ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ένα επιβλητικό κτίριο…
✒ Πόσοι Γιαννιώτες δεν περνούν καθημερινά έξω από το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο της οδού Τσακάλωφ κοντά στο Άλσος… εκεί όπου στεγάζεται το Μέκειο Οικοτροφείο το οποίο ιδρύθηκε το 1908 και λειτουργεί αδιάκοπα μέχρι σήμερα, επί 111 χρόνια, ως σχολή που διδάσκει εργόχειρο!

«Κυψέλη» χειροτεχνίας…
✒ Το θυμηθήκαμε με αφορμή τις πρόσφατες «Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίες» δράσεις των οποίων φιλοξενήθηκαν –πολύ σωστά- στο Μέκειο. Μιλάμε για πραγματική «κυψέλη» εκμάθησης τεχνών που κινδυνεύουν σήμερα να σβήσουν όπως κοπτική – ραπτική, πλέξιμο, μακραμέ, αλλά και υφαντική παλιότερα και ταπητουργία.

Χιλιάδες κορίτσια…
✒ Από τις ψηλοτάβανες αίθουσές του πέρασαν επί δεκαετίες χιλιάδες γυναίκες της περιοχής μας. Φτωχά κορίτσια που μάθαιναν κέντημα, αργαλείο κλπ. ως μοναδική επιλογή επιβίωσης. Έγιναν μοδίστρες, έβγαλαν χρήματα κεντώντας κ.λ.π. Πολλά απ’ αυτά τα κορίτσια φιλοξενούνταν μάλιστα στους κοιτώνες του που έκλεισαν στη δεκαετία του ‘80.

Κάνει δουλειά!..
✒ Φυσικά, το Μέκειο δε γνωρίζει στις μέρες μας τις δόξες του παρελθόντος, όταν είχε πάνω από εκατό οικοτρόφους - μαθητευόμενες. Ωστόσο, μαθήτριες έχει αρκετές κάθε φορά, τις οποίες διδάσκει χειροτεχνία που μπορεί να τις βοηθήσει, όχι μόνο να περνούν δημιουργικά την ώρα τους, αλλά και να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Μην το γελάτε καθόλου αυτό το τελευταίο…

Πρέπει να επιβιώσει!
✒ Το Μέκειο πρέπει να επιβιώσει, πάει και τελείωσε. Το κτίριό του ήρθε η ώρα να συντηρηθεί ώστε να αναδειχθεί όπως του αξίζει ως ένα από τα λίγα αρχιτεκτονικά στολίδια αυτής εδώ της πόλης και να ενισχυθεί με κάθε τρόπο η δράση της Αδελφότητας κυριών που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο είναι κληροδότημα.

Θέλει αποκατάσταση!

✒ Όλα αυτά χάρη στο πείσμα του σωματείου «Αδελφότης Ελληνίδων Κυριών Ζωοδόχος Πηγή» που κρατάει το Μέκειο ανοιχτό και λειτουργικό προσφέροντας ένα αξιοπρόσεκτο έργο. Όμως, οι εποχές είναι δύσκολες, το μεγάλο κτίριο του Μέκειου πολύ παλιό, θέλει λοιπόν αποκατάσταση, αλλά χρήματα δεν υπάρχουν.

Αίτημα στη Βουλή…
✒ Προς τιμήν του ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης κατέθεσε στη Βουλή ως αναφορά επιστολή του Σωματείου με την οποία αιτείται χρηματοδότηση για την αναστήλωση του επιβλητικού κτιρίου, το οποίο είναι φυσικά διατηρητέο. Ας ελπίσουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου θα δείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία…

Για φαντάσου…
✒ Με δράσεις εξωστρέφειας όπως αυτές που φιλοξένησε πρόσφατα το Οικοτροφείο, μπορεί να προσελκύσει ακόμα περισσότερες νέες γυναίκες και να τους διδάξει τέχνες που γίνονται όλο και πιο σπάνιες. Για φαντάσου, για παράδειγμα, να επαναλειτουργήσει το τμήμα συντήρηση παραδοσιακών στολών. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σήμερα στα Γιάννενα! Για περισσότερη ενημέρωση υπάρχει ενημερωμένη σελίδα στο Facebook (Μέκειο Οικοτροφείο - Mekeio Oikotrofeio)…

Για τις ΤΟΜΥ…
✒ Και από την χειροτεχνία, για την οποία πολύς λόγος γίνεται στις μέρες μας, περνάμε στο χώρο της Υγείας και συγκεκριμένα στις ΤΟΜΥ, τις δομές που ιδρύθηκαν και πρωτολειτούργησαν πέρυσι ως κέντρα υγείας αστικού τύπου, όπως ήταν το σχέδιο του αρμόδιου υπουργείου.

Υπάρχει ανταπόκριση…
✒ Ο θεσμός έχει βρει ανταπόκριση στα Γιάννενα. Για παράδειγμα, στην πρώτη ΤΟΜΥ που βρίσκεται απέναντι από το 2ο Λύκειο στη οδό Φιλ. Εταιρείας, οι τρεις πρώτοι οικογενειακοί γιατροί έχουν «κλείσει» καθώς σε κάθε μία έχουν εγγραφεί πάνω από 2.000 πολίτες, ενώ μία τέταρτη γιατρός έχει ήδη πάνω από 500 εγγραφές! Υπάρχει επίσης παιδίατρος…

Λιγότερη ταλαιπωρία…
✒ Είναι σημαντικό να μη χρειάζεται να τρέχει κανείς στα Νοσοκομεία για τέτοιου είδους υπηρεσίες. Και τα νοσηλευτικά ιδρύματα αποφορτίζονται κάπως και οι ίδιοι οι πολίτες γλιτώνουν την ταλαιπωρία και την πολύωρη αναμονή. Στις ΤΟΜΥ η δουλειά γίνεται γρήγορα…

Λείπει προσωπικό!
✒ Φυσικά, τα προβλήματα δεν λείπουν με βασικότερο την έλλειψη προσωπικού. Ωστόσο, οι ΤΟΜΥ αποδεικνύουν ότι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες, οι οποίοι απευθύνονται στους γιατρούς τους για να γράψουν φάρμακα και εξετάσεις, για να τους δουν και για ό,τι άλλο έχουν ανάγκη.

Χρειάζεται ενημέρωση…
✒ Πρέπει λοιπόν να επεκταθεί ο θεσμός και στα Γιάννενα, όμως απαιτείται περισσότερη ενημέρωση για τις ΤΟΜΥ γιατί είναι πολύς ο κόσμος που δεν τις γνωρίζει ακόμα κι επομένως δε μπορεί να επωφεληθεί των υπηρεσιών τους. Άρα, καλό θα ήταν το υπουργείο να εντείνει την εκστρατεία πληροφόρησης του κόσμου για τις ΤΟΜΥ. Και φυσικά να πάρει περισσότερους γιατρούς σ’ αυτές!


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.