ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Μόνο όταν οι θέσεις δουλειάς γίνουν παραγωγικές η χώρα θα πάει μπροστά

- Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Καθόλου αισιόδοξα, δυστυχώς, τα νέα που έρχονται από το μέτωπο της απασχόλησης στην Ήπειρο, η οποία εξακολουθεί να κρατά σταθερά τα… σκήπτρα της ανεργίας σε πανελλαδικό επίπεδο. Επιβεβαιώνονται έτσι οι… Κασσάνδρες ότι και το επόμενο διάστημα δεν αναμένεται ν’ αλλάξει η σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας. Η απογοήτευση στις τάξεις των νέων, της πιο παραγωγικής ηλικίας, είναι διάχυτη, με αποτέλεσμα για πολλούς η φυγή στο εξωτερικό να αποτελεί πλέον μονόδρομο!
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία, που αφορούν τον Ιούλιο – που υποτίθεται ότι λόγω καλοκαιρινής σεζόν η ανεργία έπρεπε να ακολουθεί πτωτική πορεία – ήταν αποκαρδιωτικά. Το ποσοστό της στην Ήπειρο έφτασε το 27,1%, ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με τον Ιούνιο (26,8%) και σταθερό σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο. Αυτό αποδεικνύει ότι η κατάσταση μένει στάσιμη, ενώ εάν αναλογιστεί κανείς πώς έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες, τότε μάλλον δεν έχουμε να περιμένουμε καμιά αλλαγή του δυσμενούς αυτού κλίματος. Μαζί μ’ όλα αυτά, καθημερινά μας… βομβαρδίζουν με τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, προσθέτοντας νέους φόρους και «χαράτσια» που έρχονται… ελέω τρίτου μνημονίου.
Την ίδια ώρα όμως, καμία πρωτοβουλία δεν ανακοινώνεται για το πώς θα διαχειριστούν οι πολίτες τη νέα φοροκαταιγίδα που έρχεται. Κατά την διάρκεια του προηγούμενου επταμήνου, αλλά και μετά τη νέα εντολή που πήρε ο Αλ. Τσίπρας, ποιος από τους κυβερνώντες βγήκε υπεύθυνα να ανακοινώσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας; Δυστυχώς, ουδείς! Ακόμη και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις οι αρμόδιοι υπουργοί ακροθιγώς αναφέρθηκαν σ’ αυτή, λέγοντας αόριστα ότι δήθεν υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπισή της. Συγκεκριμένα μέτρα όμως που θα λάβουν προς αυτή την κατεύθυνση, δεν ήταν σε θέση να περιγράψουν. Στάθηκαν στη γνωστή «καραμέλα» των ολιγόμηνων προγραμμάτων απασχόλησης μέσω ΕΣΠΑ, που κατά καιρούς εξαγγέλλονται, τα οποία όμως δεν μπορούν να δώσουν μια ολοκληρωμένη λύση στη μάστιγα της εποχής.
Οι νέοι σήμερα που τελειώνουν Πανεπιστήμιο, αλλά και όσοι δεν ακολουθούν ανώτατες σπουδές, νιώθουν μετέωροι. Έχουν εγκλωβιστεί σε μια μίζερη κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν, περιμένοντας υπομονετικά μπας και αλλάξει κάτι! Κάποιοι… κρέμονται από τα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης, τα οποία φυσικά δεν τους δίνουν καμία προοπτική για το μέλλον, αφού μόλις τελειώσουν, ξαναγυρίζουν στο σημείο «μηδέν»! Κάποιοι άλλοι παραμένουν  κάτω από την «οικογενειακή προστασία», με την ελπίδα ότι κάπου, κάποτε ίσως βρεθεί μια θεσούλα για να βολευτούν.
Οι πιο… τολμηροί και κυρίως όσοι δεν έχουν από πουθενά υποστήριξη, επιλέγουν τη φυγή στο εξωτερικό και οι περισσότεροι από αυτούς, παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν στην αρχή, καταφέρνουν και προκόβουν στη συνέχεια, αν και μακριά από τον τόπο τους.
Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι που… ρισκάρουν εντός Ελλάδας, κάνοντας  κάτι δημιουργικό και παραγωγικό για τους ίδιους και τη χώρα μας, κόντρα μάλιστα στο αρνητικό κλίμα που υπάρχει σήμερα απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Κάποιοι τα καταφέρνουν, έστω και πολύ δύσκολα, κάποιοι άλλοι όμως γρήγορα απογοητεύονται και τα παρατάνε, αφού η Πολιτεία δεν τους προσφέρει ούτε οικονομικά κίνητρα, αλλά ούτε και επαρκή ενημέρωση. Αντίθετα τους δημιουργεί μεγάλα εμπόδια, είτε γραφειοκρατικά, είτε φορολογικά, είτε τραπεζικά!
***
Επιτέλους, κάποτε θα πρέπει να καταλάβουν οι Κυβερνώντες, ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακάμψει, μόνο όταν οι πολίτες σταθούν στα δικά τους πόδια! Με ημίμετρα και αόριστες εξαγγελίες, χωρίς προοπτική υλοποίησης, δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να γίνει αποδοτική η εργασία στη χώρα μας. Απλώς, θα συνεχίσει να… φυτοζωεί και να ταλαιπωρεί τη νέα γενιά, διώχνοντας μάλιστα για πάντα τα καλύτερα μυαλά στο εξωτερικό!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.