ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ανέμεναν αύξηση…
✒ Αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία του κορωνοϊού, αυτό το καλοκαίρι θα ήταν ένα από τα καλύτερα για την Ήπειρο όσον αφορά στον τουριστικό τομέα. Οι αφίξεις ήταν να αυξηθούν 20% σε σχέση με πέρυσι όπως είπε στον «Π.Λ.» ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου!

Μετά ήρθε ο ιός!
✒ Ήρθε όμως ο ιός και τα άλλαξε όλα. Ανέτρεψε τη ζωή μας και ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο. Από το πέρασμά του δεν γλίτωσε και ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία» αυτής εδώ της χώρας, που είναι ταυτόχρονα και ιδιαίτερα εύθραυστη.

Πιο πολλοί ντόπιοι…
✒ Η δική μας παραλιακή ζώνη, αυτή της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας, είναι πάντως λίγο πιο τυχερή, καθώς δέχεται κυρίως Έλληνες επισκέπτες, αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα αυξανόμενο ρεύμα και από το εξωτερικό. Όχι όμως οι αριθμοί της Κρήτης ή των Κυκλάδων, ας πούμε!

Ένα πλεονέκτημα…
✒ Έχουμε, ωστόσο, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα τώρα που κοντοζυγώνει το άνοιγμα των συνόρων με την Ευρώπη. Διαθέτουμε αρκετές μεγάλες και ευρύχωρες παραλίες, οι οποίες ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών για αποφυγή του συνωστισμού!

Πρώτο το Μονολίθι!
✒ Ήρθε μάλιστα αυτές τις μέρες ένα δημοσίευμα από το έγκυρο οικονομικό περιοδικό «Forbes» να το επιβεβαιώσει αυτό. Σε λίστα με τις δέκα πιο ασφαλείς παραλίες της Ευρώπης για μετά την πανδημία κατέταξε στην πρώτη θέση το Μονολίθι της Πρέβεζας!

Παραλία – «γίγαντας»!
✒ Αναμενόμενο αυτό! Μιλάμε για τη μεγαλύτερη ακτή αμμουδιάς στην Ευρώπη, που εκτείνεται από τον Μύτικα μέχρι την Καστροσυκιά σε ένα μήκος 22 χιλιομέτρων περίπου και πλάτος που μπορεί να φτάνει έως τα 80 μέτρα. Όσο για το εμβαδόν της, αυτό ξεπερνάει το 1,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα!
Άπλετος χώρος…
✒ Κάθε λουόμενος σ’ αυτήν λοιπόν έχει στη διάθεσή του αρκετό χώρο ώστε να αισθάνεται ασφαλής και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη «Γαλάζια Σημαία» που διαθέτει η εν λόγω ακτή την μετατρέπουν σε μία από τις καλύτερες επιλογές για το φετινό καλοκαίρι.

Θα πετύχει πολλά!
✒ Δεν είναι φυσικά μόνο το Μονολίθι. Ειδικά η Πρέβεζα διαθέτει κι άλλες παραλίες εντυπωσιακού μεγέθους όπως ο Βράχος/Λούτσα, η Λυγιά κ.λ.π.. Με την κατάλληλη προβολή και στο εξωτερικό, η περιοχή μπορεί να πετύχει πολλά φέτος όσον αφορά στην επισκεψιμότητά της…

Ο πολιτισμός…
✒ Πάμε και στον χώρο του πολιτισμού που είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι η χρονιά του φέτος, αφού πρόκειται για έναν από τους πιο σκληρά πληττόμενους κλάδους από την πανδημία, ο οποίος παραμένει προς το παρόν «παγωμένος»!

Θα γίνουν εκδηλώσεις!
✒ Για να μην είναι «βουβό» το καλοκαίρι, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τη διοργάνωση μίας σειράς από μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και γνωστά μνημεία, υπό τον γενικό τίτλο «Όλη η Ελλάδα – Ένας πολιτισμός».

Και στην Ήπειρο…
✒ Όσον αφορά στην περιοχή μας, διαβάζουμε στο πρόγραμμα ότι από τις 22 έως τις 26 Ιουλίου θα γίνουν εκδηλώσεις σε Ιτς Καλέ, Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, Κάστρο Άρτας και Ρωμαϊκό Ωδείο Πρέβεζας. Φορείς παραγωγής τους η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής και το Ίδρυμα Κακογιάννη!

Λείπει η Δωδώνη!
✒ Δυστυχώς, απ’ το ενδιαφέρον αυτό πρόγραμμα του ΥΠ.ΠΟ απουσιάζει το σπουδαιότερο μνημείο της Ηπείρου, το αρχαίο Θέατρο Δωδώνης. Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα γίνει και εκεί μέσα στο καλοκαίρι. Κρίμα να μην ανοίξει το Θέατρο για κάποια παράσταση ή συναυλία…

Ένα «ευχαριστώ»!
✒ Εκτιμήθηκε όσο λίγοι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και, όπως συμβαίνει με όσους αξίζουν, μισήθηκε επίσης όσο ελάχιστοι άλλοι Έλληνες! Ο αποχαιρετισμός του προχθές υπήρξε συγκινητικός.

Θα μείνει στη μνήμη μας η ευγένεια, η πραότητα και η ειλικρίνειά του.

Επίσης το γεγονός ότι είναι απ’ τα λίγα δημόσια πρόσωπα που δεν φοβήθηκε να πει κι ένα «δεν γνωρίζω»! Αξίζει να του πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ»…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.