ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Τραγικός απολογισμός!
✒ Μπορεί ζωές να μη θρηνήσαμε από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την Αττική, την Εύβοια και ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας μας, με εξαίρεση εκείνη του νεαρού εθελοντή πυροσβέστη, όμως ο απολογισμός είναι τραγικός όσον αφορά στην απώλεια δασικών εκτάσεων.

Δύσκολα τα δάση...
✒ Καμένα σπίτια και περιουσίες είναι σαφές πως θα ξαναφτιαχτούν σύντομα χάρη στις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους πυρόπληκτους και θα είναι γενναίες. Η πλήρης αποκατάσταση όμως των δασών είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα, κυρίως επειδή απαιτεί και χρόνο και χέρια και κονδύλια.

Θετικά βήματα...
✒ Η άμεση κήρυξη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όλων των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων με προηγούμενη χαρτογράφησή τους μέσω δορυφόρων είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, όπως και η καθιέρωση του θεσμού «ανάδοχος αναδάσωσης» που στοχεύει να κινητοποιήσει τους πολίτες.

Να γίνουν ξανά...
✒ Με το Κράτος συντονιστή και χρηματοδότη και με τη συμμετοχή των πολιτών μέσω φορέων, συλλόγων, ομάδων, σχολείων κλπ. τα δάση που κάηκαν μπορούν να γίνουν ξανά όπως ήταν πριν. Και ας ελπίσουμε ότι η πικρή φετινή εμπειρία θα οδηγήσει στην οργάνωση πιο αποτελεσματικών υπηρεσιών και μηχανισμών δασοπροστασίας. Γιατί σήμερα είναι ανεπαρκείς!

Πώς «φύτρωσαν»;
✒ Πάντως, η στήλη δεν έπαψε να αναρωτιέται όλες αυτές τις μέρες για το εξής: Ειδικά στην Αττική, πώς «φύτρωσαν» τόσα σπίτια μέσα σε πυκνά δάση και ρεματιές, με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη τώρα; Οι ιδιοκτήτες τους είχαν... κληρονομιά τα οικόπεδα απ’ τους παππούδες; Να κάτι που επίσης πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την Πολιτεία!

Χτίζοντας σε δάση...
✒ Είναι άλλο πράγμα το χωριό που περιβάλλεται από βουνά και δασικές εκτάσεις και άλλο ένα δάσος μέσα στο οποίο έχουν χτιστεί τις τελευταίες δεκαετίες ένα σωρό εξοχικά για τα οποία ανοίχτηκαν δρόμοι, πέρασαν καλώδια ηλεκτρισμού κλπ. Πρόκειται για μεγάλο ζήτημα και υπάρχουν ευθύνες εδώ.

Πίστα... ταχύτητας!
✒ Η στήλη έχει ασχοληθεί ξανά με το θέμα των οδηγών που έχουν δει την ακτή Μιαούλη ως... πίστα υψηλών ταχυτήτων και τη διασχίζουν σαν να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες του ράλι Ακρόπολης. Ειδικά τα καλοκαίρια γίνεται χαμός από τα Παλιά Σφαγεία και μέχρι το Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο.

Κατέληξαν σε μαντρί!
✒ Με υψηλή ταχύτητα ακούσαμε ότι έτρεχε προχθές το βράδυ στον παραλίμνιο δρόμο Ι.Χ. στο οποίο επέβαιναν τέσσερα νεαρά άτομα. Το αυτοκίνητο ξέφυγε της πορείας του και κατέληξε μέσα σε ένα παλιό μαντρί απέναντι ακριβώς από το Πάρκο ενημέρωσης για την Παμβώτιδα.

Τη γλίτωσαν φτηνά...
✒ Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Ασθενοφόρα, Αστυνομία, Πυροσβεστική έσπευσαν στο σημείο και απεγκλώβισαν τους επιβάτες του Ι.Χ. που ευτυχώς τη γλίτωσαν με ελαφρά μόνο τραύματα. Είναι δε ευτύχημα το γεγονός ότι το όχημα στην τρελή του πορεία δεν παρέσυρε πολίτες απ’ τους πολλούς που έκαναν εκείνη την ώρα βόλτα στο σημείο αυτό!

Να στηθεί μπλόκο!
✒ Συμπέρασμα: Η ακτή Μιαούλη χρειάζεται, τα καλοκαίρια τουλάχιστον, διαρκή επιτήρηση για να μην θρηνήσουμε θύματα όπως παραλίγο να συμβεί προχθές. Πρέπει να σταθμεύει σε μόνιμη βάση όχημα τη Τροχαίας κάπου στο μέσον της και, όταν διαπιστώνει οχήματα να περνούν... αέρας να ρίχνει βαριά πρόστιμα.

Κάμερες ελέγχου...
✒ Επίσης, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν κάμερες ελέγχου της ταχύτητας οι οποίες θα λειτουργήσουν αποθαρρυντικά για τους επίδοξους... Σουμάχερ της πόλης. Είναι πολύς ο κόσμος, παιδιά, ηλικιωμένοι, νέοι άνθρωποι που περπατούν ή κάνουν ποδήλατο στον συγκεκριμένο δρόμο, οι οποίοι κινδυνεύουν απ’ τους ασυνείδητους.

Η πιο όμορφη αυλή...

✒ Από τις πιο όμορφες αυλές της πόλης αυτή του αρχοντικού Μίσιου στην οδό Ασωπιού. Ευτύχημα για το διατηρητέο κτίριο το γεγονός ότι αποτελεί την έδρα της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων που το ανακαίνισε και εξακολουθεί να το φροντίζει. Μία πραγματική όαση αρχιτεκτονικής παράδοσης και πρασίνου!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.