ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ
Δύο κόσμοι...
✒ Πάει, πέρασε και η «Μήδεια», η οποία έφερε σε όλη σχεδόν την Ελλάδα χιόνια, παγετό, ανέμους και ορισμένα φυσιολογικά προβλήματα. Απέδειξε δε ότι η χώρα μας χωρίζεται σε δύο ζώνες, σε δύο... διαφορετικούς κόσμους, ο καθένας εκ των οποίων έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις!
Δεν ασχολήθηκαν...
✒ Από τη μία είναι η Αττική και από την άλλη όλη η υπόλοιπη Ελλάδα. Με τη δεύτερη ζώνη, την οποία έπληξε αρχικά η κακοκαιρία δεν ασχολήθηκε κανείς ιδιαίτερα, εδώ που τα λέμε. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι τοπικοί φορείς, Περιφέρειες, Δήμοι και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας που ενεργοποιήθηκαν και φρόντισαν για τα δέοντα.
Μαθημένα τα βουνά!
✒ Μαθημένα, βλέπεις, τα βουνά απ’ τα χιόνια. Ειδικά οι ορεινές περιοχές ζουν μ’ αυτά ένα μεγάλο μέρος του χειμώνα και οι κάτοικοί τους γνωρίζουν καλά πώς να τα αντιμετωπίσουν. Έτσι, επιβιώνουν ακόμα κι όταν μένουν για μέρες χωρίς ρεύμα, όπως συνέβη στα χωριά του Ζαγορίου που από την Κυριακή, είδαν... φως βράδυ Τρίτης!
Τα απαραίτητα...
✒ Βέβαια, για να επιβιώσεις για ένα διάστημα χωρίς ηλεκτρισμό σ’ ένα ορεινό χωριό πρέπει να διαθέτεις τα απαραίτητα. Δηλαδή, σόμπα ή μασίνα, τζάκι, καυσόξυλα, πετρογκάζ και να είναι φυσικά τα ντουλάπια γεμάτα τρόφιμα! Επίσης στο πορτμπαγκάζ να υπάρχουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Αυτονόητα πράγματα δηλαδή.
Τα φώτα στην Αττική!
✒ Ο δεύτερος κόσμος είναι αυτός της Αττικής. Ένας πολύ διαφορετικός κόσμος, ο οποίος έχει στραμμένα πάνω του τα φώτα και στις κακοκαιρίες. Μέρες πριν και μέρες μετά απ’ αυτές. Ρίχνει λίγο ή περισσότερο χιόνι και γίνεται χαμός στα ΜΜΕ με τα έκτακτα δελτία, τα προβλήματα, τους πολίτες να φωνάζουν, τους αρμόδιους να τρέχουν...
Ούτε ένα φτυάρι!
✒ Ας αφήσουμε το κράτος και ας ασχοληθούμε με τους πολίτες της που οι περισσότεροι δεν έχουν σπίτι ούτε ένα φτυάρι για να καθαρίσουν το πεζοδρόμιο μπροστά απ’ την πόρτα τους. Ούτε ένα μικρό πριόνι να κόψουν πεσμένα κλαδιά δέντρων. Κάθονται λοιπόν μέσα, παίρνουν τηλέφωνα και διαμαρτύρονται για την... απουσία του κράτους!
Χρειάζεται ο Στρατός;
✒ Εντάξει για τις διακοπές ρεύματος, αυτές φυσικό είναι να προκαλούν προβλήματα. Για την καθαριότητα όμως σε σοκάκια και πεζοδρόμια καλό θα ήταν να ξεκουνιούνται λίγο και οι πολίτες. Δηλαδή έπρεπε να βγει ο Στρατός να καθαρίσει στα Βόρεια προάστια της Αθήνας;
Να είναι έτοιμοι...
✒ Αρέσει στους Αθηναίους το χιονισμένο τοπίο, το θέλουν το χιόνι, το βλέπουν με έναν ρομαντισμό, όμως η παρουσία του συνεπάγεται και κάποια πρακτικά προβλήματα. Και πρέπει να είναι έτοιμοι και ατομικά για την αντιμετώπισή τους. Όπως είναι πάντα οι αντίστοιχοι πολίτες στο Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα ή την Κόνιτσα, για παράδειγμα...
Αντιδράσεων συνέχεια...
✒ Το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως έγινε πλέον νόμος καθώς ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, οι αντιδράσεις όμως στα Γιάννενα συνεχίζονται και σήμερα το μεσημέρι πρόκειται να γίνει νέα κινητοποίηση στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Χωρίς Αστυνομία!
✒ Δεν ξέρουμε γιατί υπάρχει τόση αντίδραση στο δικό μας Πανεπιστήμιο, για το οποίο πρέπει να διευκρινιστούν δύο βασικά σημεία. Πρώτον, δεν προβλέπεται να λειτουργήσει σώμα αστυνομικής περιφρούρησης, αφού σε γενικές γραμμές δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά περιστατικά βίας, βανδαλισμών κλπ.
Καλό στα Τμήματα!
✒ Δεύτερον, ο νέος νόμος υποχρεώνει τη Διοίκησή του να αναβαθμίσει με κάθε πρόσφορο μέσο τα πέντε Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φοιτητές. Άρα, καλό κάνει κι όχι κακό. Γιατί χωρίς το νόμο τα συγκεκριμένα Τμήματα θα εξακολουθούσαν να «σέρνονται» και κάποια στιγμή θα έφταναν στην απαξίωση!
Μας είχαν λείψει...
✒ Τον γύρο της χώρας έκαναν για μία ακόμη φορά τα «γλυπτά» από πάγο που σχημάτισαν τα νερά της Παμβώτιδας βγαίνοντας λόγω των ισχυρών ανέμων στις όχθες της. Μας είχαν λείψει τέτοιες εικόνες στα Γιάννενα. Ήρθε όμως η «Μήδεια» για να μας θυμίσει ξανά ότι έχει και ο χειμώνας την ομορφιά του!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.