Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Θα μπορούσε…

Θα μπορούσε να είναι μία εξαιρετική μέρα η προχθεσινή για τη Δημοτική Αρχή και για όλα τα Γιάννενα γενικότερα. Αφενός ήταν η ανακοίνωση του Γιώργου Αμυρά για τη χρηματοδότηση με 8 εκατ. ευρώ του μεγάλου έργου ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα. Αφετέρου ανακοινώθηκε η ένταξη της ανακατασκευής του παλιού Πανεπιστημίου στο ΠΔΕ.

Πρώτα τα μικρά!

Κι όμως, ήρθε ένα άλλο ζήτημα πολύ μικρότερης σημασίας, το οποίο κατάφερε να… επισκιάσει τις δύο αυτές ανακοινώσεις, αποδεικνύοντας ότι τους πολίτες πρώτα και πάνω απ’ όλα τους απασχολεί η καθημερινότητα, τα μικρά και έπονται τα σπουδαία έργα με τους προϋπολογισμούς των εκατομμυρίων ευρώ. 

Η κοπή των δέντρων…

Ήταν η κοπή επτά περίπου μεγάλων δέντρων από τη νησίδα πρασίνου απέναντι ακριβώς από το Δικαστικό Μέγαρο που… άναψε φωτιές. Ξεσηκώθηκαν οι περαστικοί, άρχισαν να αναρτούν φωτογραφίες στα μέσα δικτύωσης εκφράζοντας την αγανάκτησή τους. Ακολούθησαν ανακοινώσεις από δημοτικές παρατάξεις και μία απάντηση από τη Δημοτική Αρχή. 

Ευαίσθητοι οι πολίτες…

Πράσινο υπάρχει αρκετό στο κέντρο των Ιωαννίνων, όμως οι δημότες αυτής εδώ της πόλης διαχρονικά δείχνουν μία ευαισθησία όταν βλέπουν να κόβονται δέντρα ή να κλαδεύονται άλλα ανεπιτυχώς. Θα έπρεπε να το ξέρουν αυτό από τον Δήμο και να χειριστούν με άλλο τρόπο το έργο κατασκευής κυκλικού κόμβου στο Δικαστικό!

Ας εκρίζωναν…

Τι μπορούσαν να κάνουν; Aυτό που πρότεινε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Να εκριζώσουν με μπάλα χώματος τα δέντρα που έπρεπε να φύγουν από εκεί και να τα φυτέψουν σε άλλο σημείο. Βέβαια, η εποχή δεν ενδείκνυται για φύτευση, οπότε αυτό έπρεπε να γίνει την άνοιξη ή να τα διατηρήσουν σε ένα μέρος μέχρι τα τέλη φθινοπώρου και να τα φυτέψουν τότε.

 Με χαμηλά φυτά…

✒ Ο κυκλικός κόμβος πρέπει να γίνει, αφού σχεδιάστηκε, δεν λέει κανείς όχι. Ωστόσο, όσον αφορά στην απάντηση της Δημοτικής Αρχής στην κριτική ότι θα φυτευτεί με δέντρα και φυτά, ας μην το… δέσουμε κόμπο. Ψηλά δέντρα σε κυκλικούς κόμβους δεν συνηθίζονται. Και η μακέτα του έργου μόνο θάμνους και γκαζόν δείχνει!

Ένα βήμα, αλλά…

✒ Να μην προσπεράσουμε όμως και την ανακοίνωση του Δήμου για την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έργου αποκατάστασης του κτιρίου της Δομπόλη. Το «πράσινο φως» έδωσε η Γεν. Γραμματεία Επενδύσεων – ΕΣΠΑ. Είναι ένα σημαντικό βήμα αυτό, όμως δεν αρκεί για να γίνει το έργο και να αποκτήσουν τα Γιάννενα νέο δημαρχείο.

Χρειάζονται κονδύλια!

✒ Ως γνωστόν, το Π.Δ.Ε. έχει… στερέψει και δεν μπορούν να αντληθούν από αυτό πόροι για νέα έργα. Άρα, για το συγκεκριμένο πρέπει να υπάρξει ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα όπως το ΕΣΠΑ. Μπορεί λοιπόν να προχωρήσει η δημοπράτηση, όμως έπειτα θα πρέπει να βρεθούν χρήματα για την υλοποίηση του έργου. 

Πολλά τα λεφτά…

Στο μεταξύ, είναι πολλά τα 12,5 εκατ. ευρώ που το υπουργείο Ανάπτυξης όρισε ως ενδεικτικό μόνο προϋπολογισμό του έργου. Με αυτά νομίζουμε πως θα μπορούσε να γίνει από την αρχή ένα εντυπωσιακό δημαρχείο. Ωστόσο, από τη Δημοτική Αρχή επιλέχθηκε η ανακατασκευή του κτιρίου της Δομπόλη. Σε καλό να μας βγει…

Δεν θα αφήσουν…

Πάντως, κάτι μας λέει ότι η Κυβέρνηση δε θα αφήσει να εκτεθεί ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ στο θέμα του νέου διοικητικού κέντρου της πόλης. Θα φροντίσει για την ένταξη του έργου ανακατασκευής του παλιού Πανεπιστημίου στο ΕΣΠΑ. Και μετά το «ΟΚ» για το Πάρκο Πυρσινέλλα, λογικά θα βάλει πλάτη και για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας που επίσης αποτελεί στοίχημα για τη Δημοτική Αρχή!

Κτίριο – στολίδι…

✒ Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πως το Εκκλησιαστικό Μουσείο που φτιάχνει η Μητρόπολη Ιωαννίνων θα στεγαστεί στο επιβλητικό πέτρινο κτίριο της οδού Κουντουριώτη, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί για αρκετά χρόνια έπειτα από πυρκαγιά. Εξαιρετική επιλογή! Προφανώς ανήκει στη Μητρόπολη το κτίριο, η ανακατασκευή του οποίου το έχει μετατρέψει σε ένα αληθινό στολίδι για την περιοχή!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.