ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Θα ερημώσουν εντελώς τα χωριά μας όσο το αίσθημα ασφάλειας χάνεται…

● Σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη για τη χώρα από οικονομικής, αλλά κυρίως ανθρωπιστικής άποψης, κάποιες αποφάσεις που λαμβάνονται από τα γραφεία των Αθηνών για τους κατοίκους της περιφέρειας, μπορεί να είναι όχι απλώς λανθασμένες, αλλά καταστροφικές. Ο λόγος αυτή τη φορά για την αποδυνάμωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, η οποία συρρικνώθηκε κατά 137 οργανικές θέσεις αστυνομικών!  Όχι, δεν μειώθηκε ξαφνικά η εγκληματικότητα στην περιοχή μας, ούτε σταμάτησαν να μπαινοβγαίνουν από τα ελληνοαλβανικά σύνορα κάθε λογής κακοποιοί και κυκλώματα που δραστηριοποιούνται σε εμπόριο ναρκωτικών, ή σε διακίνηση παράνομων μεταναστών. Αντίθετα, σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, αυξήθηκε.
Η αποδυνάμωση, αντί της ενίσχυσης των αστυνομικών δυνάμεων στο Νομό μας, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στους εναπομείναντες, συνήθως υπερήλικες ακρίτες μας. Πρόκειται για ακόμη μια αψυχολόγητη κίνηση της Πολιτείας, η οποία έχει βαλθεί να τρελάνει  τους κατοίκους της υπαίθρου, που παρακολουθούν πραγματικά ένα θέατρο του παραλόγου! Γι’ αυτό κι όσοι μπορούν, είναι πλέον αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν τις ήδη μισοερειμωμένες επαρχίες μας και να… μεταναστεύσουν  στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου από καιρό είναι εγκατεστημένοι συγγενείς τους.
Την ώρα που οι ανάγκες για περισσότερη αστυνόμευση αυξάνονται - λόγω της γενικότερης αναταραχής που επικρατεί στην χώρα, με τις εξ Ανατολών κυρίως αυξανόμενες ροές παράνομων μεταναστών και προσφύγων να βλέπουν την Ήπειρο σαν πύλη διαφυγής προς Ευρώπη - αντί η περιοχή μας να ενδυναμωθεί με την παρουσία περισσότερων αστυνομικών και να ενισχυθούν οι υπηρεσίες με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, η Κυβέρνηση αποφασίζει να τις συρρικνώσει κι άλλο!
Και βέβαια, σε καμία περίπτωση αυτό δεν αναπληρώνεται από τις κινητές αστυνομικές μονάδες που θα περιοδεύουν κάποιες μέρες σε περιοχές του Νομού, τη νέα αυτή πρωτοβουλία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που ξεκινάει πιλοτικά και από την περιοχή μας. Αυτές μόνο επικουρικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε μια ενισχυμένη Αστυνομική Διεύθυνση, τόσο νευραλγική όπως είναι αυτή των Ιωαννίνων. Μάλιστα ίσως και να έχουν δίκιο κάποιοι που υποστηρίζουν ότι έτσι όπως θα λειτουργήσουν, μπορεί και να διευκολύνουν (!) αντί να καταπολεμήσουν την μικροεγκληματικότητα στην ύπαιθρο.
Δικαίως λοιπόν, έντονα διαμαρτύρεται η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, η οποία κρούει το καμπανάκι του κινδύνου, τονίζοντας ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες, λόγω της υποστελέχωσης,  δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν  επαρκώς στις εκκλήσεις των πολιτών για βοήθεια. Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν το Αστυνομικό Τμήμα Πραμάντων, το οποίο, σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα, θα μείνει πλέον με 4 αστυνομικούς, οι οποίοι θα πρέπει να καλύπτουν την πολύ μεγάλης έκτασης, απομακρυσμένη περιοχή των Τζουμέρκων.
* * *
Αναμφίβολα, οι αστυνομικοί μας σε καθημερινή βάση, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, για την πάταξη της παραβατικότητας και του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι όμως πρακτικά αδύνατο να συνεχίσουν να το κάνουν, χωρίς η Πολιτεία να τους ενισχύσει, ή έστω να μην τους αποδυναμώσει κι άλλο. Δυστυχώς, η ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης, αφού οι όποιοι σχεδιασμοί, γίνονται μέσα από τα γραφεία των Αθηνών, χωρίς να έχουν ιδέα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή μας, από την οποία αφαιρούν 137 αστυνομικούς!
Γι’ αυτό άμεσα καθίσταται αναγκαίο να πάρουν το λόγο οι τοπικοί βουλευτές – και κυρίως οι κυβερνητικοί- για να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση, παρουσιάζοντας τις πραγματικές ανάγκες που έχει ο Νομός Ιωαννίνων σε επίπεδο αστυνόμευσης και ιδιαίτερα οι ακρίτες μας στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.