όταν αποδεικνύονται ανίκανοι να βρουν λύσεις για τα «καθ’ ημάς», πώς αλήθεια, θα μπορέσουν να σηκώσουν ένα ακόμη βαρύ φορτίο ευθυνών που έχει να κάνει με τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών;
* * *
Η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. Έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Οι ευθύνες της σημερινής Κυβέρνησης είναι τεράστιες και μέχρι στιγμής, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως δεν μπορεί να τις σηκώσει. Υπάρχει άραγε διέξοδος από τα σημερινά αδιέξοδα; Την απάντηση θα πρέπει να δώσει άμεσα με μέτρα και πράξεις ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας και όλη την ευθύνη, την οποία εξάλλου ο ελληνικός λαός του ανέθεσε. Δύσκολοι καιροί, δυσκολότερες οι αποφάσεις… Πάντως, εν τέλει, αυτό που ισχύει διαχρονικά είναι ότι «στις Δημοκρατίες, δεν υπάρχουν αδιέξοδα»…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.