Χωρίς Υπαγόρευση
Έπεσε η αυλαία…
✒ Έπεσε χθες η αυλαία του 8ου Φεστιβάλ Δωδώνης. Την ώρα που γραφόταν η στήλη δεν είχε δοθεί ακόμα η τελευταία του παράσταση, ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Γιάννη Κακλέα, παράσταση η οποία ανέβηκε με επιτυχία και στην Επίδαυρο, αλλά δεν έχει σημασία.
Πήγε εξαιρετικά!
✒ Γενικά, το Φεστιβάλ πήγε εξαιρετικά καλά από όλες τις απόψεις. Καλλιτεχνικά σίγουρα, καθώς φιλοξένησε ορισμένες από τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού, με την πολυσυζητημένη «Ορέστεια» του Θόδωρου Τερζόπουλου να ξεχωρίζει, συν τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μακάο Κίνας.
Μεγάλη η προσέλευση…
✒ Πήγε εξαιρετικά και σε προσέλευση κοινού το Φεστιβάλ. Το αποκατεστημένο κάτω τμήμα του αρχαίου Θεάτρου Δωδώνης σε όλες τις εκδηλώσεις γέμισε όλες τις βραδιές με κόσμο που έσπευσε να τις απολαύσει. Οργανωτικά δε τα πάντα κύλησαν ομαλά και χωρίς προβλήματα. Κάτι που δεν είναι αυτονόητο σε τέτοιου μεγέθους διοργανώσεις!
Αφήνει το στίγμα του…
✒ Νομίζουμε λοιπόν ότι ο Δήμος Δωδώνης που έχει την πρωτοβουλία του Φεστιβάλ αξίζει τα εύσημα. Ένας μικρός Δήμος, με μικρές δυνάμεις, κατάφερε να δημιουργήσει έναν μεγάλο πολιτιστικό θεσμό ο οποίος, συμπληρώνοντας ήδη οκτώ χρόνια παρουσίας, αφήνει το στίγμα του στα τοπικά πράγματα και αποκτά σταδιακά πανελλήνια φήμη.
Ζωντάνεψε το Θέατρο!
✒ Κατάφερε δε και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Να ζωντανέψει ξανά το αρχαίο Θέατρο Δωδώνης έπειτα από πολλά χρόνια σιωπής. Να ξαναφέρει χιλιάδες ανθρώπους σ’ αυτό, οι οποίοι έχουν την τύχη να απολαμβάνουν κάθε χρόνο τη μαγεία του χώρου, την οποία δεν μπορεί κανείς να βρει εύκολα αλλού.
Είναι τυχεροί…
✒ Βέβαια, ο Δήμος Δωδώνης είναι τυχερός. Έχει στα γεωγραφικά του όρια αυτό το σπουδαίο μνημείο, γι’ αυτό και κάνει όσα κάνει. Σύμφωνοι! Δεν υπάρχουν πολλά Θέατρα Δωδώνης. Κάθε περιοχή όμως έχει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και επαφίεται στο όραμα και το μεράκι των παραγόντων της να τα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο. Όπως δηλαδή έκαναν ο Χρήστος Ντακαλέτσης και οι συνεργάτες του.
Αν συνεχίσουν έτσι…
✒ Πάντως, αν συνεχίσουν έτσι εκεί στον Δήμο Δωδώνης, κάνοντας την ίδια δουλειά και τα επόμενα χρόνια, θα φτάσει κάποια στιγμή το Φεστιβάλ Δωδώνης να γίνει ένα από τα κορυφαία της χώρας, αν δεν έχει γίνει ήδη. Γιατί όχι; Η Επίδαυρος δηλαδή σε τι υπερτερεί της Δωδώνης; Τι παραπάνω προσφέρει;
Στο Μονοδένδρι…
✒ Και επειδή γράψαμε για συγκριτικά πλεονεκτήματα σε κάθε Δήμο που μπoρούν να αξιοποιηθούν, ένα παράδειγμα: Στο Μονοδένδρι Ζαγορίου υπάρχει ένα ωραιότατο πέτρινο ανοιχτό θέατρο με την ονομασία «Άγγελος Κίτσος». Τι έκανε ο Δήμος σ’ αυτό όλα τα προηγούμενα χρόνια; Πώς το αξιοποιούσε; Δεν έχουμε απάντηση!
Ήρθε ο ιδιώτης!
✒ Φέτος όμως το Θέατρο ζωντάνεψε κι αυτό έγινε με ιδιωτική πρωτοβουλία. Ένας καλλιτέχνης, ο σκηνογράφος, ενδυματολόγος, σκηνοθέτης, ηθοποιός, χορογράφος Σταύρος Λίτινας έφτιαξε το Vikos Festival και φιλοξένησε στο Μονοδένδρι τρεις εξαιρετικές εκδηλώσεις με θέατρο, χορό, μουσική. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, το Φεστιβάλ πέτυχε!
Τι έχει το Φοινίκι;
✒ Δεν χρειάζεται λοιπόν να έχουν όλοι οι μικροί Δήμοι μία Δωδώνη για να κάνουν ωραία πράγματα για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ούτε στο Φοινίκι Φιλιατών έχουν σπουδαία αξιοθέατα, όμως μία ομάδα ανθρώπων με μεράκι δημιούργησε ένα πρωτοποριακό Φεστιβάλ Τεχνών, το οποίο επίσης παρακολούθησε πολύς κόσμος και κυρίως νέοι άνθρωποι.
Υπάρχουν πράγματα…
✒ Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά παραδείγματα του τι μπορεί να κάνει κάποιος και σε τοπικό επίπεδο δίνοντας πολιτιστική ώθηση στην περιοχή του. Ναι, πολύ καλά είναι τα πανηγύρια και οι χοροί, όμως μπορούν να γίνουν και άλλα πράγματα που θα βοηθήσουν να αποκτήσει και πάλι ζωή και δράση η ύπαιθρος, έστω και για το διάστημα του καλοκαιριού μόνο. Κάτι είναι κι αυτό…
Κάτι γίνεται…
✒ Πάντως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τελευταία οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και οι Αδελφότητες έχουν απλώσει τη δραστηριότητά τους και πέρα από τη διοργάνωση πανηγυριών. Κάνουν πεζοπορίες, αθλητικά τουρνουά, ενδιαφέρουσες ημερίδες, αιμοδοσίες, προβολές ταινιών, παραστάσεις κλπ. Ένας τέτοιος σύλλογος είναι η Αδελφότητα Σκλιβανιτών, οι δράσεις της οποίας είναι άξιες μίμησης!
Δεν κουνιέται… φύλλο!
✒ Σε τεχνικό σύμβουλο στρέφεται ο Δήμος Ιωαννιτών για την Κεντρική Πλατεία. Θα του αναθέσει, λέει, την εποπτεία του έργου και της εξέλιξής του. Τη σχετική απόφαση πήρε προχθές η Δημοτική Επιτροπή.
Άντε να γίνει η προκήρυξη, να κατατεθούν αιτήσεις, να επιλεγεί ο σύμβουλος μπας και κινηθεί κάτι, γιατί αυτή τη στιγμή στην Πλατεία δεν… κουνιέται φύλλο!