ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Για να μπορούν οι Αυτοδιοικητικοί να κοιτούν τους πολίτες στα μάτια!..

➤  Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● «Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται» λέει η γνωστή λαϊκή παροιμία και αυτή θα πρέπει να έχουν ως… οδηγό για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο οι τοπικοί μας άρχοντες, οι οποίοι καλούνται σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά εποχή για όλους τους Έλληνες, να διαχειριστούν τις τύχες της Ηπείρου.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι οικονομικοί πόροι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χρόνο με τον χρόνο συρρικνώνονται δραματικά. Και σωστά Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, με κάθε ευκαιρία - και μέσω των συλλογικών τους οργάνων (ΚΕΔΕ, ΕΝ.Π.Ε.) - ζητούν από την κεντρική εξουσία μεγαλύτερη κατανομή κονδυλίων. Από την άλλη όμως, η ελλιπής χρηματοδότηση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για σοβαρές παραλείψεις, που επηρεάζουν την ομαλή καθημερινότητα των Ηπειρωτών και πάνε πίσω σημαντικά έργα υποδομής.
Αν και η διεκδίκηση για περισσότερους πόρους δεν σταματά, ωστόσο Δήμοι και Περιφέρεια θα πρέπει να πορευτούν στο μέλλον, με δεδομένο ότι… «λεφτά δεν υπάρχουν»! Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει έγκαιρα σωστός καταμερισμός των χρημάτων, ιεράρχηση των θεμάτων και κυρίως να υπάρξει καλή συνεργασία όλων των φορέων με τους ΟΤΑ και, ει δυνατόν, όλων των παρατάξεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αν και θα ακουστεί κάπως περίεργο, η δύσκολη αυτή δοκιμασία που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τοπικοί μας άρχοντες, έχει και το… θετικό της στοιχείο. Ήρθε η ώρα επιτέλους να αναπτυχθεί η κριτική σκέψη των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης, ψάχνοντας εναλλακτικούς τρόπους για να εξασφαλιστούν χρήματα, κυρίως σε ότι αφορά δράσεις για την στήριξη ευπαθών ομάδων.
 Όπως είπε και στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015, για ν’ αλλάξει πορεία η Ήπειρος χρειάζεται την συμπαράσταση όλων. Και θα ήταν μέγα επίτευγμα στις μέρες μας αυτό από τα λόγια να περάσει στην πράξη. Η ιστορία βέβαια δείχνει ότι είναι πολύ δύσκολο, αφού ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ουσιαστικά είναι μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όπου ακόμη και η συνεννόηση σε ζωτικής σημασίας θέματα, δυστυχώς παραμένει ακόμη άγνωστη λέξη!
***
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και με δεδομένο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους, θα πρέπει να πορευτούμε το επόμενο διάστημα. Οι πολίτες δεν αντέχουν πλέον να πληρώνουν συνεχώς το… μάρμαρο αποτυχημένων πολιτικών τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Εκτός λοιπόν από τον σωστό προγραμματισμό των θεμάτων που «καίνε» την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τους διοικούντες θα πρέπει να ισχύσει και το «σεμνά και ταπεινά»! Όχι μόνο γιατί το επιτάσσουν οι καιροί, αλλά κυρίως για να μπορούν να κοιτάνε στα μάτια τους πολίτες…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.