Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Του καιρού καμώματα!

Τι ειρωνεία. Από σήμερα που λέμε καλό φθινόπωρο αφού ημερολογιακά μπαίνουμε σε άλλη εποχή, ο καιρός, ο οποίος εδώ στα Γιάννενα μας… άλλαξε τα φώτα τις προηγούμενες ημέρες, βελτιώνεται και το γυρίζει ξανά σε καλοκαίρι! Είναι τα γνωστά του καμώματα… 

Αλλαγή διάθεσης…

Σεπτέμβρης λοιπόν από σήμερα και σιγά – σιγά αλλάζει η διάθεση σε όλους μας, με τον καθένα να κοιτάζει τον προγραμματισμό του για τον χειμώνα που έρχεται, να βάζει μπρος τα νέα του σχέδια και ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο λένε οι προβλέψεις. 

Αν πάει καλά…

Κυρίως ας ελπίσουμε πως ο καιρός θα πάει καλά και θα μας απαλλάξει από την ανάγκη της θέρμανσης τουλάχιστον ως τα τέλη του φθινοπώρου. Γιατί, αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη πως η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει με τιμή κοντά στα 1,80 ευρώ το λίτρο, ζήτω που… καήκαμε!

Αγοράζουν ξύλα!

Έχοντας αυτό το ενδεχόμενο κατά νου, αρκετοί Γιαννιώτες άρχισαν ήδη να προμηθεύονται ξύλα για τζάκια και σόμπες προκειμένου να βγάλουν… αναίμακτα τον χειμώνα. Όχι ότι το καυσόξυλο δεν θα αυξηθεί φέτος λόγω ζήτησης, αλλά και πάλι δε θα συγκρίνεται με πετρέλαιο ή ρεύμα.

 Ακόμα καλοκαίρι…

Αυτά στα Γιάννενα, γιατί αν πάει κανείς προς παράλια, στα Σύβοτα, ας πούμε ή την Πάργα, η ατμόσφαιρα παραμένει άκρως καλοκαιρινή. Ο καιρός είναι καλός, η ζέστη αρκετή και ο κόσμος που συνεχίζει τις διακοπές του πολύς. Έλληνες και ξένοι απολαμβάνουν κανονικά τα μπάνια τους! Μικρή η απόσταση, μεγάλη η διαφορά «κλίματος»!

Καλύτερες τιμές…

Στο μεταξύ, αξιοσημείωτη διαφορά παρουσιάζουν και οι τιμές στα καταλύματα καθώς βγαίνουμε πλέον από τη λεγόμενη «υψηλή σεζόν» του Αυγούστου. Στο εξής μπορεί να βρει κανείς δωμάτιο ακόμα και στη μισή τιμή σε σχέση με δύο – τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Χρόνο να έχει απ’ τη δουλειά του και χρήμα φυσικά… 

Τα άρρωστα πλατάνια…

✒ Πάμε και στα της πόλης μας τώρα και σε ένα ζήτημα που κατά την άποψη της στήλης είναι πολύ σημαντικό και αξίζει μίας ακόμα αναφοράς. Ο λόγος για τα άρρωστα πλατάνια της Παραλιμνίου, τα οποία έπληξε το θανατηφόρο μεταχρωματικό έλκος…

Αργούν οι φορείς!

✒ Tα αντανακλαστικά Δασαρχείου Ιωαννίνων και Δήμου δεν είναι καλά όσον αφορά στην κοπή και των άλλων δέντρων που έχουν νεκρωθεί από την ασθένεια τόσο στην Πλατεία Μαβίλη όσο και στην περιοχή της Σκάλας. Εδώ και πολλές εβδομάδες βλέπουμε ξεραμένα πλατάνια, όμως αυτά παραμένουν στη θέση τους.

Mένουν ως έχουν…

Ο Δήμος για να κόψει άρρωστα δέντρα παίρνει άδεια από το Δασαρχείο, εκείνο όμως περιμένει να… βεβαιωθεί ότι τα πλατάνια ξεράθηκαν από τη συγκεκριμένη νόσο λες και είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει. Έτσι, αυτά μένουν στη θέση τους με κίνδυνο να μολύνουν και άλλα γειτονικά δέντρα!

Μην επαναπαυόμαστε…

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του «Π.Λ.» ο αρμόδιος για το πράσινο Αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε πως η ασθένεια έχει περιοριστεί αρκετά αφού κόπηκαν αρκετές δεκάδες άρρωστα αλλά και υγιή πλατάνια. Σύμφωνοι, όμως καλό είναι να μην επαναπαυόμαστε σ’ αυτό, αλλά να φροντίσουμε εγκαίρως για τη σωτηρία όσο περισσότερων δέντρων στην Παραλίμνιο είναι δυνατόν. 

Πρώτα η Παραλίμνιος!

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να κοπούν άλλα 12 άρρωστα πλατάνια. Δεν είναι μικρός αριθμός αυτός... Τα μισά περίπου άρρωστα δέντρα είναι στην Παραλίμνιο και τα υπόλοιπα σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Ωστόσο, η Παραλίμνιος είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης και απαιτεί τη μεγαλύτερη μέριμνα. 

 Να άνοιξε η πόρτα;

✒ Να άνοιξε άραγε φέτος αυτή η βαριά ξύλινη πόρτα που κρύβει πίσω της ένα πέτρινο αρχοντόσπιτο στο Μονοδένδρι Ζαγορίου; Nα ήρθαν στο πατρικό τους οι ιδιοκτήτες του έστω για λίγες μέρες διακοπών, να ανοίξουν τα παράθυρα, να καθαρίσουν την αυλή από τα χόρτα, να μαγειρέψουν στην παλιά κουζίνα, να του ξανάδωσαν ζωή μετά από καιρό; Ποιος ξέρει. Πάντως, είναι πολλά τα κλειστά σπίτια στα χωριά μας!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.