ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Ανθρωπιά και Αλληλεγγύη ανέδειξε η εξαφάνιση του νεαρού σπουδαστή!
➤  Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Η εξαφάνιση ενός νέου ανθρώπου συγκλονίζει, ως γνωστόν, τις τελευταίες μέρες τα Γιάννενα. Ενός 20χρονου σπουδαστή από την Κρήτη, που ήρθε στην πόλη μας για να φοιτήσει στη Γαλακτοκομική Σχολή και μια μέρα ξαφνικά, και κάτω από πολύ περίεργες συνθήκες, εξαφανίστηκε! Ανεξάρτητα με την έκβαση της υπόθεσης – που όλοι εύχονται να έχει αίσιο τέλος – δυο στοιχεία παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς.
Μέσα από το δράμα και την αγωνία που βιώνει όλες αυτές τις μέρες η οικογένεια του σπουδαστή από το Ρέθυμνο που βρίσκεται στα Γιάννενα από την πρώτη στιγμή, παρακολουθούμε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Και ο ξεσηκωμός αυτός αποδεικνύει περίτρανα ότι, παρά τα όσα δύσκολα βιώνουμε σαν λαός τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι στέκονται δίπλα στον συνάνθρωπο που περνά ακόμη πιο δύσκολες ώρες.
Η συνεισφορά εθελοντικών ομάδων, αλλά και απλών κατοίκων στις έρευνες είναι εντυπωσιακή, κάτι μάλιστα που φάνηκε και στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ», η οποία ασχολήθηκε με το θέμα όλη τη νύχτα της  περασμένης Παρασκευής. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι, ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν, όπως ο καθένας μπορούσε, μήπως και υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη και βρεθεί το παιδί, το οποίο πια όλοι οι Γιαννιώτες νιώθουν δικό τους άνθρωπο.  Με λίγα λόγια τις τελευταίες μέρες, μια ολόκληρη πόλη βιώνει το δράμα μιας οικογένειας από την Κρήτη! Και είναι πράγματι συγκινητικό αυτό που συμβαίνει στα Γιάννενα, γιατί δείχνει ότι η Ανθρωπιά και η Αλληλεγγύη όχι μόνο δεν χάθηκαν, αλλά, αντίθετα, και σε τόσο δύσκολους καιρούς ενδυναμώνονται ακόμη περισσότερο!
Βέβαια, η άλλη παράμετρος, η ανησυχητική,  που αναδεικνύεται μέσα από την ίδια υπόθεση, έρχεται να αφυπνίσει μια ολόκληρη κοινωνία και κυρίως την εκπαιδευτική κοινότητα. Αφορά τον σχολικό εκφοβισμό, το γνωστό και ως «bullying», που τώρα εκδηλώνεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες, αφού, όπως όλα δείχνουν, αυτό συνέβη και στην περίπτωση του άτυχου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής. Πρόκειται λοιπόν για τη μάστιγα της εποχής, η οποία αναπτύσσεται συνήθως στις πιο τρυφερές ηλικίες! Είναι ένα σχετικά καινούργιο φαινόμενο, που στις μέρες μας βλέπει όλο και πιο συχνά το φως της δημοσιότητας, στιγματίζοντας τις ψυχές νέων παιδιών, με πολλές φορές δυσάρεστες συνέπειες.
Η υπόθεση λοιπόν του νεαρού από την Κρήτη, είναι κι αυτό ένα «καμπανάκι» που χτυπά για ολόκληρη την κοινωνία, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τα ίδια τα παιδιά, και που προειδοποιεί ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα. Ποια είναι αυτά; Καταρχήν το εκπαιδευτικό περιβάλλον θα πρέπει να δίνει μεγαλύτερη σημασία στο τι συμβαίνει στους χώρους του. Η δουλειά του δασκάλου δεν είναι απλώς διεκπεραιωτική. Πετυχημένος δεν είναι αυτός που κάνει καλά το μάθημα μόνο μέσα στην αίθουσα, αλλά κυρίως αυτός που αφουγκράζεται τα παιδιά για το τι μπορεί να βιώνουν καθημερινά από συμπεριφορές συμμαθητών – συμφοιτητών τους. Επιβεβλημένη είναι και η καλύτερη ενημέρωση με ημερίδες για γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς από ειδικούς επιστήμονες.
***
Στην εποχή «προόδου» που ζούμε, οι εναλλαγές στη ζωή είναι συχνά περίεργες και επικίνδυνες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, αλλά οι παγίδες που κρύβουν είναι τεράστιες. Απαιτείται μεγάλη προσοχή και ειδικοί χειρισμοί. Η υπόθεση του νεαρού από την Κρήτη πρέπει να μας αφυπνίσει όλους…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.